İYİ PARTİLİ ÖZKAYA: EKMEĞE ZAM KAÇINILMAZ OLDU

Artan maliyetler nedeniyle un üretim fiyatının yükseldiğini ifade eden İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şenol Özkaya, önümüzdeki günlerde ekmeğe yeni bir zammın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

 

“KALEMLER UNUN ÇOK ÜZERİNE ÇIKTI”

Özkaya, “200 gr ekmeğin fiyatı 5,00 TL iken, yapılan yeni zam ile 210 gr ekmeğin fiyatı 7,50 TL oldu. Bu beklenen bir durumdu çünkü TMO’nun fırıncılara un fiyat desteğinin bitmesi ile 380 TL/çuval ( 50 kg) olan fiyatı şu günlerde 650 TL civarına çıktı. Burada önemli olan bir husus ise, ekmek maliyetinde un fiyatından daha önemli olan diğer gider kalemlerinin son bir yıl içinde 3-4 kat artması oldu. Önceki yıllarda ekmeğin fiyatında unun etki oranı %65 oranlarda iken son yıllarda bu oran %40 civarına indi. Diğer kalemlerdeki zamlar ekmek fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Bu kalemlerin başında, işçilik ücreti, yakıt, doğal gaz, elektrik, kömür, kira, maya, buz, ekipmanların bakımı gibi kalemler ana girdi olan unun çok üzerine çıktı.” açıklamasında bulundu.

“ANA KALEM ARTIK UN DEĞİL”

Özkaya, “Bugünlerde yeniden güncellenen ücretler ve artan yakıt fiyatları ile ekmeğe kısa sürede bir zam daha olacaktır. Vatandaş şunu söylüyor, buğday bol deniliyor, buğday alan yok deniliyor, çiftçi buğdayını geçen yıldan daha ucuza satıyor buna karşılık ekmeğe neden zam oluyor, diye sitem edebilir ama yukarıda açıkladığım gibi ana kalem artık un değil. Ayrıca ekmek fiyatı TMO’nun desteklediği un fiyatı ile baskı altında zam olmadı, normalde seçim yılı olmasaydı ekmeğe bir yıl önce zam olacaktı, zam ertelenmiş oldu.” ifadesinde bulundu.

“UN ÜRETİM MALİYETLERİ YÜKSELDİ”

Özkaya, “Diğer bir konu bu yıl buğday üretimi açısından bol yıl. TMO fiyat açıkladı ama tüccar bu fiyatın çok altında fiyat veriyor hatta almak istemiyor çünkü ithal buğdaya fon gelmeden, ithalatçı firmalar buğday getirdi ve depolar dolu çoğu depolar daha açılmadı. Durum böyle iken çiftçinin buğdayına talep olmadı. Tabi ki buğdayın geçen yıla göre ucuz olması, un fabrikalarında un fiyatlarının düşüşünü etkilemiyor çünkü un üretim maliyetleri yükseldi. Sonuç olarak buğday bol ama ekmeğe zam kaçınılmaz ve sonrasında zam tekrar gelecektir. Yapılması gereken fırıncının ve un fabrikalarının ana girdiklerinde teşvikler verilmelidir. Ülkemizde en az %50-60 oranında asgarî ücretli geçinen halkımız var ekmek ve un tüketimi bu ailelerde yoğun olarak tüketilmektedir.” dedi. HÜSEYİN GÜNTAÇ FÖMLÜ