485. KEZ ELLER ŞİFAYA AÇILDI
UNESCO'nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali tarihi Sultan Camii kubbe, şerefeleri ve çevre binaların balkonlarından 8 ton mesir macununun saçılmasıyla sona erdi.
Osmanlı tarihinde, Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi, Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan'a şifa olan mesir macunu, Ayşe Hafsa Sultan'ın fermanıyla 485 yıldır vatandaşlara da şifa olması nedeniyle tarihi Sultan Camii kubbeleri, şerefeleri ve çevre binaların balkanlarından saçılmaya devam ediyor.
SAÇIM TÖRENİ İZDİHAMA NEDEN OLDU
Sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en eski geleneklerinden biri olan Manisa Mesir Macunu Festivali karnaval havasında gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün ardından Sultan Camii'nin kubbe, minare ve çevredeki binalardan saçılan mesir macunlarından kapabilmek için on binlerce insan izdihama neden oldu. 44 farklı noktadan 8 ton mesir macununu kapabilmek için vatandaşlar adeta birbirinin üzerine çıktı.
MESİR SAÇIM TÖRENİ KORTEJLE BAŞLADI
Manisa Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşü ile başlayan festivale, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, TBMM eski başkanlarından Bülent Arınç, AK Parti Manisa milletvekilleri Mücahit Arınç, Tamer Akkal, CHP Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Selma Aliye Kavaf, TBMM Yeni Yol Grup Başkanvekili, Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, çevre illerin milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, 12 faklı ülkenin delegasyonları, halk oyunları ekipleri ve on binlerce vatandaş katıldı.
KARNAVAL HAVASINDA KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ
Kortejde temsili Merkez Efendi'yi ünlü oyuncu Kubilay Pembeklioğlu canlandırırken, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı padişahları, şehzadeleri, yabancı ülkelerden gelen ekipler bulundu. Geniş güvenlik önleminin alındığı festivalde, mehter takımının marşları ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvarı güzergahında devam edip Sultan Camii'ne ulaştı. Yabancı ülkelerden ve Türkiye'den katılan dans toplulukları kortej boyunca gösterileriyle festivale karnaval havası kattı. Protokol üyeleri, evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanarak korteje eşlik eden halkı selamlarken, kortej sonunda Sultan Camii önünde toplanan on binlerce kişi heyecanla mesir macunu saçımını bekledi.
TEMSİLİ HAFSA SULTAN ŞİFA DAĞITTI
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından seçilen temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile temsili Merkez Efendi'nin mesir macunu saçılması için berat vermesinin ardından protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Sultan Camii'nin minare, kubbeleri ve çevredeki binaların balkonlarından 44 farklı noktadan 8 ton mesir macunu halka saçıldı. Her sene olduğu gibi bu yıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi, izdiham yaşandı. Her festivalde olduğu gibi şemsiyelerini ve ceketlerini ters açarak mesir macunlarını ağaç veya elektrik direklerinin tepelerinde kapmaya çalışanlar da renkli görüntüler oluşturdu.
"ÇOK MUTLUYUZ"
22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Bugün Manisa'nın mesiri 485 yıldır aynı heyecanla devam ediyor. Manisa bu uzun geleneği ülkemizde devam ettiren birkaç şehirden biridir. Çok mutluyuz ve her fırsat bulduğumda bu şenliğe katılmaya özen gösteriyorum. Daha nice yıllar; sağlıkla, huzurla, mutlulukla ve Manisalı hemşehrilerimizle birlikte bu coşkunun devam etmesini temenni ediyorum. Tüm Manisa halkına sevgilerimi ve selamlarımı iletiyorum." dedi.
"MESİR MACUNU ŞİFANIN KAYNAĞIDIR"
Vali Özkan, "Bugün hepimizin çok mutlu bir günü. Hem hemşehrilerimizle hem de misafirlerimizle birlikte bu kadim geleneği icra etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Manisa denildiği zaman akla ilk Mesir gelir. Mesir macunu hem şifanın kaynağı hem de dayanışmanın bir simgesi olmuştur. İnşallah bu kadim geleneği gelecek nesillere nitelikli bir şekilde aktarabiliriz." açıklamasında bulundu.
