Cumhuriyet Halk partisi (CHP)üyeleri ile ön seçim yaparak Manisa adaylarını belirledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), AK Parti (AKP) genel merkezlerce illere Milletvekili adayları atadılar. Atamalara eğilim, temayül yoklamaları gibi sıfatlar kazandırarak “parti üyelerine söz hakkı verdik” algısını yaratmak için çaba harcasalar da “kral çıplak” dedirtemediler. Parti üyelerinin kendi Milletvekili adaylarını kendisinin belirleme haklarını ellerinden aldılar.
CHP, seçmeni Milletvekili adayını Manisa’da ön seçim ile belirledi. CHP’nin bu tutumu elbette demokrasi adına diğer partilerin üç adım önüne geçmesi demektir. CHP bu çalışmasını bir adım daha öne taşımalı. Sadece akraba, ahbap, dostları partiye kayıt etme onların oyunu alma anlayışından vaaz geçmeli. Siyasete katılmak için parti kapısını çalan üyelere kapısını açıp, insanların kapısını çalmalı. CHP bunu yaptığında ön seçime katılma oranı % 51 seviyelerinden daha üst seviyelere çıkmaz mı? Siyasi bilinci gelişmemiş, partilerin kapısını, yapısını bilmez insanların feodal bağlar ile kazanılan üyeler partilere ne katkı sağlarlar? Bu hem üyeye saygısızlık hem de partinin gelişimini engellemek olmaz mı?
NE YAPMALI?
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), AK Parti (AKP) üyelerini “aldatan” eğilim, temayül yoklamaları gibi tutumları bırakmalı. Siyasal yaşam alanlarını tabana açarak parti içinde bireyin söz hakkına yer vermeli. Partiler, üyelerin partiye katılımları ve partiye taşıdıkları bilgiler içinde gelişir güçlenirler. Gençlerden “korkmak”, karanlık dehlizlerde beyin okuması sorgusu, asalet tasdiki yerine onların ışığından faydalanmak daha hayrımıza olmaz mı?
MANİSA İÇİN!
CHP, 1. Sıra adayı Özgür Özel’in tecrübesi, çalışkanlığı, Manisa mücadelesi partili partisiz tüm Manisalıların saygı ve sevgisini kazanmış olmasına kim karşı çıkabilir? Bülent Arınç’ın parti ve hükümet içindeki konumundan dolayı Manisa’yı tanıtma, sunduğu katkılardan bundan böyle yoksun kalabiliriz endişesini kim taşımıyor olabilir?
NELER OLACAK?
Türkiye seçim sonuçları sandıktan nasıl çıkacak? Sandıktan birinci çıkacak veya muhtemel koalisyon içinde yer alacak partilerden seçilecek Manisa vekilleri bize ne kazandıracak? Manisa kazanımlarını Özgür Özel üzerinden sürdürmeye devam edebilecek mi? Mevcut hükümet içinde Manisa için “etkin” vekillerin kayıplarını uzun dönem Manisa’da iktidar partisinin il başkanlığı yapmış Murat Baybatur’un tecrübeleri üzerinden kapayabilecek mi? Manisa Barosu Başkanlığı yapmış Manisa’yı tanıyan Av. Zeynel Balkız birikimi Manisa’ya yansıyacak mı? Halkların Demokratik Partisi Manisa 1. Sıra adayı Ali Afatlı Manisa’ya nasıl bir zenginlik katacak? Bütün bunları bekleyip göreceğiz.
NASIL OLMALI?
Bir: İnsanlar siyaset içinde yaşamın her alanında yer almalı.
İki: Özgürlük mücadelesinin güçlenmesi için partiler yasası ve parti içi demokrasi mücadelesinin geliştirilerek tabanın söz ve karar sahibi olmasının sağlanması. Manisa’ya atanan vekillere oy verme yerine seçmenin kendi sorunlarını meclise taşıyacağına inandığı vekili seçme hakkını kazanma mücadelesi vermeli.
Üç: Manisalılaşarak Manisa’nın sorunlarını belirlemek için birleşmeli. Ortak sorunlarımıza ortak çözüm yaratmak için bütünleşmeli.
Dört: Manisa Milletvekilleri seçim sürecinde Manisa’yı öne çıkararak Manisa kazanımlarını gözeterek demokrasi yarışını sürdürmeliler.
Beş: Eşit sosyal siyasal haklar mücadelesini sonuna kadar savunarak, önce kendimizi özgürleştirmeliyiz.
SONUÇ OLARAK
Ülke demokrasilerini yaratmak, güçlendirmek, sürdürmek için kendi durduğumuz yerden başlamak gerekiyor. Tohum buluştuğu toprak içinde filizlenir. Yaşamını sürdürmesi için suya, havaya ihtiyaç duyar. Demokrasi için can suyu taşıyacak olan bireyler kendi yaşam alanlarını özgürleştirerek, ülke demokrasisini güçlendirme, vatan bütünlüğünü koruma, hak ve hukuk eşitliği içinde insanca birlikte yaşama mücadelesini vererek, dünya halkları ile bütünleşmelidirler.
Hadi hayırlısı…