BAŞKAN ÖZALPER 'SOKAK HAYVANLARI' DÜZENLEMESİNİ DEĞERLENDİRDİ

AK Parti'nin sokak hayvanlarına ilişkin hazırladığı yasal düzenleme taslağında sona yaklaşıldı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler katıldığı bir canlı yayın programında uzun süredir tartışma konusu olan başıboş sokak köpekleri düzenlemesine ilişkin bilgi verdi. ETV mikrofonlarına açıklamalarda bulunan CHP Manisa İl Başkanı İlksen Uludağ Özalper hazırlanan yasa teklifine karşı olduğunu ifade etti.

"DİĞER HAYVANLARIN SAĞLIĞINI KORUMAK ZORUNDASINIZ"

AK Partili Güler, "Toplumsal risk taşıyan, kuduz riski taşıyan, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan, beslenme zorluğu çeken hayvanlarımız var. Dolayısıyla barınaktaki diğer hayvanların da sağlığını korumak zorundasınız." diye konuştu. Abdullah Güler, hastalıklı ve sahiplendirilme imkanı olmayan hayvanlara yönelik uygulamanın "öldürülme" ya da "uyutulma" değil, "ötanazi" tanımıyla yasada yer alacağını belirtti.

"UYUTULMAYA VETERİNER HEKİMLERLE KARAR VERİLECEK"

Ötanaziye kimin karar vereceğine ilişkin soruyu da cevaplayan Güler; kuduz olan, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırganlığı artmış ve rehabilite edilemeyecek boyuttaki köpeklerin uyutulmasına, veteriner hekimler ve kamu yöneticilerinin karar vereceğini söyledi. Teklifte en önemli başlığın kısırlaştırma olacağının altını çizen AK Parti Grup Başkanı Güler, kısırlaştırma ile beraber sahiplendirmenin de özendirileceğini vurguladı.

"UYUTMANIN ÇÖZÜM OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Hazırlanan yasa teklifinin yanlış olduğunu dile getiren Başkan Özalper, "Sokaklar hayvan doğurmadığı için sokak hayvanları terimini doğru bulmuyorum çünkü sokak çocukları olmadığı gibi sokak hayvanları da olamaz. Bu konu çok hassasiyet gerektiren bir konu ve ben de bir hayvanseverim. Çocuklara, yaşlılara ve vatandaşlarımıza saldıran sokak hayvanları var ve bu yüzden bazı vatandaşlarımızın tedirgin olmasını anlayışla karşılıyorum. Uyutmanın bir çözüm olmadığını düşünüyorum çünkü dini olarak da düşündüğümüz zaman Allah'ın verdiği canı Allah'tan başka kimsenin almasını doğru bulmuyoruz. Bu konuşulan yasa öldürmektir ama tabiri biraz yumuşatmak için uyutmak olarak kullanılıyor." açıklamasında bulundu.

"ONLARA DOĞAL YAŞAM ALANLARI HAZIRLAMALIYIZ"

Uyutmanın kesin bir çözüm sağlamayacağını ifade eden Başkan Özalper, "Bir kedi ve köpek sahibi, hayvansever İlksen olarak bu yasayı hiç doğru bulmuyorum. 3 yılda sokak hayvanları sorununu çözümleyebileceğimiz bir proje üzerine çalışıyoruz. Onları kısırlaştıracağız ve besleme alanlarında yaşamlarına devam edecekler. Aynı zamanda onları sahiplendirmeye devam edeceğiz. Aşılama, kısırlaştırma ve rehabilite edebilme, uyutmaktan çok daha değerlidir. Onları sokaklarda başıboş bir şekilde dolanmalarına izin vermektense, onlara doğal yaşam alanları hazırlamalıyız. Hazırlanan bu yaşa tüm Türkiye'yi incitebilecek bir yasadır. Çok doğru bulmadığım bir yasa ve beni de derinden etkiliyor." diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak