İZMİR’E SU TRANSFERİNE BİR TEPKİ DAHA!
İZMİR’E SU TRANSFERİNE BİR TEPKİ DAHA!
İzmir’e içme suyu sağlamak amacıyla Göksu ve Sarıkız bölgelerinde açılacak yeni sondaj kuyularına tepki gösteren Manisa Su Platformu bölgedeki yeraltı sularının hızla tükendiğine dikkat çekti. Alternatif su kaynaklarının araştırılması gerektiğini vurgulayan Manisa Su Platformu, "Gediz Havzası’ndaki yeraltı su kaynakları zaten risk altındayken, yeni kuyuların açılması Manisa ve Gediz Ovası’nın geleceğini tehdit etmektedir." ifadesinde bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZ SU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'e içme su sağlayan Manisa'nın Gök su ve Sarıkız bölgesinde 11 yeni su kuyu su açacağı ve kente yılda yaklaşık 32 milyon metreküp ilave su sağlanacağı haberlerine tepki gösteren Manisa Su Platformu basın açıklamasında bulundu.
“DERELER AKMAZ DURUMA GELMİŞTİR”
Yapılan açıklamada, “Ülkemizde ve ilimizde son yıllarda oluşan kuraklık, yağış miktarındaki azlık nedeniyle yeraltı suları yılda ortalama 60 cm yeraltına doğru inmektedir. Daha önceki dönemlerde açılan pek çok su kuyu su kurumakta ve su miktarı buna bağlı olarak azalmaktadır. Marmara gölü kurumuş, doğal çeşmeler yok olmuş ve dereler akmaz duruma gelmiştir. Bu nedenle bölgemizin çoğu bölgelerinde yeni su kuyu su ruhsatı verilmemektedir. Başvuru halinde eski ruhsatlı kuyularda bakım için ruhsat yenilenmesi izni verilmektedir. Ancak çektiği su miktarı dikkate alınarak çok su çeken kuyuların ruhsatları konusunda daha titiz davranılması gerektiği kaçınılmazdır. Mevcut kuyuların ortalama derinlikleri 80-150 metre arasında iken yeni açılacak kuyular en az 300 metre derinliklerinde olacaktır. Bu kadar derinliğe yapılan ve yüksek debili kuyular bölgedeki açılmış olan ve çiftçilerimiz tarafından kullanılan mevcut kuyuların kullanılamaz hale gelmesine neden olacaktır.” denildi.
“GEDİZ HAVZASI MUTLAK KITLIK SEVİYESİNDE”
Açıklamanın devamında, “Yeni büyük debili su kuyu su ruhsatlarının verilmesi için Bölge Müdürlüğü bünyesinde bir bilimsel kurul oluşturularak ayrıntılı olarak bölgenin incelenmesi ve ruhsatların bu kurulun tavsiyeleri doğrultusunda karar almasının daha doğru olacağı düşünülmektedir. O nedenle 2024 yılında verilmiş yeni ruhsatların tekrar gözden geçirilmesinde bölgemiz için daha büyük yarar vardır. Bölgemizden İzmir iline verilen tüm kuyuların sayaçları oluşturulacak kurullar tarafından değerlendirilmeli ve kontrol edilmelidir. Bu kurulda yerel gönüllüler, akademisyenler ve bilimsel kurul üyeleri de yer almalıdır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri ülkemizin büyük bir bölümünün 'kuraklık' tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Türkiye’de artan nüfusla birlikte kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı 1313 m3 olmasına rağmen, Gediz Havzası su seviyesi kıtlık düzeyinde olan beş havzadan biridir. Havzanın önemli kısmında 500 metreküpün altına düşen kişi başına su miktarı “Mutlak kıtlık” seviyesindedir. Bu nedenle yeni kuyuların açılması hatta yeni kuyu açılmasa bile mevcut kuyulardan alınabilecek su miktarının günümüzde oluşan kuraklık, su debisindeki azalma ve su sıkıntıları göz önünde bulundurularak güncel veriler ve duruma bağlı olarak yeniden belirlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca tarafından mevcut kuyulardan kullanımı uygunsuz olanların kapatılması çalışması yapıldığı bildirilmiştir. Bu doğrultuda, mevcut kuyuların bilimsel kurul tarafından yeniden değerlendirilerek uygunluk onaylarının alınmasına mutlak ihtiyaç bulunmaktadır. 1980 yılında verilmiş olan ruhsat ile alınabilecek su miktarı günümüzde oluşan kuraklık, su debisindeki azalma ve su sıkıntıları göz önünde bulundurularak güncel veriler ve duruma bağlı olarak yeniden belirlenmelidir. Alınmış hak diye düşünülerek hareket edilmemelidir.” denildi.
