Ali GÜLTEKİN
Köşe Yazarı
Ali GÜLTEKİN
 

DARYEN

Daryen nedir? Osmanlıca bir kelimedir. Türkçe çevirisi  “Her iki dünya- İki yurt- İki yer “ anlamına gelir.  Manisa ile ilgisi ne? Elbette, bazılarınız doğal olarak bu soruyu soracaksınız.  Birçok Manisalı bu soruyu hazır cevap olarak seslendirecek. Manisa bir Devlet Hastanesine, bir de Şehir Hastanesine kavuştu. Her iki hastane Manisa için sadece sağlık alanında kazanımlar sağlamakla kalmadı. İşsizliğe, küçük esnafa, taksiciye, dolmuşa işletmecilerine… İstihdam sağladı. SAĞLIK BİR BEDEN DEĞİL BİR KAFA MESELESİDİR Devlet hastanesi ilk açılış günlerinde hava akım santıralinden çıkan ses ile mahalleliyi uyutmadığını tüm Manisalılar biliyor. Zira bu hastaneyi yapan mühendislik santralin ses çıkaracağını bilmiyor muydu? Bilmemesi mümkün değil? “Devlet malı kim ne diye bilir?” diye ahaliye meydan mı okudu? Her ne düşünüldüyse yanlış düşünülmüş.  Ortada bir gerçek var devlette millette bu yanlıştan zarar gördü. Bedelini kim nasıl ödedi bilemeyiz.  Manisalılar açısından, bugün Devlet hastanesi Manisalıya çok güzel hizmet veren bir kurum haline geldi. Şehir Hastanesi mi? Osmanlıca Daryen kelimesini o nedenle özellikle seçtim. Türkçe karşılığı “Her iki dünya, İki yurt, İki yer “ olmasından dolayı şehir hastanesi konumu  ile örtüşüyor. Bir tarafta yaşam, bir tarafta ölüm var. Bir tarafta ev bir tarafta kabir var. İki dünya iki adım ara ile. Amacım, şehir hastanesi mezarlığın tam karşısına yapıldı tartışmasını tekrar açmak değil. Hastanenin temeli kazılmaya başlandığında çevre düzenlenmesi içerisinde mezarlık ve hastane arası ağaçlandırılsa şimdi o soğuk görüntü olmayacaktı. Hastalar pencerelerden ağaçları görecek, kuş sesleri dinleyeceklerdi. Yetkililer biraz daha duyarlılık göstermeliler. Şehir hastanesinin çevresi, mermerciler, hurdacılar, tüpçüler, oduncular… ile cephe çevre sarılmış. Bırakın görsel görüntüyü sağlık olarak tehlike saçıyorlar. Hastaların oda pencerelerini nasıl açacaksınız? İçeriye hangi temiz hava girecek merak ediyorum. Yolu, çevre düzenlenmesi karmaşa içerisinde hastane açıldı. Bu düzenlemeler neden yıllardır yapılmadı? Manisa’mızın zenginliklerini koruyalım. Şehir hastanesinin çevre düzenini görsel ve sağlığı dikkate alarak acilen yapılmalı. Devlet hastanesi çevresinde Karayolları, Metroloji başka bir alana taşınarak her iki yer ağaçlandırılarak hasta yakınlarının dinlenmesine, hastanenin ve Manisa’nın görsel güzelliğine katkı sağlayacaktır. Şehir hastanesi çevre düzenlenmesi acilen yapılmalı, zehir saçan hurdacılar, tüpçüler, mermerciler, oduncular… Taşınmalıdır. Eski Devlet hastanesi ağaçlandırılıp Manisa’ya park olarak kazandırılmalıdır. Bu Manisalıların yıllardır dile getirdiği talebidir. Hadi hayırlısı…
Ekleme Tarihi: 08 Kasım 2018 - Perşembe
Ali GÜLTEKİN

DARYEN

Daryen nedir?

Osmanlıca bir kelimedir.

Türkçe çevirisi  “Her iki dünya- İki yurt- İki yer “ anlamına gelir.

 Manisa ile ilgisi ne?

Elbette, bazılarınız doğal olarak bu soruyu soracaksınız.  Birçok Manisalı bu soruyu hazır cevap olarak seslendirecek.

Manisa bir Devlet Hastanesine, bir de Şehir Hastanesine kavuştu. Her iki hastane Manisa için sadece sağlık alanında kazanımlar sağlamakla kalmadı. İşsizliğe, küçük esnafa, taksiciye, dolmuşa işletmecilerine… İstihdam sağladı.

SAĞLIK BİR BEDEN DEĞİL BİR KAFA MESELESİDİR

Devlet hastanesi ilk açılış günlerinde hava akım santıralinden çıkan ses ile mahalleliyi uyutmadığını tüm Manisalılar biliyor. Zira bu hastaneyi yapan mühendislik santralin ses çıkaracağını bilmiyor muydu?

Bilmemesi mümkün değil?

“Devlet malı kim ne diye bilir?” diye ahaliye meydan mı okudu?

Her ne düşünüldüyse yanlış düşünülmüş.  Ortada bir gerçek var devlette millette bu yanlıştan zarar gördü. Bedelini kim nasıl ödedi bilemeyiz.  Manisalılar açısından, bugün Devlet hastanesi Manisalıya çok güzel hizmet veren bir kurum haline geldi.

Şehir Hastanesi mi?

Osmanlıca Daryen kelimesini o nedenle özellikle seçtim.

Türkçe karşılığı “Her iki dünya, İki yurt, İki yer “ olmasından dolayı şehir hastanesi konumu  ile örtüşüyor. Bir tarafta yaşam, bir tarafta ölüm var. Bir tarafta ev bir tarafta kabir var. İki dünya iki adım ara ile.

Amacım, şehir hastanesi mezarlığın tam karşısına yapıldı tartışmasını tekrar açmak değil.

Hastanenin temeli kazılmaya başlandığında çevre düzenlenmesi içerisinde mezarlık ve hastane arası ağaçlandırılsa şimdi o soğuk görüntü olmayacaktı. Hastalar pencerelerden ağaçları görecek, kuş sesleri dinleyeceklerdi.

Yetkililer biraz daha duyarlılık göstermeliler.

Şehir hastanesinin çevresi, mermerciler, hurdacılar, tüpçüler, oduncular… ile cephe çevre sarılmış. Bırakın görsel görüntüyü sağlık olarak tehlike saçıyorlar. Hastaların oda pencerelerini nasıl açacaksınız? İçeriye hangi temiz hava girecek merak ediyorum.

Yolu, çevre düzenlenmesi karmaşa içerisinde hastane açıldı. Bu düzenlemeler neden yıllardır yapılmadı?

Manisa’mızın zenginliklerini koruyalım.

Şehir hastanesinin çevre düzenini görsel ve sağlığı dikkate alarak acilen yapılmalı. Devlet hastanesi çevresinde Karayolları, Metroloji başka bir alana taşınarak her iki yer ağaçlandırılarak hasta yakınlarının dinlenmesine, hastanenin ve Manisa’nın görsel güzelliğine katkı sağlayacaktır.

Şehir hastanesi çevre düzenlenmesi acilen yapılmalı, zehir saçan hurdacılar, tüpçüler, mermerciler, oduncular… Taşınmalıdır.

Eski Devlet hastanesi ağaçlandırılıp Manisa’ya park olarak kazandırılmalıdır.

Bu Manisalıların yıllardır dile getirdiği talebidir.

Hadi hayırlısı…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.