Ali GÜLTEKİN
Köşe Yazarı
Ali GÜLTEKİN
 

MANİSA NEDEN MARKALAŞAMIYOR?

Manisa ancak kendi dinamikleri üzerinden marka şehir olma çalışmalarını sürdürebilir. Bunun için şehrimizin zenginliklerini ortaya çıkarmamız gerekir. Bu konuda  Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında, teknolojiyi, bilimi, teşvikleri, fonları takip eden bir çalışma yürütülüyor. MANİSA’NIN ZENGİNLİKLERİ NELERDİR? -Tarım -Sanayi -Hayvancılık MANİSA TARIM ŞEHRİ Mİ? Miras paylaşımı ile tarım alanları küçüldü. İl topraklarının % 91,7’si tarıma elverişli iken bu potansiyeli tam olarak kullanamamaktayız. Manisa pamuğu ile helalleşti, tütün duman olup Spil'den aştı. Manisa üzümünün mirasını  İzmir yiyor. Gediz’i küstürmüşüz. Şeftali ile gönül eğleyip, kiraz ile şenlik yapıyoruz. Bugün gübre, ilaç, mazot fiyatlarının yüksekliği, bilinçsiz ekim ve bakım ile Manisa potansiyelinin altında ürün elde etmekte. Vali Bektaş’ın Gediz’in temizlenmesi, organik  tarım alanlarına yönelik projeleri ile Manisa’nın tarım gücünü ortaya çıkarma çabaları ve çalışmalarını sürüyor. MANİSA SANAYİ ŞEHRİ Mİ? Manisa güçlü bir sanayi şehri olmasına rağmen sanayi’den tam verim alamıyor. Manisa’da bulunan büyük şirketlerin merkezleri İstanbul, İzmir gibi şehirlerde bulunuyor. Mavi ve beyaz yaka olarak ayrıştırılan yönetici düzeyindeki beyaz yakalılar İzmir, İstanbul gibi şehirlerde yaşamakta. Sanayi tarım alanlarını içine doğru büyümekte. Şirketler kazanımları ile Manisa’ya ikinci bir yatırım yapma yerine kazanımlarını başka şehir ve ülkelere taşımaktalar. Manisa sadece üretim ve işçi şehri olarak varlığını sürdürmekte. MANİSA HAYVANCILIĞIN NERESİNDE? Manisa son yıllarda hayvancılık köylerde bile yapılmıyor. Çok az düzeyde besi hayvancılığı dışında, keçi ağırlıklı sürüler ile geçim sağlayan köylerin birçoğunda hayvancılık terk edildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hayvancılığın tekrar geliştirilmesi için köylerde faliyetler sürdürüyor. MANİSA ÜNİVERSİTE ŞEHRİ Mİ? Manisa’nın üniversitesi var ama öğrencilerimizi Manisa’da tutamıyoruz. Manisa’da Üniversite var ama Öğretim üyelerimizin çoğunluğunu Manisa’da tutamıyoruz. Bunun nedenini Tüm Manisa biliyor. Şehrimiz hala konaklama, sosyal yaşam alanları, sanatsal-kültürel faaliyetler konusunda yeterli gelişmeyi sağlayamadı. MANİSA TURURİZİM ŞEHRİ OLABİLİR Mİ? Manisa Şehzadeler şehri olması, tarihi mirası, kültürel değerleri, coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri ile turizm şehri olabilir. Sağlık turizmi, Doğa turizmi, inanç turizmi, tarım turizmi, festivaller, fuarlarr ve kongre şehri olabilir. NE YAPMALI? Önce başaracağımıza inanmalıyız. Sonra ısrarla inancımızı toplumun tüm kesimlerine yayarak bilgilendirmeliyiz. Her kesimden Manisa’lının sahiplenmesini sağlamalıyız. Bilimsel projeler ışığında uzman  ekip çalışması yürülerek başarırız. Hadi hayırlısı...
Ekleme Tarihi: 08 Ekim 2015 - Perşembe
Ali GÜLTEKİN

MANİSA NEDEN MARKALAŞAMIYOR?

