Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

ANLAMAK İÇİN DİNLEMEK GEREK! BİZ DİNLEMEYİ NE KADAR BAŞARABİLİYORUZ

Yaşam boyunca insanlar, yapılan her türlü tartışmaları hep olumsuz bir eylem olarak algılamıştır. Tartışmalar gerçekten olumsuz bir eylem midir? Biraz değerlendirelim bakalım! Tartışma, bir nevi sorgulamaktır! Birileriyle tartıştığımız zaman aslında anlamaya çalıştığımız şeyleri de bir yandan sorgulamaya çalışırız. Tartışma esnasında, tartışan kişiler birbirleri hakkında hiç bilmedikleri yanlarını da görmeye ve öğrenmeye başlar. Hani bir söz vardır ya, "Dostun kalitesi kavgada, aşığın kalitesi 'veda'da belli olur" diye. Ne kadar doğru bir söz değil mi? Önemli olan bir şey de şu ki; eğer bir tartışma ortamında isek sadece konuşmak yerine, karşı tarafı da dinlemeye çalışmalıyız. Tartışma anında bu kontrolü sağlamak güç olabilir ancak; anlamak için dinlemenin çok önemli olduğunu unutmamamız gerekiyor. Öncelikle bir tartışmaya girmeden önce elinizde ki argümanlara da bakın, buna değer mi değmez mi? Bu noktada, tümüyle teslim olmamakla birlikte insanlar sessizlik ve gülümsemeyle yetinmeyi tercih edebilir. Anlamak istemeyen birine açıklama yapmanın bir anlamı olmadığını anlamanın da önemini fark etmek gerek... Tartışmanın herkesin söz söyleyebileceği bir sanat olduğu ancak kimsenin son sözü söyleyemediği de bilinmelidir. Fakat gerçekte sorun bundan çok daha ileri gidiyor. Bazen argümanlar, melodinin olmadığı bir müzik parçası gibidir. İnsanlar her zaman dinlemiyorlar ve herkes baş şarkıcı olmak istiyor. Ve bu ciddi anlamda yorucu olabiliyor. Bazı argümanlar daha başlamadan kaybedilmiş savaşlar gibidirler. Belki zaman yüzünden ya da belki de basitçe tükenmişlik yüzünden artık konuşmak istemediğimiz şeyler oluyor. İyi haber ise psikoloji ve felsefenin bize herhangi bir argümandan uzaklaşmak için bazı stratejiler öğrettiğidir. İyi argümanlar, buluşsal yöntemlerin kullanımı ve doğru duygu yönetimi içermektedir. Fakat ya gerçekten aradığınız şey daha başlamadan kaybettiğinizi düşündüğünüz bazı argümanlardan kaçınmaksa? Olgunluk, belli bir yaşa gelmek değil kendinizi daha fazla aldatmak istemediğiniz kişisel aşamaya gelmek demektir. Kendi iç dengenizi sağlamak için savaşmaya başladığınızda, kelimelerinizi izleyin, duyduğunuza saygı gösterin ve sessiz kalmayı seçtiğiniz her şeye dikkat edin. Bunu yaptığınız zaman çabanızı hak eden şeyin ve kendinizi uzak tutmanız gereken şeyin ne olduğunun farkına varırsınız! Tartışmalar her an hayatımızın her yerindeler. Duymayı öğrenmek doğal bir şeydir ancak dinlemeyi öğrenmek hayati önem taşımaktadır. "Tartışma insanların farklı yanlarını ortaya çıkarma sanatıdır" aslında. Bunu anlamak ise ince bir bilgeliğe sahip olmayı gerektirir... Tartışmaya değer argümanlar, dengeli ve mutlu sonuca ulaştırır... Değmeyecek hiçbir şey için ve sadece kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen insanlarla tartışmaya girmeyin ve de enerjinizi boşuna harcamayın...Çünkü tartışmanın kalitesi de her zaman önem taşmaktadır.
Ekleme Tarihi: 03 Ocak 2020 - Cuma
Ayşe  Yıldız

ANLAMAK İÇİN DİNLEMEK GEREK! BİZ DİNLEMEYİ NE KADAR BAŞARABİLİYORUZ

Yaşam boyunca insanlar, yapılan her türlü tartışmaları hep olumsuz bir eylem olarak algılamıştır. Tartışmalar gerçekten olumsuz bir eylem midir? Biraz değerlendirelim bakalım!

