BAŞKAN SEMİH BALABAN'DAN ETV’YE ÖZEL AÇIKLAMALAR

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimleri’nde yüzde 46.10’luk oy oranıyla Yunusemre Belediye Başkanı seçilen Semih Balaban, ETV’den yayınlanan Haber Özel programına konuk oldu. Belgin Koçak’ın sorularını yanıtlayan Başkan Balaban, hayata girdiği ve geçireceği projelerin detaylarını anlattı.

"YENİ PROJELERE İMZA ATACAĞIZ"

ETV'ye teşekkürlerini ve başarı dileklerini ileten Başkan Balaban, "Yerel seçimler sonrası iki aylık sürede Yunusemre Belediyesi'ne hakim olmaya çalıştık. 10 yıllık bir belediye var ve bu sürede üst yönetimimizi ve kadrolarımızı belirledik. Ekibimizle birlikte belediyemizi şeffaf ve ortak akıl ile birlikte yönetmeye başladık. Belediyemiz borçlu da olsa, iyiliksever insanlarla birlikte protokoller imzalayarak yarım kalan projeleri tamamlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Devlet, millet, belediye ve sanayici işbirliğiyle yeni projelere de imza atacağız. En güzel projelerimizden birisi ise 'Temiz Yunusemre, Temiz Çevre' kampanyasını başlattık. 4 haftadır ben de her Cumartesi günü bu etkinliklere katılarak şehrimizin en kirli bölgesinden başlayıp, halkımız ve ekip arkadaşlarımızla birlikte çöp topluyoruz. Bu etkinliklerde amacımız vatandaşlarımıza çöp atılmama bilincini vermektir." ifadesinde bulundu.

"SÜREYYA PARKI 1 TEMMUZ'DA HİZMETE AÇILACAK"

Başkan Balaban, "Manisalıların gözbebeği ve yıllardır atıl bir durumda olan Süreyya Tabiat Parkı'nı kesin olarak 1 Temmuz'da hizmete açacağız. Halkımız Süreyya Parkı'ndan ekonomik bir şekilde günlerini geçirecek. Vatandaşlarımız giriş ücreti olan otopark parası dışında, evlerinden getirdikleri yiyecek ve içecekler ile birlikte gün boyunca para harcamadan Süreyya Parkı'ndan vakit geçirebilecek. Bu projemiz de halk belediyeciliğinin güzel bir örneği olacak." ifadesinde bulundu.

"YUNUSEMRE DERSHANELERİNİ AÇACAĞIZ"

Muradiye'nin ilçe olmayı hak ettiğini ifade eden Başkan Balaban, "Muradiye bölgemizde dershane fiyatları çok astronomik fiyatlara dayandı ve Muradiye'de Yunusemre dershanelerini açacağız. Piyasanın 5'te 1 fiyatına dershane hizmetimizi 1 Temmuz'da başlatıyoruz. Birkaç firma ile protokoller imzaladık ve köylerimizde yarım kalan tesislerin tamamlanması, halı sahaların yapılmasını sağlayacağız." ifadesinde bulundu.

"ÇOK BORCUMUZ VAR"

Yunusemre Belediyesi’nin borçlarını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Balaban, "Çok borcumuz var ve bu borcu da yapılandırıp, döndürmeye çalışıyoruz. Halkın yararına olmayan dükkânları ve bazı yerleri de satarak bu borçları azaltmayı düşünüyoruz. Yunusemre'de doğan imar rantını da belediyeye aktararak, süreç içinde bu borcu yarı yarıya indireceğiz. Önümüzdeki günlerde Kent Orkestrası ile birlikte kırsal alanlara açılıp, sanatı ve müziği halkın ayağına götüreceğiz. Geldiğimizden günden itibaren de 3-4 tane konser etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinliklerimize de ara vermeden devam edeceğiz." diye konuştu.

