MANİSALILAR YERE ÇÖP ATANLARA ‘BOLU’ TARİFESİ İSTİYOR
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan Bolu’da sokaklara çöp atanları yakın takibe aldı. Bolu Belediyesi ekipleri, kentin dört bir yanını yakın takibe alarak yere çöp atan ve sokakları kirletenleri tespit etmeye devam ediyor. Bolu’da zabıta ekipleri; Yere sigara izmariti, çekirdek kabuğu veya çöp atanlara ya da tükürenlere 14 bin 407 liraya kadar varan idari para cezası uyguluyor.
(Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan)
ETV SOKAĞIN NABZINI TUTTU
ETV ekibi Manisa sokaklarına çıkarak vatandaşlara mikrofon uzattı. 'Bolu'da yapılan uygulamayı Manisa'da görmek ister misiniz' diye vatandaşlara soru yönelten ETV ekibinin aldığı yanıt net oldu. Çevreyi kirletenlerin cezalandırılması gerektiğine vurgu yapan Manisalı vatandaşlar cezanın 15 bin değil 35 bin TL olmasını istedi.
"CEZA VERİLMESİNİ İSTİYORUM"
Sokakların temiz olması gerektiğine vurgu yapan Taner Yurttaş, “Kimsenin yerlere çöp atmaması gerekiyor. Temiz olunması önemli, hepimiz için daha faydalı. Çöp ve sigara izmaritini yere atanlara ceza verilmesini istiyorum. Sonuçları güzel olur, kötü olma ihtimali yok.” sözlerini söyledi.
"CEZALAR CAYDIRICI OLUR"
Çöp konteynerlerinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Arif Gürcan, “Manisa’da her taraf çöp. Elime çöpü aldım uzun bir süre çöp aradım. Belediyeler bir çöp kutusu koymamış. Çöp bidonları var ama çöp kutusu yok. Herkes elindeki çöpü yerlere atıyor ve her taraf pislik oluyor. Bolu’daki uygulama gibi Manisa’da da aynı şekilde bir uygulama olmasını tavsiye ederim. Bu cezalar caydırıcı olur. Ama belediyenin de kendine düşen görevi yapması lazım.” ifadelerini kullandı.
"MANİSA SOKAKLARI KİRLİ"
Bu uygulamanın sadece Manisa’da değil Tüm Türkiye’de olması gerektiğine vurgu yapan bir vatandaş, “Avrupa’da yere çöpü kesinlikle atamazsın. Çöp atanı şikâyet ettikleri zaman hemen tutukluyorlar. Manisa sokakları kirli. Bu tür uygulama sadece Manisa’da değil Türkiye’nin her yerinde amacına ulaşır.” dedi.
"ÇEVREMİZ DAHA TEMİZ OLUR"
Manisa’nın temizlik konusunda yeterli olmadığını söyleyen Gülsüm Bilgi, “Böyle bir uygulama çok güzel olur. Çevremiz daha temiz olur. Manisa’mız güzel ama temizlik konusunda yeterli değiliz. İnsanlarımız elindeki çöpleri çöp konteynerlerine değil yerlere atıyor. Böyle bir uygulama yapılırsa en azından temiz bir çevrede yaşamış oluruz. Temiz bir çevre için hepimiz bu uygulamaya destek olmaya hazırız.” diye konuştu.
"BU UYGULAMANIN MANİSA’DA OLMASINI İSTERİZ"
Bolu’daki uygulamanın Manisa’da olması gerektiğini söyleyen Nihal Ersayın, “Bu uygulamanın Manisa’da olmasını isteriz. Olursa seviniriz, güzel olur.“ sözlerini söyledi.
"ÇÖPÜ YERE ATARSAM BANA DA CEZA YAZSIN"
Atılan çöplerin mazgalları tıkadığını ifade eden Murat Orhan, “Sigara izmaritini, pisliklerini kısacası aklına ne geliyorsa yere atıyorlar. Bu mazgallarda tıkanmaya da neden oluyor. Bu tür uygulamalar caydırıcı olur. Cezalar caydırıcı değil, daha caydırıcı olsun. Mesela dalgınlığıma gelir ve çöpü yere atarsam bana yazsın. Hata yaparsam yazsın.” şeklinde konuştu.
"BOLU’DA YAPILAN UYGULAMA DOĞRU"
Yere çöp atmamak için gerekirse çöpü cebine koyduğunu ifade eden Ayşe Fidancı, “Herkes sigara içiyor, önünde kül tablosu varken yere atıyor. Bence Bolu’da yapılan uygulama doğru. Ben torunumu denemek için şişeyi yere attım, torunum ‘Lütfen anneanneciğim atma’ dedi. Manisa’da da yere çöp atanlara cezai işlem uygulanmalı. Bir nebze caydırıcı olur. Ben çöpü her zaman, çöp bulana kadar ya cebime ya da çantama koyuyorum.” ifadelerini kullandı.
"YAPTIRIMLAR NE KADAR AĞIR OLURSA KANUNLARA O KADAR UYULUR"
Vatandaşların çevreyi temiz tutma konusunda disiplinli davranmadığını söyleyen Recai Karakaş, “Manisa’da uygulanması çok güzel olur. Ben Sarıyer Caddesi’nde oturuyorum. İnsanları temiz tutmaya alıştıramadık. Bence ceza olanları mümkün olduğu kadar yüksek olmalı. Yaptırımlar ne kadar ağır olursa o kadar da kanunlara uyulur.” diye konuştu.
"CEZASI 15 BİN DEĞİL 35 BİN TL OLSUN"
Evinde kullandığı mobilyaları sokağa atan vatandaşlara tepki gösteren Ayhan Atabey, “Bolu’daki uygulamanın kesinlikle Manisa’da da uygulanmasını isterim. Herkes bu konuda elinden geleni yaparsa mis gibi bir ülkede yaşarız. Bana göre cezası 15 bin değil 35 bin TL olsun. Çok fazla çöp var. Çekyatını bile koyan var. Bu ülkede bunlarda oluyorsa maalesef biz cezayı hak ediyoruz. Bizde bu konuda bir kültür yok. Buradaki halk çöpün yanına kadar geliyor ama çöp kutusuna değil dışına atıyor. O cezayı biz yersek bizde razıyız. Bir dönem kırmızı ışıkta geçen yayaya bile ceza uygulanmıştı. Güzel bir uygulamaydı ama arkası gelmedi. Yarın bir gün bunu uygulamaya kalkarlar ama devamı gelmez. Önemli olan süreklilik… Süreklilik olduğu sürece temizlikte olur, insanlar kırmızı ışıkta da durur.” dedi. Hüseyin Güntaç Fömlu