BAŞKAN ÖZKAYA, MISIR ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI ANLATTI

SİYASET 28.08.2023 - 12:24, Güncelleme: 28.08.2023 - 12:24
 

BAŞKAN ÖZKAYA, MISIR ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI ANLATTI

İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Komisyon üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, mısır üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyatın maliyetlerin altında kaldığını vurgulayan Özkaya, “2022 yılında 5,700 TL/kg olan danelik mısır fiyatına 2023 yılı %5 lik artış ile 6,000 TL /kg fiyat verilmesi ceza değildir de nedir acaba.” dedi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verdiği fiyatın maliyetlerin altında kaldığını söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Komisyon üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, üreticinin zarar ettiğini söyleyerek yetkililere seslendi. “MISIR ÜRETİCİSİNE CEZA KESİLDİ” Başkan Özkaya, “Mısır üreticisine ceza kesildi. 2022 yılında 5,700 TL/kg olan danelik mısır fiyatına 2023 yılı ürününe %5 lik artış ile 6,000 TL /kg fiyat verilmesi ceza değildir de nedir acaba. Ülkemizin gelişiminde en önemli faktör tarım olduğunu biliyoruz. Gıda güvenliği için ülkemizin tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmadan, döviz ile ithalat yapmaktan kurtulması gerekmektedir. Bunu başaracak kişilerin başında, çiftçimiz gelmektedir.” diye konuştu.  “BİZİM ÇİFTÇİMİZ ÜRETİP ZARAR EDECEK” Başkan Özkaya, “Çiftçi üretimde devamlılık sağlaması için masraflarını haricinde en az %30 kâr etmelidir ki üretimde devamlılık olsun. Ama TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyat maliyeti bile karşılamıyor, durum böyle iken ithalata mahkum oluruz. Danelik mısırda 2022 verilerine göre 8 milyon ton civarında üretimimiz var. Bu üretim bize yetmediği için 3 milyon ton civarında yurtdışından alıyoruz, yani mısır ülkemiz için önemli bir tarım ürünü ve biz ihtiyacımızın ancak %65 i üretiyoruz. TMO’nun 2023 yılında açıkladığı fiyat ile önümüzdeki yıl mısır ekimi olmaz ve ihtiyacımızın büyük bir kısmını ithalat ile karşılarız.  Sonuçta bizim çiftçimiz üretip zarar edecek, üretimden çıkacak, tarımla uğraşan yaş ortalaması 55 olacak, yabancı ülkenin çiftçisini zengin edeceğiz.” dedi.  “ÇİFTÇİ MALİYETİN ÜZERİNE EN AZ %30 KAZANMALI” Başkan Özkaya, “Bir dekar alanda yapılan harcamalar, tohum ve ekim masrafı 1000 TL, taban ve azotlu gübre masrafı 1600 TL, yabancı ot ilacı ile yaprak gübresi masrafı 250 TL, sulama ve elektrik masrafı 500 TL, biçer masrafı 220 TL, mazot masrafı 800 TL, tarla kirası 3500 TL, işçilik masrafı 500 TL bir dekar için en uygun şartlarda yapılan maliyet hesabı toplamda 8370 TL’dir. Manisa bölgesinde bir dekar da ortalama 1400 kg mısır alınırsa maliyeti 6,000 TL oluyor. TMO direk maliyet fiyatını açıklamış. TMO ya fiyatını güncellemeli ya da kg da en az 2,00 TL prim verilmelidir. Çiftçi maliyetin üzerine en az %30 kazanmalı ki üretimde devamlılık olsun. Manisa'da mısır önemli bir ekim alanına sahiptir, buğdaydan sonra en çok mısır ziraatı yapmaktadır. İYİ Parti tarım politikaları ile çiftçimiz üretimden çıkmayacak, aksine ülkemiz ithalata yapan değil ihracat yapan ülke olacaktır. BELGİN KOÇAK
İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Komisyon üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, mısır üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyatın maliyetlerin altında kaldığını vurgulayan Özkaya, “2022 yılında 5,700 TL/kg olan danelik mısır fiyatına 2023 yılı %5 lik artış ile 6,000 TL /kg fiyat verilmesi ceza değildir de nedir acaba.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verdiği fiyatın maliyetlerin altında kaldığını söyleyen İYİ Parti Manisa İl Başkan Yardımcısı, Ekonomi Politikaları Başkanı, İyi Tarım Komisyon üyesi, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya, üreticinin zarar ettiğini söyleyerek yetkililere seslendi.

MISIR ÜRETİCİSİNE CEZA KESİLDİ”

Başkan Özkaya, “Mısır üreticisine ceza kesildi. 2022 yılında 5,700 TL/kg olan danelik mısır fiyatına 2023 yılı ürününe %5 lik artış ile 6,000 TL /kg fiyat verilmesi ceza değildir de nedir acaba. Ülkemizin gelişiminde en önemli faktör tarım olduğunu biliyoruz. Gıda güvenliği için ülkemizin tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmadan, döviz ile ithalat yapmaktan kurtulması gerekmektedir. Bunu başaracak kişilerin başında, çiftçimiz gelmektedir.” diye konuştu. 

“BİZİM ÇİFTÇİMİZ ÜRETİP ZARAR EDECEK”

Başkan Özkaya, “Çiftçi üretimde devamlılık sağlaması için masraflarını haricinde en az %30 kâr etmelidir ki üretimde devamlılık olsun. Ama TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyat maliyeti bile karşılamıyor, durum böyle iken ithalata mahkum oluruz. Danelik mısırda 2022 verilerine göre 8 milyon ton civarında üretimimiz var. Bu üretim bize yetmediği için 3 milyon ton civarında yurtdışından alıyoruz, yani mısır ülkemiz için önemli bir tarım ürünü ve biz ihtiyacımızın ancak %65 i üretiyoruz. TMO’nun 2023 yılında açıkladığı fiyat ile önümüzdeki yıl mısır ekimi olmaz ve ihtiyacımızın büyük bir kısmını ithalat ile karşılarız.  Sonuçta bizim çiftçimiz üretip zarar edecek, üretimden çıkacak, tarımla uğraşan yaş ortalaması 55 olacak, yabancı ülkenin çiftçisini zengin edeceğiz.” dedi. 

“ÇİFTÇİ MALİYETİN ÜZERİNE EN AZ %30 KAZANMALI”

Başkan Özkaya, “Bir dekar alanda yapılan harcamalar, tohum ve ekim masrafı 1000 TL, taban ve azotlu gübre masrafı 1600 TL, yabancı ot ilacı ile yaprak gübresi masrafı 250 TL, sulama ve elektrik masrafı 500 TL, biçer masrafı 220 TL, mazot masrafı 800 TL, tarla kirası 3500 TL, işçilik masrafı 500 TL bir dekar için en uygun şartlarda yapılan maliyet hesabı toplamda 8370 TL’dir. Manisa bölgesinde bir dekar da ortalama 1400 kg mısır alınırsa maliyeti 6,000 TL oluyor. TMO direk maliyet fiyatını açıklamış. TMO ya fiyatını güncellemeli ya da kg da en az 2,00 TL prim verilmelidir. Çiftçi maliyetin üzerine en az %30 kazanmalı ki üretimde devamlılık olsun. Manisa'da mısır önemli bir ekim alanına sahiptir, buğdaydan sonra en çok mısır ziraatı yapmaktadır. İYİ Parti tarım politikaları ile çiftçimiz üretimden çıkmayacak, aksine ülkemiz ithalata yapan değil ihracat yapan ülke olacaktır. BELGİN KOÇAK

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.