AKHİSAR BELEDİYESİ’NDEN “SGK BORCU” KARARI
Meclis toplantısı öncesinde Akhisar Belediyesi'nde çalışan bazı personelin yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili verilen soru önergesi üzerine konuşan Başkan Dutlulu, “Akhisar Belediyesi kurulduğundan bu yana kurum içinde yer değişiklikleri mevcuttur. Bunların hiçbiri siyasi değildir. Yer değişiklikleri, personellerimizden daha fazla verim almak içindir. Bunun hukuksuz olduğunu düşünen işçiler varsa, haklarını hukuk yolunda arayabilirler. 'Sen bize oy verdin, oy vermedin' gibi bir mantık ile hareket etmedik. Çalıştığı yerin huzurunu bozduğu için farklı bir birime geçmiş personellerimiz olmuştur. Bu konularda biz hassasiyeti olan bir belediyeyiz; 6 yıldır işten çıkardığımız personel sayısı çok azdır. Sadece belediyenin huzurunu bozan ve belediye kaynaklarını yanlış kullanan arkadaşlarımızı tespit ettiysek, onları çıkartıyoruz” dedi
“ÜLKENİN İÇİNE GİRDİĞİ KRİZ BELEDİYELERİ DE ETKİLİYOR”
Başkan Dutlulu , ek gündem maddesi olan Akhisar Belediyesi’nin SGK’ya olan borçları ile ilgili de şunları ifade etti: “Sosyal Güvenlik Kurumu şu sıralar belediyelerin biraz fazla üstüne gidiyor. Akhisar Belediyesi’nin memurlara ve kadrolu işçilere bir borcu yok. Çağlak A.Ş. şirketinin 900 bin lira ödenmemiş borcu vardı; onu da bugün itibariyle ödedik. Ancak Belediye A.Ş.’nin 150 milyon gibi yüklü bir borcu var. Asıl borçlarımızın önemli bir kısmını SGK borçları kapsıyor. Açıkçası, bu ülkede çok fazla yapılandırma çıktığı için genelde belediyeler bu borçları ödemiyor. Bizde bu borçlar için yine yapılandırma yapacağız. Bu konuda sürdürülebilir bir sistem yok. Geçtiğimiz yıl bu aylarda daha fazla personelimiz bulunuyordu. İller Bankası’ndan gelen para personel maaşlarını ödemek için fazlasıyla yeterliydi. 20-25 milyon civarında personel maaşı ödememiz vardı, İller Bankası’ndan 30 milyon geliyordu ve o para maaşlar için yeterliydi. Şimdi işçi sayımız azaldı, EYT çıktı, emekli olanlar ve istifa edenler oldu. Maaşlar çok yükseldi ve arttı, aylık ödemeler 36-37 milyon liraya çıktı. İller Bankası’ndan gelen para yine 30 milyon civarında. Şu anda İller Bankası’ndan gelen para maaşları ödememize yetmiyor. Biz son 1 yıldır maaşları ödemek için belediyenin bütçesinden katkı yapmak zorunda kalıyoruz. Ülkenin içine girdiği ekonomik kriz belediyeleri de etkiliyor” dedi.
“31 MART SEÇİM SONUÇLARI İLE BELEDİYELERİN SGK BORÇLARI GÜNDEME ALINDI”
Başkan Dutlulu, ayrıca 31 Mart 2024 yılından önce belediyelerin SGK borçları ile ilgili bir haber duyulmadığını belirterek şunları ifade etti: “31 Mart’tan önce SGK borçları gündemde değildi. Ne oldu o gün, o tarihte AK Parti belediyeleri kaybetti, Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri kazandı. Bu sefer gündeme CHP’li belediyelerin borçları çıktı. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş başkanlarımız da çok açık söylediler; kamunun ciddi anlamda SGK’ya borcu var. Tüm kamu kuruluşlarının borcu var. Kamu borcunun sadece yüzde 10’u belediyelere aittir. Bir SGK, bir ilçe belediyesi ile ilgili işlem yapıp diğer devlet kurumları ile ilgili işlem yapmıyorsa, bu iyi niyetli bir uygulama değildir. Bu ülkede SGK borçları ile ilgili şunu öğrendik: İşçi, emekli, çalışan, esnaf vergilerini ödüyor ama zenginler vergi falan ödemiyormuş. Büyük şirketlerin büyük miktarda SGK borçları var. Bunlara aflar geliyor. Bunlar iyi niyetli işler değil. Yapılan uygulama Türk siyasi tarihinde yapılmamış bir uygulamadır” dedi.
“SOKAK HAYVANLARI YASASI GÖRDÜĞÜM EN KÖTÜ YASALARDAN BİR TANESİ”
Yeni çıkarılan sokak hayvanları yasası ile ilgili olarak da konuşan Başkan Dutlulu, yasada birçok yanlışlığın olduğunu vurguladı. Başkan Dutlulu sözlerini şöyle sürdürdü ; ”Köpekleri öldürün diye bağıran insanların fikri alınmış bir tane belediyeden fikir alınmamış. Akhisar Belediyesi bir önceki yasada üzerine düşenleri en iyi yapan bir belediyedir. Bir önceki sokak hayvanları yasası, 'topla, kısırlaştır, aşıla, tedavisini yap, yerine bırak' şeklindeydi. Şu anda ise yasa, 'topla, kısırlaştır, tedavisini yap, rehabilite et, sahiplendir ya da barınakta tut' şeklinde düzenlenmiştir. Bizim barınağımız, bölgemizin en büyük barınağıdır ve bulundurabileceğimiz hayvan sayısı en fazla 500-600 hayvana kadar çıkabilir. Akhisar’da 5 bin tane hayvan var. Meclisimiz diyor ki, bu hayvanları toplayacaksın ama salmayacaksın; ne yapacağız biz bu hayvanları orada nereye koyacağız? Bu yasa, benim gördüğüm en kötü yasalardan bir tanesidir” dedi.
6 MADDE KARARA BAĞLANDI
Konuşmaların ardından Ağustos ayı olağan Meclis toplantısında gündem maddeleri tek tek görüşüldü ve alınan kararlar şöyle oldu: Gündemin 1 . maddesinde Medar Mahallesi 2273 parselin şartlı hibesi Kanun nizam komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 2. maddesinde özel ağaçlandırma projesi hakkında yetkilendirme oy birliği ile kabul edildi. 3.gündem maddesinde 2024 yılı gelir tarifesi ile ilgili plan bütçe komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. 4. gündem maddesinde Yenidoğan Mahallesi 236 ada 1 parselde Katı Atık Tesisleri alanı amaçlı hazırlanan 1\1000 ölçekli uygulama imar planı önerisine yönelik imar komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. 5. gündem maddesinde Reşatbey Mahallesi 544 ada 2 parsele yönelik 1\1000 ölçekli uygulama imar planı önerisine yönelik imar komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. 6. gündem maddesinde ise Hürriyet Mahallesi 540 ada , 14 parsele yönelik 1\1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği önerisine yönelik imar komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. Ek gündem maddesinde ise Akhisar Belediyesi Personel A.Ş. ‘ye ait olan SGK borçları için Hacıishak Mahallesi 1939 ada 204 parseldeki arsanın teminat olarak verilmesi ve taksitlendirme yapmak için Belediye Başkanı Besim Dutlulu’ya yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısının 3 Eylül Salı günü saat 16.00’da olacağı bildirildi. (Hüseyin Güntaç Fömlu)