Tartışma, bir nevi sorgulamaktır! Birileriyle tartıştığımız zaman aslında anlamaya çalıştığımız şeyleri de bir yandan sorgulamaya çalışırız. Tartışma esnasında, tartışan kişiler birbirleri hakkında hiç bilmedikleri yanlarını da görmeye ve öğrenmeye başlar.

Hani bir söz vardır ya, "Dostun kalitesi kavgada, aşığın kalitesi 'veda'da belli olur" diye. Ne kadar doğru bir söz değil mi?

Önemli olan bir şey de şu ki; eğer bir tartışma ortamında isek sadece konuşmak yerine, karşı tarafı da dinlemeye çalışmalıyız. Tartışma anında bu kontrolü sağlamak güç olabilir ancak; anlamak için dinlemenin çok önemli olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Öncelikle bir tartışmaya girmeden önce elinizde ki argümanlara da bakın, buna değer mi değmez mi? Bu noktada, tümüyle teslim olmamakla birlikte insanlar sessizlik ve gülümsemeyle yetinmeyi tercih edebilir. Anlamak istemeyen birine açıklama yapmanın bir anlamı olmadığını anlamanın da önemini fark etmek gerek... Tartışmanın herkesin söz söyleyebileceği bir sanat olduğu ancak kimsenin son sözü söyleyemediği de bilinmelidir. Fakat gerçekte sorun bundan çok daha ileri gidiyor. Bazen argümanlar, melodinin olmadığı bir müzik parçası gibidir. İnsanlar her zaman dinlemiyorlar ve herkes baş şarkıcı olmak istiyor. Ve bu ciddi anlamda yorucu olabiliyor.

Bazı argümanlar daha başlamadan kaybedilmiş savaşlar gibidirler. Belki zaman yüzünden ya da belki de basitçe tükenmişlik yüzünden artık konuşmak istemediğimiz şeyler oluyor.

İyi haber ise psikoloji ve felsefenin bize herhangi bir argümandan uzaklaşmak için bazı stratejiler öğrettiğidir. İyi argümanlar, buluşsal yöntemlerin kullanımı ve doğru duygu yönetimi içermektedir. Fakat ya gerçekten aradığınız şey daha başlamadan kaybettiğinizi düşündüğünüz bazı argümanlardan kaçınmaksa?

Olgunluk, belli bir yaşa gelmek değil kendinizi daha fazla aldatmak istemediğiniz kişisel aşamaya gelmek demektir. Kendi iç dengenizi sağlamak için savaşmaya başladığınızda, kelimelerinizi izleyin, duyduğunuza saygı gösterin ve sessiz kalmayı seçtiğiniz her şeye dikkat edin. Bunu yaptığınız zaman çabanızı hak eden şeyin ve kendinizi uzak tutmanız gereken şeyin ne olduğunun farkına varırsınız!

Tartışmalar her an hayatımızın her yerindeler.

Duymayı öğrenmek doğal bir şeydir ancak dinlemeyi öğrenmek hayati önem taşımaktadır.

"Tartışma insanların farklı yanlarını ortaya çıkarma sanatıdır" aslında.

Bunu anlamak ise ince bir bilgeliğe sahip olmayı gerektirir...

Tartışmaya değer argümanlar, dengeli ve mutlu sonuca ulaştırır...

Değmeyecek hiçbir şey için ve sadece kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen insanlarla tartışmaya girmeyin ve de enerjinizi boşuna harcamayın...Çünkü tartışmanın kalitesi de her zaman önem taşmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.