"BU COŞKUYA ORTAK OLDUK"
AK Partili Arınç, "Yarım aşıra dayanan muhteşem bir geleneğimizi sürdürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Milletvekillerimiz, il protokolümüz ve vatandaşlarımızla birlikte bu coşkuya ortak olduk. İnşallah uzun yıllar daha bu coşkuyu yaşatacağız. Şehrimizle, kültürümüzle ve festivalimizle nice güzel zamanlara..." diye konuştu.
"MESİR BİR GELENEKTİR"
AK Partili Akkal, " Mesir Macunu Festivali yüzyıllardır yaşatılan bir gelenek. Manisalılar olarak inşallah bu geleneği daha yüzyıllar yaşatırız. Mesir şenliği sadece macundan ibaret değil; kültürü, yemekleri ve coğrafyası ile bir gelenektir. Festivalimiz sayesinde Manisa'mızı dünyaya tanıtıyoruz. Başta Manisa Valili olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi.
"MESİR BİR HALK İLACIDIR"
CHP’li Bakırlıoğlu, "Herkesin bildiği gibi mesir macunu ilk halk ilacı olarak geçmektedir. Bu festival 485 yıldır tekrarlanıyor ve dünyada en uzun soluklu festivallerden bir tanesi olarak tarihte yerini aldı. Her sene üstüne koya koya geliyor ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum." ifadesinde bulundu.
"KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITACAĞIZ"
İYİ Partili Sunat, "Bu kültürel etkinliğin ömür boyu sürmesini temenni ediyorum. Artık festivalimizin uluslararası boyuta taşındığını gözlemledim. Hem mesirimizi hem de kültürümüzü tüm dünyaya tanıtmış olacağız. Manisa'mız için hayırlı ve uğurlu olsun." açıklamasında bulundu.
"FESTİVALİMİZ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK"
Başkan Zeyrek, "Bu yıl festivalimizin 485. yılını tüm coşkuyla kutluyoruz. 'Dolu dolu festival' dediğimiz etkinliklerimizin en doruk noktasına geldik. Bu festival her yıl büyüyerek devam edecek ve hem ülkemizde hem dünyada Mesir Macunu Festivalimiz hak ettiği değeri görecektir. Yaklaşık 5 aydır 300 kişilik bir ekibimizle saniye saniye planladığımız festivalimizin sonuna geldik. Çok şükür ki kazasız ve belasız bir şekilde geride bırakıyoruz. Seneye festivalimizin daha güzel olacağını umut ediyorum. Emeği geçen ve bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum." dedi.
"ANTALYA'NIN SELAMINI GETİRDİM"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Tüm Antalya'nın selamını Manisalı vatandaşlarımıza getirdim ve 485. Mesir Macunu Festivali'ne katıldığımız için çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Bu birlik ve beraberliğin sonsuza kadar daim olmasını temenni ediyorum." dedi.
"KARDEŞLİĞİ, SEVGİYİ VE UMUDU SAÇIYORUZ"
Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, "Tüm büyüklerimiz ve vatandaşlarımızla birlikte çok güzel bir gün yaşıyoruz. Bu olayı canlı olarak yaşamak gerçekten çok farklı hisler hissettiriyor. Sultan Camii'nin kubbelerinden sadece mesir değil ihtiyacı olanlara şifa, kardeşliği, sevgiyi ve umudu saçıyoruz." açıklamasında bulundu.
DEV FİLİSTİN BAYRAĞI AÇILDI
Sultan Camii'nin karşısındaki binaya Manisa Filistin'e Destek Platformu'na bağlı STK'lar tarafından dev bir Filistin bayrağı asılarak 485 yıllık gelenekte dünyaya Filistin'e destek çağrısında bulunuldu.
MESİR MACUNUNUN TARİHİ
Türkiye'de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 485 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camii Külliyesi'nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi'nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun her nevruz günü halka saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl mesir macunu saçılarak bugün 484 yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor.
41 ÇEŞİT BAHARAT
Şifalı mesir macunu içinde yer alan 41 çeşit baharat ise şöyle: "Tarçın, karabiber, yenibahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, hibiskus, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarıhalile, vanilya, darı fülfül, kakule, havlıcan, hıyarşembe, safran, kimyon, çam sakızı, mürsafi, meyan balı, zulumba, limon kabuğu, portakal kabuğu, deve dikeni tohumu, keten tohumu, keçiboynuzu, udi hindi, ısırgan tohumu, akbiber, üzüm çekirdeği, hayıt tohumu, biberiye, funda yaprağı, melisa otu, karahalile." Haber Merkezi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.