BAŞKAN ZEYREK’TEN ETV’DE MANİSALILARI HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMALAR

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, ETV’den canlı olarak yayınlanan 'Erdinç Yumrukaya ile 45 Dakika' programına konuk oldu. Manisalıların yakından ve ilgiyle takip ettiği programda Başkan Zeyrek, 31 Mart sonrası Büyükşehir’deki ilk 120 gününü değerlendirdi. Program sonrası başarılı yönetimi dolayısıyla pasta kesilirken, Başkan Zeyrek Yumrukaya ve ETV ailesine teşekkür etti.

"EN DÜŞÜK MAAŞ 35 BİN TL OLACAK"

Başkan Zeyrek, "Seçim sürecinde Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden en düşük maaşın 35 bin TL olacağının sözünü vermiştim. Ülkenin ekonomi şartlarını göz önüne aldığımız zaman personelimizin aldığı maaş yeterli değildi. Ağustos ayının 15'i itibariyle de Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden en düşük maaş 35 bin TL olacak. Göreve geldiğimizden günden beri çalışanlarımız beni gördüğü zaman 'başkanım 35 bin TL maaş sözü verdiniz, tutacak mısınız? diye soruyorlardı. Ferdi Zeyrek'in sözü sözdür. Ben bir sözü verdiysem yerine de getiririm." açıklamasında bulundu.

"20 AĞUSTOS'TA HALK EKMEK BAŞLIYOR"

Manisa'da ekmeğin 5 TL olacağını ifade eden Başkan Zeyrek, "Türkiye'nin birçok yerinde Halk Ekmek uygulaması yapılıyor ve Manisa'nın bazı ilçelerinde de bu uygulama var ama bu uygulamayı Manisa'nın geneline yaymamız gerekiyordu. Halk Ekmek için pilot bölge olarak Yunusemre ilçemizi seçtik ve 20 Ağustos tarihinde 12 noktada Halk Ekmek uygulamasını hayata geçiriyoruz. Vatandaşlarımızı ekmeği daha hijyenik, sağlıklı ve nitelikli alabilmeleri için özel torbalar yaptırdım. Halk Ekmek büfelerimizin şeklini değiştirdim. 20 Ağustos'ta ilk ekmeği alan ve ilk ekmeği hediye eden kişi ben olacağım." diye konuştu. 

MANİSA'YA HALK MANDIRA GELİYOR

Manisa'da hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen Başkan Zeyrek, "Manisa'da inek sütünü 12.5-13 TL'den alıyorlar. Biz kooperatifler açısından sütü 17 TL'den alacağız. Koyun ve keçi sütünü 34 TL'den alacağız. Bu fiyatı vermemizin tek sebebi üreticimize destek olmaktır. Bu aldığımız sütleri üreteceğimiz mandıramızda yoğurt, peynir ve şişe süt halinde kent lokantasının içine halk şarküterisini açacağız. Şu an tulum peynirini 350 TL'den satıyorlar, biz bunu 225 TL'den satacağız. İnek peynirini 250 TL'den satıyorlar, biz bunu 150 TL'den satacağız. Şişelenmiş sütü ise 32 TL yerine 25 TL'den satacağız. Hem sütü pahalı alacağız hem de sütü halkımıza ucuza vereceğiz. Manisa Büyükşehir Belediyesi ticarethane değil, biz bu işten para kazanmayacağız." dedi.

KENT LOKANTASI EYLÜL AYININ SONUNDA HİZMETE BAŞLAYACAK

Manisa için yaşanabilir bir kent vurgusu yapan Başkan Zeyrek, "Kent lokantamız eylül ayının sonunda hizmete başlayacak. Projelerimiz bitti ve Cuma günü de ilk kazmamızı vuruyoruz. Kent lokantamızda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 3 öğün yemeği çok ekonomik bir şekilde sunacağız. Kent lokantasına geldiğiniz zaman 'en şık lokanta gibi olmuş' diyeceksiniz." ifadesinde bulundu.   

"TRAMVAY 1 GÜNDE 40 BİN KİŞİYİ TAŞIYACAK"

Tramvayın en kolay çalışacağı coğrafyanın Manisa olduğunu söyleyen Başkan Zeyrek, "Valilik Konağından başlayarak Ulupark'a kadar giden caddeyi trafiğe kapatıp, sevgi yolu yapmak istiyorum. Bu sevgi yolundan sadece bir tane araç geçecek ve o da tramvay olacak. Bu sevgi yolunda ise vatandaşlarımızın sosyalleşebilmesi için çeşit çeşit mekanlar olacak. Manisa'da yapmak istediğimiz sevgi yolunu İstanbul'daki Beyoğlu'na benzetebiliriz. Tramvay hattımız ise Manisa Cezaevi'nden başlayacak ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne kadar gidecek. Tramvay ile gidişimiz 65 dakika sürerken, dönüşümüz ise 69 dakika sürecek. Küçük Sanayi'nin olduğu yerde bir ana durağımız olacak. Tramvay için ART Sistemi var ve biz hala bunun üzerine çalışıyoruz. ART Sistemi performans testlerinden geçti ama duraklar ve verimliliklerine bakıyoruz. 30 metrelik 3 vagondan oluşan bir tramvayı hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Tramvay ile birlikte günde 40 bin vatandaşımızı taşıyacağız ve trafik sorununa da çözüm bulmuş olacağız. Tramvay hattımızın uzunluğu ise 23 bin 685 metredir." diye konuştu.

