BYD MANİSA'YA NE GETİRECEK?

Elektrikli araç üreticisi Çinli BYD firması yatırım ve üretim için Türkiye pazarının kapısını açtı. 1 milyar dolarlık anlaşma sonrası gözler Manisa’ya çevrildi. BYD, Manisa'da kurmayı planladığı fabrika ile Türkiye'de her sene binlerce araç üretmeyi, yurt içi ve yurt dışında satmayı hedefliyor. Manisa’ya yaklaşık 5 bin kişilik istihdam sağlayacak getirecek olan yatırım ile Manisa’ya göç sayısının da artması planlanıyor. Konuyla ilgili ETV’ye özel açıklamalar yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bahattin Akyüz, Manisalı yetkililere ve Manisa’ya gelecek olan vatandaşlara seslendi.

“MANİSA’MIZI UÇURUR”

Başkan Akyüz, “Manisa’mız git gide büyüyor. Manisa’mızın geleceği açısından çok iyi olacağını düşünüyorum. Çalışan işçilerimize faydası olacağı gibi esnafımıza da faydası olacak. Bu Manisa’mızı uçurur. Bizlerde heyecanla bu firmanın açılmasını bekliyoruz. Bu firmamızın gelmesiyle beraber 5 bin kişilik bir istihdam söz konusu. Bunun yanında yan sanayiler ile birlikte daha fazla kişinin istihdam edilmesi anlamına geliyor. Bu projelerin ve yatırımların Manisa’mıza değer katacağını ve vizyonu dahil her şeyi değiştireceğine esnaf olarak inanıyoruz.” sözlerini söyledi.

“İMARIN BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMESİ LAZIM”

Başkan Akyüz, “Manisa’da 35 yıllık bir imar sorunu var. Bunun acilen çözülmesini istiyoruz. Manisa’mızın yatırımlarla büyüdüğü gibi dışarıdan da göç aldığını görüyoruz. Bu firmanın gelmesiyle Manisa’da konut sıkıntısı oluşur mu? Olmaz dersek yalan söylemiş oluruz. Ama bunun için yerel yönetimler başta Büyükşehir olmak üzere, diğer ilçe belediyeleri acilen buna çözüm bulması için bu imarın bir an önce hayata geçmesi lazım. Duyduğumuz kadarıyla bununla ilgili tekrar bir çalışma içerisine girilmiş. En kısa sürede bunun da çözülmesinden yanayız. Çünkü bu imar sorunu çözülmeye mahkum. Bu firmalar Manisa’ya geldiği zaman insanların burada kalmaları gerekiyor ve kalacak. Dolayısıyla kiralar ve satışla ilgili Manisa’mızda sıkıntı olmadığını söylememiz lazım.“ dedi.

“BU FİRMA MANİSA’NIN VİZYONU AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ”

Başkan Akyüz, “Manisa’da piyasa mevsimsel olarak durgun. İnşaat sektöründe 1 yıldan bu yana hareketlilik olmadığı için çok bir şey değiştiğini söyleyemeyiz ama bu değişmeyecek anlamına gelmez. Akgedik TOKİ ve Spilkent gibi konutların bir an önce tamamlanması lazım. Kentsel dönüşüm yapılan Tabane bölgesindeki inşaatların da durdu, buraların da bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz.  Bunlar Manisa’ya değer katacak, Manisa’mız daha da büyüyecek, sanayimiz daha da büyüyecek. Yatırımlar için alt yapı olarak bir çözüm bulunmasından yanayım. Bu yatırımlar çok kıymetli. Bu firma Manisa’nın vizyonu açısından da çok önemli. Manisalı gençler için de iş imkanı sağlayacak. Esnafımızın işyeri olan esnafımızın da işlerinde artış olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

“MANİSA’YA GÖÇ EDECEK İNSANLARI BARINDIRMAYA HAZIRIZ”

