Gaziantep Büyükşehir, çevreci yatırımlarıyla geleceğin kentini şekillendiriyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, çevreci projeleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla geleceğe daha yaşanabilir bir kent bırakmayı amaçlıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından “Yeşil Şehir” ilan edilen Gaziantep’te, Büyükşehir Belediyesi yenilikçi projeleriyle dikkat çekiyor. Yenilenebilir kaynaklardan tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefleyen belediye, çevreci yatırımlarıyla Gaziantep’i sürdürülebilir bir geleceğe taşıyor.
“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” kapsamında 2017 yılında imzalanan Başkanlar Akdi ile Gaziantep, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını en az yüzde 80 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda oluşturulan 52 projeden yüzde 80’i hayata geçirilmiş durumdadır.
Güneşten güç alan bir şehir: 45 bin megavatlık üretim hedefi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Deredüzü, Doğanca ve Köksalan Mahallelerinde projelendirdiği 27 megavatlık Güneş Enerji Santrali’nin inşaatını sürdürüyor. Projenin 11 megavatlık kısmı Deredüzü Mahallesi’nde hizmete girdi. Proje tamamlandığında yılda 45 bin 900 megavat elektrik üretilmesi ve yaklaşık 22 bin 574 ton karbon salınımının engellenmesi hedefleniyor.
Mekanik Biyolojik Ayrıştırma tesisi
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğiyle Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, günlük 300 ton katı atık işleyerek yaklaşık 1 ton geri dönüşüm atığı ayrıştırıyor. Tesis, depo sahasının ömrünü yüzde 10’a kadar uzatırken yılda 9 bin 309 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı sağlıyor.
Metan gazından tarıma
Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen metan gazından elde edilen elektrikle ısıtılan çilek serası, topraksız tarım teknikleriyle üretim yapıyor. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen çilekler, özel LED aydınlatmalarla fotosentez süresi artırılarak yıllık 5 ila 8 ton arasında üretiliyor. Sıfır atık projelerinin başarılı bir örneği olan çilek serası, çevre dostu yaklaşımıyla dikkat çekiyor.
Atıktan enerji ve gübre üretimi
Oğuzeli ilçesinde kurulan Biyogaz Enerji Santrali, hayvansal atıkları anaerobik ortamda çürüterek biyogaz elde ediyor. Tesiste işlenen metansızlaştırılmış organik materyaller gübre olarak değerlendiriliyor. 2018’den bu yana 20 bin 225 MW elektrik üreten tesis, toplamda bin 133 ton karbon salınımını engelledi ve 50 bin ton katı atık bertaraf etti. Ayrıca günlük 300 ton atıktan yıllık 7 GWh elektrik enerjisi ve çevre dostu organik gübre üretimi sağlanıyor.
Ulaşımda bir devrim: Hidrojenle çalışan otobüsler geliyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de hidrojenle çalışan otobüsleri ilk kullanan belediye olmaya hazırlanıyor. Egzozdan yalnızca su buharı çıkaran sıfır emisyonlu bu çevreci otobüsler, bir depo hidrojenle 500 kilometre yol katediyor. Hidrojen yakıtı, Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu güneş enerji santrallerinden sağlanan enerjiyle üretilecek ve depolanacak.
Türkiye’nin en gelişmiş arıtma tesisi
Nizip ilçesinin hem evsel hem de endüstriyel atık sularını temizleyen Nizip İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 37 bin 500 metreküp atık su arıtma kapasitesiyle hizmet veriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yapılan bu modern tesis, 2050 yılına kadar ilçenin tüm atık su temizliğini sağlamayı hedefliyor.