ÇANAKKALE’DE BÜYÜK YANGIN!

Durumun bildirilmesinin ardından Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Olay yerine jandarma ekipleri de geldi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı. Bazı hayvanların yangından etkilendiği bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi için jandarma ekipleri gözetiminde çalışma yürütüldü. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, güvenli alanlara alındı.
 

DOKUZ YERLEŞİM YERİ BOŞALTILDI
Yangın nedeniyle Kayadere, Ulupınar ve Belen köyleri ile Damyeri mevkisinin tedbir amaçlı boşaltılmasının ardından Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri de tahliye edildi. Çanakkale Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

‘ALEVLER YAĞCILAR KÖYÜ’NE ULAŞTI’
Alevler merkez ilçeye bağlı Yağcılar Köyü’ne ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle tahliye edilen köydeki çok sayıda ev alev alev yanıyor. Alevleri söndürmek için itfaiye ekipleri yoğun mücadele harcıyor. Yangın bölgesinde Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçe itfaiye ekipleri de destek ekip olarak görev alıyor.

ASKERİYE VE ÜNİVERSİTE YERLEŞKESİ DE BOŞALTILDI
Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı kuzey-güney gemi geçişlerine kapatılırken, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı.

BAKAN YUMAKLI: YANGIN ŞEHİR MERKEZİ’Nİ TEĞET GEÇER HALİYLE İLERLİYOR
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Şiddetli rüzgarın etkisiyle orman yangınları yayıldı. Yangın 6 saatte 15,1 kilometrelik bir alana yayıldı. Ancak, yangın ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki ekiplerimizin çalışmalarının yeterli olmadığı anlar oldu. Yüzde 19’luk bir nem ve saatte 70 kilometre hızla ilerleyen bir rüzgar söz konusu. En kötü senaryoya göre AFAD, Valilik ve diğer kamu kuruluşları yangınlara destek olacaklar. Şu anda en kötü senaryo için hazırlanıyoruz. Sevindirici olan şu ki yangınlar Çanakkale şehir merkezini ve Kepez’i teğet geçecek gibi görünüyor. Devlet Hastanesi ve üniversite kampüsü, teyyakuzda ancak bunların boşaltılmaları söz konusu değil. Şu anda yerleşim yerlerini korumaya odaklandık. 9 köy için tedbir alındı, 6 köy tahliye edildi.”

‘DÖRT KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI’
Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından “Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” bilgisini verdi.Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.Aktaş, can, mal ve trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapattıklarını, yolu kullanacakların alternatif güzergahları kullanmaları gerektiğini bildirdi.Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışıldığını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı olmadığını sözlerine ekledi.

BOĞAZ BİR SÜRE GEMİ TRAFİĞİNE KAPALI KALDI
Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı’ndaki gemi trafiği kuzey-güney yönünde kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemi trafiğinin saat 21.30’da başladığını duyurdu. AFAD da Çanakkale Boğazı’nın tek taraflı deniz ulaşımına açıldığını duyurdu.
AFAD tarafından saat 23.18’de yapılan açıklama şöyle: “Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; bin 489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 238 arazöz, 66 su tankeri, 64 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangın bölgesine intikal eden Tarım ve Orman Bakanı Sn.İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Sn.Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn.Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmektedir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve görevli personele yiyecek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Vatandaşlarımızın orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak sosyal medyada oluşabilecek dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri önemle rica olunur.”

NENE HATUN GEMİSİ MÜDAHALE İÇİN YOLA ÇIKTI 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi’nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu. Bu arada ekiplerin rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

7 EV HASAR GÖRDÜ
Gece saatlerinde yeniden açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangından etkilenen alanın yaklaşık 1500 hektar olduğunu, bunun 800 hektarının ormanlık alan olduğunu söyledi.
Önceki açıklamasında Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar, Kalabaklı köyünün boşaltıldığını 3 köyde de önlem alındığını dile getirdiğini hatırlatan Yumaklı; Aşağı Okçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören köylerinin de akşam saatlerinde boşaltıldığını aktardı.
Yumaklı, “Bu köylerden Ulupınar’da 3, Yağcılar’da da 4 ev yangından hasar görmüş durumda. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Şu ana kadar köyün boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyü yakınındaki yaşlı bakımevindeki 41 yaşlımız, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarına yerleştirildi. Devlet hastanesinden 14 kişi tedbiren nakledildi. Şu anda 150 hastamız var hastanede, 60 ambulans da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama önlemler alınmış vaziyette” dedi.

SABAH SAATLERİNDE BOĞAZ YENİDEN ULAŞIMA KAPATILACAK
4 gece görüşlü helikopterin havadan müdahaleye devam ettiğini ifade eden Yumaklı, “260 arasöz ve iş makinesi, 1500’e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu kapalı. Çanakkale Boğazı, şu anda duyuyorsunuz gece görüşlü helikopterlerimizin su alabilmesi için tek taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatleriyle bütün hava araçlarının mücadeleye başlayacak olması sebebiyle boğaz yine çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak” diye konuştu.

‘BU YANGIN YERLEŞİM YERİ YANINDA BİR ARAZİDEN ÇIKTI’
“Buradan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu yangın bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı” diyen Yumaklı, “Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90’ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten kaynaklanabiliyor. Lütfen herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım” ifadelerini kullandı.

YANAN AĞAÇ ARAMA KURTARMA EKBİNİN ÜZERİNE DEVRİLDİ
Çanakkale’de yangından sonra soğutma çalışmalarının yapıldığı alanda bulunan bir ağaç arama kurtarma ekibinin üzerine devrildi. Ağacın altında bir kurtarma görevlisi kaldı. Yaralanan görevliye ilk müdahale olay yerinde yapılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Basın mensuplarının olay anında bölgede bulunmasından dolayı ağacın devrildiği anlar anbean kaydedildi.
Haber Merkezi