Başkan Akyüz, “Biz dışarıdan Manisa’ya göç edecek insanları barındırmaya hazırız. Bunun için başka illerden kendilerine yer aramalarına gerek yok. Kiralıksa kiralık, satılıksa satılık ev… Manisa’mızın potansiyeli buna yeter. Yeter ki yapılmak istenen ve yarım kalan projeler tamamlansın. Akgedik’in 5 bin 500’ü, OSB’nın 3 bin belki de 5 bin konutun daha yapılması gibi kentsel dönüşüm alanlarının da yapılması ve duran projelerin hayata geçirilmesiyle Manisa’ya katma değer olarak fayda sağlayacağını düşünüyorum. İmar konusu çözüldüğü zaman Manisa’da konut sıkıntısının çözüleceğinden yanayız. Bunun yanında imar da açılırsa özel müteahhitler de yapılarına başlarlar ve bu noktarda yapı stoğu oluşturulur diye düşünüyorum.” sözlerini söyledi.

VATANDAŞLAR ETV’YE KONUŞTU

Peki BYD’nin Manisa’ya yapacağı yatırımla ilgili Manisalılar ne düşünüyor? Konut sayısı yeterli mi, konut fiyatları artar mı, gelecek olan göç Manisa kaldırır mı? Manisalı vatandaşlar bu soruları cevapladı, ETV mikrofonlarından düşüncelerini paylaştı.

"MANİSA BU YATIRIMA HAZIR DEĞİL"

Engin Yüksel, "Otomotiv sektöründe güçlü olan bir firmanın Manisa'da yatırım yapmasını hem ülkemiz hem de şehrimiz için çok güzel bir gelişme olarak görüyorum ama Manisa'nın bu yatırıma hazır olmadığını düşünüyorum. Otopark, trafik, ulaşım ve konut anlamında büyük sorunlarımız var. Yatırımla birlikte konut fiyatlarında artış olacak ama bu maaşlarla insanlar nasıl geçinebilecek? BYD'nin 5 bin kişiyi Manisa'da istihdam edeceği söyleniyor. Çalışanların aileleri ve yan sanayi ile birlikte 25 bin kişilik yeni bir nüfustan bahsediyoruz. Bu kadar insanı biz nerede barındıracağız ve ne yedireceğiz? Manisa 3-5 yıl içerisinde yaşanılabilir bir şehir olmaktan çıkacak. Bu yatırımı ekonomik açıdan olumlu görürken, Manisa için olumsuz olarak görüyorum. Ülkemizde işsizlik sorunu olmasına rağmen Manisa'da bir işsizlik problemi yok." diye konuştu.

"KONUT FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKAR"

Manisa'daki altyapının yetersiz olduğunu ifade eden Hamide Çakar, "Gelen yatırımla birlikte konut fiyatlarında da bir artış olacaktır. Zaten yüksek olan konut fiyatları kısa bir sürede iki katına çıkabilir. Manisa'da dikey yapılaşma mevcut." açıklamasında bulundu.

"GAYET MANTIKLI BİR YATIRIM"

İnsanların vicdansızlaştığını ifade eden Kemal Demir, "Manisa'nın gelişmesi için gayet mantıklı bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Şu an vatandaşların çoğu 17 bin lira maaş alıyor ve bunun 15 bin TL'si kiraya gidiyor. Bu vatandaşlar bu maaşlarla nasıl geçinebilir? Konut sayısı şu an için Manisa'da yetersiz bu yatırımla birlikte konuta olan talep iyice yükselecek. Konut fiyatlarını çok kısa bir sürede aşağıya çekmemiz lazım." dedi.

"YATIRIM EKONOMİYE KATKI VERECEK"

Birol Şimşek, "Yatırımın Manisa'ya gelmesi şehrimiz için güzel bir adım. Hem gençler hem de işsizler için güzel bir ekmek kapısı olur diye düşünüyorum. Ekonomiye katkı vereceğini düşünüyorum. Konut sorununun olacağını da tahmin ediyorum ama alınacak önlemlerle birlikte bu problem de ortadan kalkabilir." ifadesinde bulundu. Hüseyin Güntaç Fömlu