Manisa Doğal Eşik Analizi İçin Toplandı

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Doğal Eşik Analizi Sentez Atölye Çalışması kapsamında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Pek çok kurumdan katılım sağlanan toplantıda, proje süreci, işleyişi ve kurumlardan beklenen katkılar hakkında bilgi verildi.

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

Toplantıya, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Mine Hacıalibeyoğlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Adem Durukan Duru'nun yanı sıra Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü, Kula Jeopark Belediyeler Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kent Estetiği Daire Başkanlığı, Afet İşleri Daire Başkanlığı’ndan ilgili müdürlerin olduğu 37 kurum temsilcisi katıldı ve projenin nasıl ilerleyeceği üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

MANİSA İÇİN BİR ARAYA GELİNİNDİ

Yaklaşık 6 ay sürmesi planlanan bu çalışmada, korunacak alanlar (tarım alanları, meralar, ormanlar, tabiat parkları, arkeolojik ve doğal sit alanları gibi) ile sakınılacak alanların (deprem, taşkın, erozyon riskli bölgeler gibi) belirlenmesi hedefleniyor. Toplantıda, bu verilerin coğrafi bilgi sistemi (GIS) tabanlı sayısal ortamda üretilmesi ve farklı katmanların birleştirilerek sentezlenmesi üzerine odaklanıldı. Çalışmanın Manisa il genelinde yapılacak gelecekteki harita ve planlama çalışmalarına temel teşkil etmesi planlanıyor. Toplantıda ayrıca, projenin sonraki aşamalarında hangi kurumlarla iş birliği yapılacağı belirlendi ve projenin devam toplantılarının tarihleri kararlaştırıldı. Proje sonucunda üretilecek olan analiz ve sentez çalışmalarının Manisa il genelinde yapılacak olan ekoloji koruma çalışmaları, turizm, arazi yönetimi ve benzeri planlama çalışmalarında altlık olarak kullanması planlanmaktadır.

DOĞAL EŞİK ANALİZİ NEDİR?

Doğal Eşik Analizi, bir bölgenin analizi alanı, bölgeyi tanımak ve onun gerektirdiği doğal sınırlamalar ve özellikler doğrultusunda her türlü planlama ve ekolojik kararlarının alınmasını değerlendiren bir süreçtir. Bu analiz, çeşitli doğal ve fiziki faktörlerin bir arada incelenmesini sağlar. Topografik yapı, jeolojik ve jeoteknik özellikler, hidrojeolojik durum, arazi kullanımı, tarım ve orman alanları gibi veriler, bu analizde dikkate alınan unsurlardan bazılarıdır. Analiz, yerleşim alanlarının planlanmasında güvenliği ve sürdürülebilirliği artırmayı amaçlar. Altyapı durumu, afet riski, içme suyu havzaları ve koruma alanları gibi hassas bölgeler de doğal eşik analizine dâhil edilir. Tüm bu veriler, alana özgü etütler ve mevcut haritalarla çakıştırılarak detaylı bir eşik analizi hazırlanır. Eşik analizi, hem çevresel hem de yapısal faktörleri göz önünde bulundurarak, yerleşim alanlarının doğal afetlere karşı dayanıklı, altyapı açısından uygun ve çevreye duyarlı bir şekilde planlanmasına olanak tanır. Bu yöntem, uzun vadeli sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında önemli bir araçtır. Haber Merkezi