KADINA YÖNELİK ŞİDDET TÜM YÖNLERİYLE MASADA
MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil Malay, MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe İlker, Manisa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Volkan Sert, Aile ve Sosyal Hizmetler Manisa İl Müdürü Mustafa Kılıç, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı İl Müdürü Senem Savcı Helvacı’nın yer aldığı panele, Manisa’daki resmi kurumlar, kadın dernekleri, belediyelerin kadın meclisleri, MCBÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
İŞ BİRLİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, üniversite yönetimi olarak; başta Manisa Valiliği olmak üzere Manisa’daki pek çok kurumun iş birliği ile gerçekleştirilen panelin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Üçer, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yapılacak her çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.
MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Aylin Çankaya’nın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak; MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feyda Sayan Cengiz, Manisa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Cemile Erkara, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Büro Amirliği Polis Memuru Bilal Köstekli, Manisa İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amiri Asb. Gönül Çelik, Manisa Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünden Psikolog Beyza Nur Kovan Erdoğan ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonundan Zehra Oyit yer aldı. Panelde “Çok Boyutlu Bir Sorun Olarak Kadına Yönelik Şiddet”, “Şiddet Mağdurlarına Yönelik Hizmetler, Başvuru Süreçleri ve Sağlanan Psikososyal Destekler”, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluk Kuvvetlerinin Rolü ve Mağdur Koruma Tedbirleri” ile “Yargı Süreçlerinde Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik Adli Destek Hizmetleri” ele alındı.
2024 YILININ İLK 10 AYINDA 343 KADIN CİNAYETİ VE 207 ŞÜPHELİ ÖLÜM
MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Feyda Sayan Cengiz; 2023 yılında 438, 2024 yılının ilk 10 ayında ise 343 kadın cinayeti ve 207 şüpheli ölüm görüldüğünün altını çizerek, kadına yönelik şiddetin verdiği toplumsal hasarın çok boyutlu olduğunu, kadının güçlenmesinin toplumun güçlenmesi anlamına geldiğini vurguladı. Manisa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Cemile Erkara, “2024 yılı 1 Ocak-30 Eylül tarihleri arasında Manisa genelinde 5969 kişiye yönlendirme, rehberlik, danışmanlık, tedbir kararı sürelerinin uzatılması, tedbir kararı taleplerinde başvurabilecekleri kurum ve kuruluşlar, Alo183 ve KADES uygulaması hakkında bilgilendirme gerçekleştirdik. Ayrıca yine Manisa ŞÖNİM olarak, 4090 kişiye ulaşarak farkındalık eğitimleri verdik. Psikososyal destek talebinde bulunan 20 kadınımıza hizmet verdik ve yaşanan süreci atlatmalarında destek olduk. Yalnız değilsiniz, biz varız” şeklinde konuştu. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Büro Amirliği Polis Memuru Bilal Köstekli, 6284 sayılı kanundan bahsederek; kanunun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınları, çocukları, aile bireylerini ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarını kapsadığını ifade ederek; İl Emniyet Müdürlüğüne telefonla ihbar, 112 acil çağrı merkezi, alo 183 ve KADES (Kadın Acil Destek Sistemi) veya doğrudan müracaat yoluyla ulaşılabileceğini, bu müracaatlara anında cevap verdiklerini belirtti.
KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR KONUŞULDU
Manisa İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amiri Asb. Gönül Çelik, İl Jandarma Komutanlığı olarak gerçekleştirdikleri koruyucu ve önleyici çalışmalardan bahsederek; şiddet mağduru kadınlara barınma, geçici maddi yardım, rehberlik, danışma, kreş, işyerinin değiştirilmesi ve ayrı yerleşim yeri sağlanması gibi pek çok destekte bulunduklarını dile getirdi. Manisa Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünden Psikolog Beyza Nur Kovan Erdoğan; şiddet mağdurlarına adliye içerisinde yol göstermek, başvurabileceği diğer kurumlarla iletişimini sağlamak, mahkemedeki ifadesi esnasında yanında olmak, ifadenin özel ortamda alınmasını sağlamak, çocuk teslimi ve çocukla şahsi ilişki kurulmasına yönelik verilen mahkeme kararlarındaki işlemleri gerçekleştirmek ve mahkemeden istenen sosyal inceleme raporlarını düzenlemek gibi desteklerde bulunduklarını ifade etti.
ADLİ YARDIM BÜRO ÇAĞRISI
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonundan Av. Zehra Oyit ise; maddi imkânlarının yetersizliği nedeniyle, bir avukatın yardımına başvurma olanağından yoksun olan kişilere ücreti devlet bütçesinden karşılanmak üzere avukat sağlandığını, her baro merkezinde yeterli sayıda avukattan oluşan bir adli yardım bürosu bulunduğunu ifade etti. Panel, MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Gönüllü Atakan, Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Duygu Alptekin ve Prof. Dr. Aylin Çankaya moderatörlüğünde konukların sorularının cevaplanması ile sona erdi. Belgin Koçak