“TARIM AÇISINDAN BÜYÜK SIKINTI OLUŞTURACAK”
Açıklamada, “Saruhanlı ve Manisa bölgemizde ve Gediz ovasında suya bağlı tarım ürünleri yetiştirilmesi vazgeçilmez bir gerçektir. Başta üzüm bağlarının olmak üzere diğer tarım ürünleri ve çiftliklerin bu durumdan olumsuz etkileneceği kaçınılmaz olacaktır. Bu bölgenin tek su kaynağı yeraltı sularıdır. 300 bin dekar arazinin sulanması bu bölgedeki yeraltı sularına bağlıdır. Büyük su sondajları çakıldığı takdirde mevcut su kuyularının çoğu zamanla çalışmaz duruma gelecektir. Bu da gelecekte tarım açısından büyük sıkıntı oluşturacaktır. Yeraltı sularının acil durumlar ve olağanüstü şartlarda kullanılması gereken yedek su olduğunu düşünüyoruz. O nedenle yeni sondaj kuyuları açılması konusunda mutlaka bilimsel kurulun onayı olmalıdır. İzmir Su Kanalizasyon İdaresi tarafından en kolay yöntem olarak belirlenen aynı alanda daha derin yeni sondaj kuyuları açmak yerine, gelecek açısından daha farklı yöntemlerin devreye sokulması gerektiği görüşü benimsenmelidir. Su sıkıntılarının yaşandığı ve giderek bu olumsuz iklimin artacağının öngörüldüğü günümüzde derin sondajlar ve suyla ilgili atılacak her adım şeffaf ve geleceği düşünülerek atılmalıdır.” denildi.
“MANİSA’MIZI BÜYÜK BİR SU SORUNU BEKLEMEKTE”
Açıklamada, “Manisa’mızı gelecekte büyük bir su sorunu beklemektedir. Çünkü Manisa’da evsel, sanayi ve tarım kullanımındaki suyun büyük kısmı yeraltı su rezervlerinden karşılanmaktadır. Geçmişte Manisa Ovasına can veren Gediz Nehri’nin tarımsal sulamaya katkısı artan kuraklık ve oluşan kirlilik nedeniyle gün geçtikçe azalmaktadır. Tüm bu durumlar dikkate alınarak bakanlık ve kurumlar bünyesinde oluşturulacak bilimsel kurulların hazırlayacağı raporlar doğrultusunda sondajlar ele alınmalıdır. Bölge halkının tepkisi ve görüşleri dinlenilmeli ve ortak ve yeni bir çözüm bulunması yoluna gidilmelidir.” ifadesine yer verildi.
“ALTERNATİF SU KAYNAKLARI ARAŞTIRILMALI”
Açıklamanın son kısmında, “Bu değerlendirmelerin ışığında, İzmir’e yılda yaklaşık 32 milyon metreküp ilave su sağlamak için Sarıkız ve Gök su bölgesinde 11 yeni su kuyu su açılması Gediz Havzası yeraltı su potansiyelinin geleceği açısından büyük risk oluşturacaktır. Sonuç olarak; Gediz Havzası’ndaki yeraltı su kaynakları zaten risk altındayken, yeni kuyuların açılması Manisa ve Gediz Ovası’nın geleceğini tehdit etmektedir. Alternatif su kaynakları araştırılmalı, Manisa halkının ve bölge çiftçisinin su hakkı korunmalıdır.” ifadesine yer verildi.(Belgin Koçak)
Manisa HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.