PAMUK VE MISIR ÜRETİCİSİ ÇIKMAZA GİRDİ

SİYASET 07.11.2023 - 17:28, Güncelleme: 07.11.2023 - 17:28
 

PAMUK VE MISIR ÜRETİCİSİ ÇIKMAZA GİRDİ

İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, pamuk fiyatı hakkında görüşlerini basın ile paylaştı. İYİ Partili Özkaya, “Tarım sektöründe, öyle zikzaklar çiziliyor ki bir yıl üreticisine para kazandıran ürün, sonraki yıllarda zarar ettirir hale geliyor. Bunun en büyük sebebi ise tarımda gerçekçi bir politikamızın olmaması.” açıklamasında bulundu.
Mısır üreticisine verilen prim desteğinin vakit kaybetmeden artması gerektiğini söyleyen İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, üründe devamlılığın önemine vurgu yaptı. “ÇİFTÇİNİN BORCU BÜYÜMEKTE” Özkaya, “Manisa, Ege Bölgesi’nde, pamuk üretiminde Aydın ilimizden sonra en çok ekim alanına sahip ilimizdir. Pamuk, Manisa çiftçisi için önemli bir üründür, yıllar önce pamuk ekimi oldukça fazlaydı ama tekstil firmaları ithal işlenmiş pamuk alması ile sektör çok kan kaybetti. Çoğu pamuk işleme tesisi kapandı, Manisa'da öncelik pamuk yerine, mısıra ve bağcılar yöneldi. Pandemi sonrasında tekrar pamuğa ihtiyaç olması, mısıra göre daha az suya ihtiyaç olmasından dolayı, son yıllarda ekim alanları artsa da, fiyat politikası yüzünden, önümüzde ki yıllarda ekim alanlarında ciddi bir düşüş olacaktır. Bugün için kütlü pamuk fiyatı kalitesine göre 18-20 TL/kg den işlem görmektedir. Bugün için pamuğun maliyeti 20 TL /kg civarındadır. Bu şartlarda çiftçi her gün kan kaybederek borcu büyümektedir.” dedi. “PAMUK, TENEKE BİLE OLMUYOR” Özkaya, “Bundan iki yıl önce pamuğun fiyatı 27 TL/KG’den alıcı buluyordu, öğünlerdeki üretim maliyeti, bugünlere göre% 300 daha ucuzdu, üretici bir miktar para kazanmıştı, ama bu kazancın cezasını iki yıldır çekmektedir. Buradan bakanlık yetkililerine sesleniyorum, pamuğa verilen prim miktarı enkaz 4,00 TL/kg olmalıdır ki, en azından üretici zarar etmesin, girdiği kapıdan çıksın. Bakanlık hâlâ üç yıl önceki prim tutarı olan 1,6 TL/KG ödemektedir. Bu durum karşısında beyaz altın dediğimiz pamuk, teneke bile olmuyor. Çiftçi bu yıl önce mısırdan şimdide pamuktan darbe yiyor, üreticinin sesine yetkililerin kulak vermesi gerekmektedir. Mısır Üreticisi, TMO’nun açıkladığı fiyatın altında 5-5,50 TL/kg arasında ürün satmakta zorlanıyor, aynı şekilde mısır üreticisinin prim desteği artırılmalıdır. Mısır ve pamuk ülke ekonomisi için çok önemli, katma değeri olan bir ürünlerdir, devamlılıkları önem arz etmektedir.” açıklamasında bulundu. Hüseyin Güntaç Fömlu
İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, pamuk fiyatı hakkında görüşlerini basın ile paylaştı. İYİ Partili Özkaya, “Tarım sektöründe, öyle zikzaklar çiziliyor ki bir yıl üreticisine para kazandıran ürün, sonraki yıllarda zarar ettirir hale geliyor. Bunun en büyük sebebi ise tarımda gerçekçi bir politikamızın olmaması.” açıklamasında bulundu.

Mısır üreticisine verilen prim desteğinin vakit kaybetmeden artması gerektiğini söyleyen İYİ Tarım Komisyonu Üyesi, Şehzadeler Belediyesi Grup Başkanvekili ve ziraat mühendisi Şenol Özkaya, üründe devamlılığın önemine vurgu yaptı.

“ÇİFTÇİNİN BORCU BÜYÜMEKTE”

Özkaya, “Manisa, Ege Bölgesi’nde, pamuk üretiminde Aydın ilimizden sonra en çok ekim alanına sahip ilimizdir. Pamuk, Manisa çiftçisi için önemli bir üründür, yıllar önce pamuk ekimi oldukça fazlaydı ama tekstil firmaları ithal işlenmiş pamuk alması ile sektör çok kan kaybetti. Çoğu pamuk işleme tesisi kapandı, Manisa'da öncelik pamuk yerine, mısıra ve bağcılar yöneldi. Pandemi sonrasında tekrar pamuğa ihtiyaç olması, mısıra göre daha az suya ihtiyaç olmasından dolayı, son yıllarda ekim alanları artsa da, fiyat politikası yüzünden, önümüzde ki yıllarda ekim alanlarında ciddi bir düşüş olacaktır. Bugün için kütlü pamuk fiyatı kalitesine göre 18-20 TL/kg den işlem görmektedir. Bugün için pamuğun maliyeti 20 TL /kg civarındadır. Bu şartlarda çiftçi her gün kan kaybederek borcu büyümektedir.” dedi.

“PAMUK, TENEKE BİLE OLMUYOR”

Özkaya, “Bundan iki yıl önce pamuğun fiyatı 27 TL/KG’den alıcı buluyordu, öğünlerdeki üretim maliyeti, bugünlere göre% 300 daha ucuzdu, üretici bir miktar para kazanmıştı, ama bu kazancın cezasını iki yıldır çekmektedir. Buradan bakanlık yetkililerine sesleniyorum, pamuğa verilen prim miktarı enkaz 4,00 TL/kg olmalıdır ki, en azından üretici zarar etmesin, girdiği kapıdan çıksın. Bakanlık hâlâ üç yıl önceki prim tutarı olan 1,6 TL/KG ödemektedir. Bu durum karşısında beyaz altın dediğimiz pamuk, teneke bile olmuyor. Çiftçi bu yıl önce mısırdan şimdide pamuktan darbe yiyor, üreticinin sesine yetkililerin kulak vermesi gerekmektedir. Mısır Üreticisi, TMO’nun açıkladığı fiyatın altında 5-5,50 TL/kg arasında ürün satmakta zorlanıyor, aynı şekilde mısır üreticisinin prim desteği artırılmalıdır. Mısır ve pamuk ülke ekonomisi için çok önemli, katma değeri olan bir ürünlerdir, devamlılıkları önem arz etmektedir.” açıklamasında bulundu. Hüseyin Güntaç Fömlu

Manisa HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.