Manisa ancak kendi dinamikleri üzerinden marka şehir olma çalışmalarını sürdürebilir. Bunun için şehrimizin zenginliklerini ortaya çıkarmamız gerekir. Bu konuda  Vali Erdoğan Bektaş başkanlığında, teknolojiyi, bilimi, teşvikleri, fonları takip eden bir çalışma yürütülüyor.

MANİSA’NIN ZENGİNLİKLERİ NELERDİR?

-Tarım

-Sanayi

-Hayvancılık

MANİSA TARIM ŞEHRİ Mİ?

Miras paylaşımı ile tarım alanları küçüldü. İl topraklarının % 91,7’si tarıma elverişli iken bu potansiyeli tam olarak kullanamamaktayız. Manisa pamuğu ile helalleşti, tütün duman olup Spil'den aştı. Manisa üzümünün mirasını  İzmir yiyor. Gediz’i küstürmüşüz. Şeftali ile gönül eğleyip, kiraz ile şenlik yapıyoruz.

Bugün gübre, ilaç, mazot fiyatlarının yüksekliği, bilinçsiz ekim ve bakım ile Manisa potansiyelinin altında ürün elde etmekte.

Vali Bektaş’ın Gediz’in temizlenmesi, organik  tarım alanlarına yönelik projeleri ile Manisa’nın tarım gücünü ortaya çıkarma çabaları ve çalışmalarını sürüyor.

MANİSA SANAYİ ŞEHRİ Mİ?

Manisa güçlü bir sanayi şehri olmasına rağmen sanayi’den tam verim alamıyor. Manisa’da bulunan büyük şirketlerin merkezleri İstanbul, İzmir gibi şehirlerde bulunuyor. Mavi ve beyaz yaka olarak ayrıştırılan yönetici düzeyindeki beyaz yakalılar İzmir, İstanbul gibi şehirlerde yaşamakta. Sanayi tarım alanlarını içine doğru büyümekte. Şirketler kazanımları ile Manisa’ya ikinci bir yatırım yapma yerine kazanımlarını başka şehir ve ülkelere taşımaktalar. Manisa sadece üretim ve işçi şehri olarak varlığını sürdürmekte.

MANİSA HAYVANCILIĞIN NERESİNDE?

Manisa son yıllarda hayvancılık köylerde bile yapılmıyor. Çok az düzeyde besi hayvancılığı dışında, keçi ağırlıklı sürüler ile geçim sağlayan köylerin birçoğunda hayvancılık terk edildi. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü hayvancılığın tekrar geliştirilmesi için köylerde faliyetler sürdürüyor.

MANİSA ÜNİVERSİTE ŞEHRİ Mİ?

Manisa’nın üniversitesi var ama öğrencilerimizi Manisa’da tutamıyoruz. Manisa’da Üniversite var ama Öğretim üyelerimizin çoğunluğunu Manisa’da tutamıyoruz. Bunun nedenini Tüm Manisa biliyor. Şehrimiz hala konaklama, sosyal yaşam alanları, sanatsal-kültürel faaliyetler konusunda yeterli gelişmeyi sağlayamadı.

MANİSA TURURİZİM ŞEHRİ OLABİLİR Mİ?

Manisa Şehzadeler şehri olması, tarihi mirası, kültürel değerleri, coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri ile turizm şehri olabilir. Sağlık turizmi, Doğa turizmi, inanç turizmi, tarım turizmi, festivaller, fuarlarr ve kongre şehri olabilir.

NE YAPMALI?

Önce başaracağımıza inanmalıyız. Sonra ısrarla inancımızı toplumun tüm kesimlerine yayarak bilgilendirmeliyiz. Her kesimden Manisa’lının sahiplenmesini sağlamalıyız. Bilimsel projeler ışığında uzman  ekip çalışması yürülerek başarırız.

Hadi hayırlısı...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.