MANİSALI ÇİFTÇİ KAVUN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞTEN DERT YANDI

YEREL 03.09.2024 - 17:05, Güncelleme: 03.09.2024 - 17:06
 

MANİSALI ÇİFTÇİ KAVUN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞTEN DERT YANDI

Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Hamzabeyli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Fidan, emek vererek ektiği kavun bostanının para etmemesi ve ürünlerinin ucuza gitmesi nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadığını belirterek sitemde bulundu. Gece gündüz demeden büyük emek harcadığı tarlasına adeta çocuğu gibi baktığını söyleyen Fidan, kavunun tarlada kaldığını ve emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti.
Piyasanın zor durumda olduğunu söyleyen Ahmet Fidan, kavunun tarlada kilosunun 1 liraya kadar düştüğünü, buna rağmen alıcı bulamadığını dile getirdi.  “PİYASA ÇÖKMÜŞ DURUMDA, ÜRÜNLER TARLADA KALDI” Çiftçi Fidan, “Elimde gördüğünüz kavun, bir bardak çay parasına bile etmiyor. Tarlada kavunun kilosu 1 lira, markette ise 15 lira. Geçen sene bu ürünün kilosu 9 liraydı, bu sene 1 liraya düştü. Çok ekim var diyorlar ama öyle bir durum yok. Bu mahsul her yıl aynı şekilde ekiliyor” dedi. “ÜRÜN ELİMİZDE KALIYOR, ALICI BULAMIYORUZ” Fidan, piyasa şartlarının zorlaştığını ve üreticinin büyük sıkıntı çektiğini vurguladı. Kavunun market ve manavlarda yüksek fiyatlardan satıldığını, ancak üreticinin bu fiyatlardan hiçbir şekilde faydalanamadığını belirterek, “Halkımız markette kavunu 15-20 liraya yiyor ama biz tarlada 1 liraya bile satamıyoruz. Ürün elimizde kalıyor, alıcı bulamıyoruz. Geçen yıl kazandığımız paranın yarısını bile kazanamıyoruz” diye konuştu. “ÇİFTÇİYİ KİMSE GÖRMÜYOR, DUYMUYOR” Çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara değinen Fidan, “Çiftçiyi kimse görmüyor, duymuyor. Bizim yaşadığımız bu durum çok zor. 250 bin TL masraf yaptım, ancak zararımı hiçbir şekilde karşılayamıyorum. Mazot, gübre, ilaç fiyatları aldı başını gitti. Her şey pahalı, ama bizim ürünümüz para etmiyor. Piyasada yaşanan bu kriz çiftçiyi bitiriyor” ifadelerini kullandı. “İŞLERİ BIRAKMAK ZORUNDA KALACAĞIZ” Devlet yetkililerine seslenerek acil destek talebinde bulunan Ahmet Fidan, bu şartlar altında bir sonraki sezon üretim yapamayacaklarını dile getirdi. “Bu şekilde devam ederse, seneye ekecek paramız kalmayacak ve bu işleri bırakmak zorunda kalacağız. Artık üretim yapmanın bir anlamı kalmadı. Çiftçi biterse halk biter. Herkes bizim ürettiğimiz ürünleri tüketiyor, ama bizim emeğimizin karşılığı yok” şeklinde konuştu. “ARTIK ÜRETMEKTEN VAZGEÇİYORUZ” Çiftçilik yapmanın giderek daha zor hale geldiğini belirten Fidan, bu şartlar altında hayatta kalmanın mümkün olmadığını vurguladı. “İnek mi koyun mu salarız tarlaya bilmiyoruz, artık başka çare kalmadı. Bu şekilde devam ederse, tarım tamamen bitecek. Üretici olmadan tüketici de olamaz. Çiftçinin sesini kimse duymuyor, ama bizim bitmemiz demek halkın da zor duruma düşmesi demek. Devletin bu duruma acilen el atması gerekiyor, yoksa seneye tarla ekmek hayal olacak” diyerek sözlerini tamamladı. Belgin Koçak
Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Hamzabeyli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ahmet Fidan, emek vererek ektiği kavun bostanının para etmemesi ve ürünlerinin ucuza gitmesi nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadığını belirterek sitemde bulundu. Gece gündüz demeden büyük emek harcadığı tarlasına adeta çocuğu gibi baktığını söyleyen Fidan, kavunun tarlada kaldığını ve emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti.

Piyasanın zor durumda olduğunu söyleyen Ahmet Fidan, kavunun tarlada kilosunun 1 liraya kadar düştüğünü, buna rağmen alıcı bulamadığını dile getirdi. 

“PİYASA ÇÖKMÜŞ DURUMDA, ÜRÜNLER TARLADA KALDI”

Çiftçi Fidan, “Elimde gördüğünüz kavun, bir bardak çay parasına bile etmiyor. Tarlada kavunun kilosu 1 lira, markette ise 15 lira. Geçen sene bu ürünün kilosu 9 liraydı, bu sene 1 liraya düştü. Çok ekim var diyorlar ama öyle bir durum yok. Bu mahsul her yıl aynı şekilde ekiliyor” dedi.

“ÜRÜN ELİMİZDE KALIYOR, ALICI BULAMIYORUZ”

Fidan, piyasa şartlarının zorlaştığını ve üreticinin büyük sıkıntı çektiğini vurguladı. Kavunun market ve manavlarda yüksek fiyatlardan satıldığını, ancak üreticinin bu fiyatlardan hiçbir şekilde faydalanamadığını belirterek, “Halkımız markette kavunu 15-20 liraya yiyor ama biz tarlada 1 liraya bile satamıyoruz. Ürün elimizde kalıyor, alıcı bulamıyoruz. Geçen yıl kazandığımız paranın yarısını bile kazanamıyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYİ KİMSE GÖRMÜYOR, DUYMUYOR”

Çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara değinen Fidan, “Çiftçiyi kimse görmüyor, duymuyor. Bizim yaşadığımız bu durum çok zor. 250 bin TL masraf yaptım, ancak zararımı hiçbir şekilde karşılayamıyorum. Mazot, gübre, ilaç fiyatları aldı başını gitti. Her şey pahalı, ama bizim ürünümüz para etmiyor. Piyasada yaşanan bu kriz çiftçiyi bitiriyor” ifadelerini kullandı.

“İŞLERİ BIRAKMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Devlet yetkililerine seslenerek acil destek talebinde bulunan Ahmet Fidan, bu şartlar altında bir sonraki sezon üretim yapamayacaklarını dile getirdi. “Bu şekilde devam ederse, seneye ekecek paramız kalmayacak ve bu işleri bırakmak zorunda kalacağız. Artık üretim yapmanın bir anlamı kalmadı. Çiftçi biterse halk biter. Herkes bizim ürettiğimiz ürünleri tüketiyor, ama bizim emeğimizin karşılığı yok” şeklinde konuştu.

“ARTIK ÜRETMEKTEN VAZGEÇİYORUZ”

Çiftçilik yapmanın giderek daha zor hale geldiğini belirten Fidan, bu şartlar altında hayatta kalmanın mümkün olmadığını vurguladı. “İnek mi koyun mu salarız tarlaya bilmiyoruz, artık başka çare kalmadı. Bu şekilde devam ederse, tarım tamamen bitecek. Üretici olmadan tüketici de olamaz. Çiftçinin sesini kimse duymuyor, ama bizim bitmemiz demek halkın da zor duruma düşmesi demek. Devletin bu duruma acilen el atması gerekiyor, yoksa seneye tarla ekmek hayal olacak” diyerek sözlerini tamamladı. Belgin Koçak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.