YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞİYOR
Manisalılar artık yeme alışkanlıkları için geleneksel köfteci, kebapçı salonlarını ziyaret etmiyor. Yeni açılan kahvelerde sunulan değişik menü çeşitleri sunuyor. Makarnacılar, mantıcılar, salatacılar…dünya ülkeleri mutfakları hizmet veriyor. Dedelerinin, babalarının gittiği semt kahvelerine ve bilardo salonları gençlerin tek uğrak yerleri değil. Kadınlar ticaret ve sosyal yaşam içerisinde aktif olarak yerlerini aldılar.
Manisa eski Manisa evlerini koruyamamanın üzüntüsünü yaşarken yeni şehir planı mimarisi ile değişiyor.
GENÇLİK DEĞİŞİYOR
Manisa’da artık gençlerin tek uğrak yerleri dedelerinin, babalarının gittiği mahalle kahveleri, bilarda salonları değil. Gençler bir biri ardına açılan modern kahvelerin daimi müşterileri oldular. Manisa merkezi odaklı eğlence merkezleri dışında artık Uncubozköy, Güzelyurt gibi mahalleler yeni mekânlara kavuştu. Kütüphane, tiyatro, satranç evleri..gibi eksikliklere dikkat çekerek yeni nesil kahveler, spor salonları gençliği farklı bir yaşam sürecine soktu.
KADINLAR DEĞİŞİYOR
Erkek eğemem toplumuma hizmet veren sosyal yaşam alanları kabuk değiştiriyor. İş yaşamı içinde işçi, yönetici, patron olarak yerini alan kadınlar sosyal yaşam içerisinde yer almaya başladılar. Büyük kentlerde başlayan değişim küçük şehirlerde hayat bulmaya başladı. Manisa’da birkaç yıl öncesi kadınlara sosyal mekânlarda çok nadir rastlanıyordu. Bugün spor salonlarında, kahveler ve değişik eğlence mekânlarında erkekleri geride bırakacak ağırlıkta kadınları görebiliyorsunuz. Her kuşaktan kadın ve erkeğin sosyal – siyasal yaşam alanları içerisinde eşit koşullarda yer alması bir gelişmenin habercisidir.
ŞEHİR DEĞİŞİYOR
Eski mimarisini, kültürel ve tarihi değerlerini koruyamayan Manisa çirkin bir şehirleşme ile dünden bugüne taşındı. 30 yıl önce gelecek hesaplanmadan o günün şehir planlaması yapıldı. Bundan 20 yıl önce tarım alanları düşünülmeden sanayi ve konut planlanması yapıldı. Bundan 10 yıl öce sosyal alanlar, yeşil alanlar, araç parkları ve yollar düşünülmeden şehir planları yapıldı. Bugün de gelecekte araç sayısı, araç park yerleri, sosyal tesisler, yeşil alanlar, bisiklet yolları, hafif raylı sistemler, metro… düşünülmeden, gerekli özen gösterilmeden yapıla yükseliyor.
Manisa bahçe evlerinden önce apartman katlarına daha sonra apartman katlarında tekrar müstakil evlere dönüşüm sağladı.
Manisalı site yaşamı ile tanıştı. Apartman yönetimi, site yönetimi gibi meslekler ile tanıştı.
ULAŞIM DEĞİŞİYOR
Çok değil bundan on yıl önce Manisa boysan boya yürünerek, bisikletle gezile biliniyordu. İhtiyaçlar araçlar olamadan karşılana biliniyordu. Şehrin yerleşim alanları olarak büyümesi ile birlikte ulaşım şekli de değişti. Artık her aile bir iki özel araca zorunlu ihtiyaç duyuyor. Toplu taşıma güzergâhları yaygınlaştı. Toplum taşıma aracı olan küçük minibüslerin yerini daha çok yolcu taşıyan, engellilerin de rahatlıkla seyahat edebileceği donanımlı araçlar aldı.
MANİSA’DA BUNLAR DEĞİŞMELİ
· Şehir planlaması 50 yıl sonrasına göre planlanmalı
· Belediye her daire için sadece araç park yeri cezası almamalı tam aksine mutlaka her daire için iki araç park yeri koymalı.
· Her semtte nüfusa göre sosyal tesisler (Park, spor alanları, gençlik ve kadın merkezleri, yaşlılar evi…) ve yeşil alanlar bırakılmalı
· Araçların caddelerde bir iki sıra park etmeleri
· Esnafların kaldırımları işgal etmeleri
· Soka konumu, araç yoğunluğuna göre trafik akışının düzenlenmesi
· Onarım, inşaat çalışmalarında çevreye verilen görüntü ve gürültü kirliliğine özen
· Sokak ve yol aydınlatmaları
· Park alanlarında yürüyüş yollarının moderninize edilmesi
· Bisiklet yollarının yapılması bisiklet kullanılmasının ve Vali, Kaymakam, Belediye Başkanları, kurum başkanları, müdürlerince teşvik edilmesi.
· Doğa yürüyüşleri, tiyatro, konser alanlarının yaratılması ve Vali, Kaymakam, Belediye Başkanları, kurum başkanları, müdürlerince teşvik edilmesi.
SONUÇ OLARAK!
Manisa hepimizin!
Hadi hayırlısı…