"BYD, MANİSA İÇİN BİR FIRSAT"

BYD'nin Manisa'ya yapacağı yatırıma değinen Başkan Zeyrek, "BYD, Manisa için çok büyük fırsat ve şanstır. Bu şansı, fırsatı çevirmek bizim elimizde. Sayın Valimiz Enver Ünlü'nün önderliğinde Manisa heyeti ve BYD heyeti bir toplantı gerçekleştirdi. Yaptığımız toplantıda fabrikanın 12 ayda kurulacağını ve 13. ayda arabanın asfalta ineceğini ifade ettiler. Eğer altyapıyı sağlayamazsak, BYD'nin para kazan beyaz yakalarını Manisa'da tutamayız." açıklamasında bulundu.

"MANİSASPOR, MANİSA'NIN EN ÖNEMLİ MARKASIDIR"

Manisaspor'a gönülden bağlı olduğunu ifade eden Başkan Zeyrek, "Manisaspor, Manisa'nın en önemli markasıdır. Rahmetli babam beni küçükken maçlara götürürdü ve ilk günkü heyecanı hala içimde yaşıyorum. Manisaspor'un bu halde olmasına gerçekten çok üzülüyorum ama benim şehrimde 147 tane mahallede içme suyu yok. 400'e yakın mahallemde ise internet yok. Büyükşehir'in parasını köylere su ve internet olarak götürmek yerine, bir tane futbolcu almayı yanlış buluyorum. Önceliğimiz vatandaşlara hizmet etmektir. Manisaspor'a hizmet de ederim, para da veririm ama kendi kazandığım maaştan bu işleri yaparım. Manisaspor'u kapatacak bir insan olursa ilk karşısında ben dururum." dedi.

"SGK BORÇLARINI BEN YAPMADIM"

Başkan Zeyrek, "SGK borçlarını gündeme getirmenin doğru olmadığını düşünüyorum çünkü bu borçları ben yapmadım. Bu borçları benden önceki başkanlar yapmış ve devletimizde başkanlarımıza bu borçları sormamış. CHP, Türkiye'yi kırmızıya boyayınca Sayın Cumhurbaşkanımızın aklına belediyelerin SGK borçları geldi. SGK borçları yüzünden belediyelerin gelirlerinin bir bölümü dikta ile alınırsa birçok belediyemiz maaş ödeyemez ve burada cezalandırılan halkımız olur. Bu kısıtlama tedbirleri vatandaşlarımızı zora sokacaktır ama gerekirse ekibimle birlikte kolları sıvarız çöp de toplarız, çimleri de biçeriz" ifadesinde bulundu.

"İMAR PLANINI HAYATA GEÇİRECEĞİM"

Yeni bir imar planı süreci başlattıklarını ifade eden Başkan Zeyrek, "İmar planlarında eşe ve dosta rant sağlama amacı vardı. İmar planları üzerinden yıllarca insanların hayalleri ile oynadılar. Biz de göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şehir plancıları ile birlikte şehir planlamaları yapıyoruz. Bu yeni şehir planlamasını 13 Ağustos'taki Meclis'te askıya çıkaracağız. Bu imar planları Meclisten geçecek ve askı süreci başlayacaktır. Bu imar planları üzerine bilirkişilerin itirazları olursa gerekli revizyonları da yaparım. 8-9 yılda yapılamayan imar planlarını 4 aylık bir çalışma süreciyle Meclise taşıyoruz. Eğer imar planları Meclis'ten geçer, bilirkişiler de itiraz etmezse, 1 aylık askı süreci sonrası Ekim ayında imar çalışmaları başlar. Eğer bilirkişiler imar planlarına itiraz ederse bu çalışmalar Aralık ve Ocak ayına gelir. 2025 yılında Manisa'daki tüm imar sorunlarını çözmek benim en büyük hedeflerimden biridir." dedi. 

"SOKAK HAYVANLARINI YAŞATMAK İSTİYORUM"

'Sokak hayvanalarımız bizim canımız' diyen Başkan Zeyrek, "Vatandaşlarımız ile birlikte sokak hayvanlarımız için bir çözüm bulmak zorundayız. Sokak hayvanlarımızın bir tanesinin bile tüyüne zarar gelmesini istemem. Veterinerler Odası ve Hayvanseverler Derneği ile sık sık bir araya geliyoruz. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de sokak hayvanları komisyonunu kurduk. Bu sorunun ilk çözüm ayağı kısırlaştırmadır. Nitelikli bir hayvan hastanesini Manisa'ya kazandırıyoruz. Barınak kısmını ise Yunusemre Belediyesi yapacak. Hayvan hastanemizde gönüllü olarak çalışacak veteriner arkadaşlarımız kısırlaştırma işlemlerini yapacak. Hayvanseverler ile birlikte ise sahiplendirme üzerine çalışıyoruz. Sokak hayvanlarını sahiplenen vatandaşlarımıza mama ve aşı desteği verirken, su ücretlerinde de indirim uygulayacağım. Sokak hayvanlarını öldürmek yerine sahiplendirip, yaşatmak istiyorum." dedi.

"SPİLKENT’TE EVLER 3 YIL SONRA TESLİM EDİLECEK"

Spilkent'te 3 yıl sonra evi teslim edeceklerini ve ödemesini ise 5 yıla yaydıklarını ifade eden Başkan Zeyrek, "31 Temmuz'da Spilkent için başvuru yapan vatandaşlarımızı kuraya davet ettik. Kura çekimi sonrası vatandaşlarımız artık hangi evi alacağını biliyor. Kura çekiminde adı çıkmayan vatandaşlarımız için ilerleyen zamanlarda elimizde kalan evlerden yeni bir kura çekilişi yapacağız. Hayatlarında ilk defa ev sahibi olacak vatandaşlarımızın yüzünde tebessüm oluşturabildiysek, bu bizim için en büyük armağandır. Biz 31 Mart'ta bir ismi değiştirmedik, biz Manisa'da bir zihniyet değişimine gittik." diyerek sözlerine son verdi. Serdar Fazlı Atalanlılar