LOGO VE AMBLEM NEDİR?
Logo: Kuruluşları, kurumları, ürünleri kurumsallaştıran tipografik karakterden meydana gelen bir nevi işaretlemedir.
Amblem:Tipografik karakterlerin henüz bilinmediği zamanlarda kullanılmaya başlanan ve günümüzde okuması yazması olmayan, algılayamayan, özümseyemeyen insanlar insanları gözön ünde bulundurarak hala kullanılmaya devam edilen daha çok sembollerle yapılan işaretlemedir.
Bu konuda eğitimini tamamlayıp uzmanlaşmış kişilere Tipograf denir. Tipograflar; grafik, tasarım,reklemcılık ve web tasarımı gibi görsel mesajları ortaya çıkarırlar.
MARKA ŞEHİRLER.
Şehir ve kasabaları simgeler markalaştırır. Kurumsallaşmış değerlerini logo ve amblemler ile simgesel olarak tanıtırlar.
Açılan tasarım yarışması, oluşan jüri, karar veren merci’in logo ve amblem konusunda eğitimli, bilimsel bilgiye sahip olması gerekir. Bu dalda eğitim veren kurumlar var. Yerleşim alanları; Tarih, turizm, tarım, hayvancılık, doğal varlıklar, üniversiteler, hastaneler, dini, milli ulusal değerler gibi birçok dokunun harmanlanması ile oluşum sağlarlar.
MİLLİ VE DİNİ DEĞERLERİMİZ
Ne yazık ki bizim ülkemizde logo ve amblem ulusal ve inanç değerlerimizin üzerinden tasarımlar yapılıyor. Bırakın, kurum, kuruluşları, ürünler üzerine Türk bayrağı, Cami resimleri, ulusal ve inançsal boyutta simgeler konularak milli, dini duygularımız üzerinden pazarlanıyor.
AYNILAŞMA
Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi logolarının her ikisinde cami simgesi öne çıkan logolar kabul gördü. Camilerimiz, Bayrağımız kutsal değerlerimizdir. Bunları tartışacak değiliz. Müslüman bir ülkede doğal olarak Camiler bulunur. Farklı şehirlerde bulunan bazı Camiler inanç ve tarihi konumları gereği bulundukları bölgelerde tarih ve inanç turizmi zenginliği kazandırır.
Bayrak milli bir değerdir. Yasalarımız gereği, nerede ve nasıl yer alması belirtilmesine rağmen biz işimize geldiği şekilde öne çıkarmaktan geri durmuyoruz.
2023 HEDEFİ!
Yunusemre ve Şehzadeler belediyelerine kazandırılan logoların sorgulayan, anlatan, amaç edinen, düşündüren ve ifade eden farklılıkta olması konusunda çalışma yapılması yerine neden doğal olarak Müslüman bir ülkenin sembolü olan cami simgeleri ile geleneksel yapı dışına çıkılmadı? Yeni kurulan ilçelerde bir birinden içerik olarak farkı olmayan, sanki bir biri ile yarıştırılan aynılaştırılmış logolar tercih edildi. Yunusemre ilçemizin; sanayisi, üniversitesi, kültürü, göçleri, tarihsel yerleşim alanları, sanatı… Şehzadeler İlçemizin; Termal, tarımı, tarihi, kültürel varlıkları, madeni, doğası… Yeni ilçelerin, yeni Türkiye iddialı genç, dinamik başkanları 2023 hedeflerinin startını ilçelerin kendi dokusal varlıklarını bütünleştiren, sorgulayan, düşündüren, anlatan, amaçlayan simgeler ile vermeleri daha güzel olmaz mıydı?
Hadi hayırlısı…