"5 YILDA SÖZLERİMİZİN YÜZDE 80'İNİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

31 Mart sonrası makamında en az 40 bin kişiyi ağırladığını ifade eden Başkan Balaban, "5 yıllık bir zamanımız var ve bu süreçte verdiğimiz sözlerin yüzde 80'inini gerçekleştireceğiz. Projelerimiz; uçuk, kaçık, ayağı yere basmayan projeler değildir. En önemli özelliğimiz ise Yunusemre Belediyesi'nin kapıları tüm vatandaşlarımıza sonuna kadar açık. İki aylık süreçte makamıma en az 40 bin kişi gelmiştir. Halk; ilgi, sevgi, dokunulmayı ve sahiplenilmeyi istiyor. Belediyenin görevi de kimsesizlerin kimsesi olmaktır, biz de kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edeceğiz." dedi.

BAŞKAN BALABAN'DAN 'TASARRUF GENELGESİ' ELEŞTİRİSİ

Kamuda tasarruf sürecini değerlendiren Başkan Balaban, "Tasarruf Genelgesi bize ulaştırılmadan önce göreve geldiğimiz gibi uygulamaya başladık. İlk günden itibaren hiçbir belediye başkan yardımcımız makam aracı kullanmıyor. Biz göreve gelmeden önce Ocak, Şubat ve Mart aylarında Yunusemre Belediyesi'nin yakıt tüketimi ortalama 92 ton iken, biz göreve geldikten sonra Nisan ayında bu rakamı 32 tona düşürmüşüz. Bu düşüş ayda 3.5-4 milyon TL gibi bir tasarruf demektir. Göreve geldiğimizde 50 aracı iade ettik, şantiyede hiçbir işe yaramadan duran 14 tane iş makinasını iade ettik ve bu makinalara ayda 2 milyon 800 bin TL fatura kesiliyordu. Elimizden geleni yapıyoruz ama bu Tasarruf Genelgesi'nin samimi olması için önce Saray'ın bu tasarrufları yapması lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu tasarruf Genelgesi'nde rol model olması lazım." dedi.

"UYUTMAK ÖLDÜRMEKTİR"

'Uyutmanın, öldürmek' olduğunu ifade eden Başkan Balaban sokak hayvanları taslağına tepki göstererek, "Belediyelerin bu konuda sorumluluğu var. Eğer belediyeler etkin kısırlaştırmayı yapmış olsaydı, bu kadar çok popülasyon artmamış olacaktı. Yunusemre Belediyesi tarafından 10 yılda çok ciddi bir kısırlaştırma söz konusu değil. Biriken bu olaylar artık nicel patlama noktasına gelmiştir. Etkin kısırlaştırma yöntemi ve onlara kuracağımız yaşam merkezleri ile birlikte bir tane canlıyı uyutmadan bu sorunu kısmen çözeceğiz. Bu sorunun kesin çözümü uzun vadede olur. Bu sorunun çözülmesi için vakit kaybetmeden, acil adımlar atacağız. Yunusemre Belediyesi'nin başlattığı 'Canlı Yaşam Merkezi' projesini Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte işbirliği yaparak en kısa sürede hayata geçireceğiz. Yunusemre Belediyesi'nde görev alacak arkadaşlarımızın da gerçek bir hayvansever olması lazım. Mesai kavramı bilmeden, canlı ve hayvan sevgisiyle yanıp tutuşan bir ekip oluşturacağız." açıklamasında bulundu.

"ETV BENİM AİLEMDİR"

ETV’nin kendisi için önemine vurgu yapan Başkan Balaban, "ETV benim her zaman bir ailemdir. Uzun yıllar ETV'de eğitim programı olan Platform programını yaptım. ETV'de 6-7 yıllık bir süre de program sunuculuğu yaptım. Her zaman seve seve ETV'ye de gelirim ve dolu dolu programlar da yaparız. Haftalık sıkar ama aylık olarak basın toplantılarına devam edeceğim. 5 veya 6 Haziran'dan sonra tüm basın çalışanlarını çağıracağım ve hiçbir sansür uygulamadan sordukları soruları yanıtlayacağım. Bizim sesimizi duyuran güzel insanlarla her şeyi paylaşacağım." diyerek sözlerine son verdi. Belgin Koçak