Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

OLMAK İSTEDİĞİ GİBİ OLAMAYINCA İNSAN, ‘OLDUM’ GİBİ GÖRÜNMEYE ÇALIŞIR

Ben, hiçbir şeyden korkmam da cehaletten korkarım! Hele ki; aydın etiket dediğimiz insanların yarım ve çeyrek bilgisi yok mu? Bu daha da elim...Onca eksikliğine rağmen bu, "Aydın etiket" imajı sergileyen insanların kendinden emin küstahlığı da apayrı trajikomik bir durum olsa gerek. Bilinmesi gereken şey şu ki; "Aydın etiket" ancak elitistlik ile mümkündür. Elitistlik; aristokratlık, güzellik, yakışıklılık, soyluluk ya da ekonomik güçle olmaz! Soyunda aristokratlık olması da kişiyi elit kılmaz. Çünkü insan, soyundaki o elitliği koruyamaz ise bu özellik de bir süre sonra erir gider ve sadece geriye boş bir övünç duygusu kalır. Elitistlik; akıl, yetenek ve entelektüellikle ilintilidir. Entelektüellik; vizyon olarak geniş dünya görüşü ile fikir, bilgi birikimi ve etik ahlak kuralları ile kendini her konuda geliştirmiş, aydın bir formda olup, oportünizmini gütmeksizin hem kendine hem etrafına hem de topluma faydalı olabilmektir. BURJUVA SINIFI BİR TOPLUM MU OLMAYA BAŞLADIK? Karıştırdığımız bir başka kavram ise; elit sınıfı ve burjuva sınıfının aynı olduğunu sanmamız. Ülke olarak ne yazık ki burjuva sınıfına dönüştük. Kasaba kültüründen şehirlere geçiş ne yazık ki toplumda bir dejenerasyona da sebep oldu. Şehirli olunca kendini sosyete zanneden bir çoğunluk, şehir hayatına ayak uydurayım derken kendi öz kültürünü de kaybetti. Tabii; bu toplumsal sorunun temelinde yönetimsel sorunlar çok ağırlıklı. Kasabada yaşayan insana, kasabada yaşaması için her türlü imkan sunulursa ve olduğu yerde mutlu yaşaması için desteklenirse toplumsal değerlerin erozyona uğramasının önüne geçilir diye düşünüyorum. En kötüsü de ülkenin elit sınıfının ülkeyi terk ederek başka ülkelere göç etmesi. Elitlik, beynelmilel özelliklere sahip olmaktır. İste bu özelliklere sahip olan insanlarımıza da optimum bir yaşam sunulursa, onlar da yaşamından mutlu olarak, ülkesine faydalı olacak şekilde, ülkesinde kalacak. GERÇEK ELİTLERİ KAYBETTİÇKE SAHTELERİNE KALAN ÜLKEM Sonuç olarak; zengin görünümlü elitislik imajı, kişinin sadece kendi yalan dünyasını süsleyen basit argümanlarıdır. Nicelik yanıltır, nitelik ise asla tartışılmaz...
Ekleme Tarihi: 09 Nisan 2021 - Cuma
Ayşe  Yıldız

OLMAK İSTEDİĞİ GİBİ OLAMAYINCA İNSAN, ‘OLDUM’ GİBİ GÖRÜNMEYE ÇALIŞIR

Ben, hiçbir şeyden korkmam da cehaletten korkarım!

Hele ki; aydın etiket dediğimiz insanların yarım ve çeyrek bilgisi yok mu? Bu daha da elim...Onca eksikliğine rağmen bu, "Aydın etiket" imajı sergileyen insanların kendinden emin küstahlığı da apayrı trajikomik bir durum olsa gerek.

Bilinmesi gereken şey şu ki; "Aydın etiket" ancak elitistlik ile mümkündür. Elitistlik; aristokratlık, güzellik, yakışıklılık, soyluluk ya da ekonomik güçle olmaz! Soyunda aristokratlık olması da kişiyi elit kılmaz. Çünkü insan, soyundaki o elitliği koruyamaz ise bu özellik de bir süre sonra erir gider ve sadece geriye boş bir övünç duygusu kalır.

Elitistlik; akıl, yetenek ve entelektüellikle ilintilidir. Entelektüellik; vizyon olarak geniş dünya görüşü ile fikir, bilgi birikimi ve etik ahlak kuralları ile kendini her konuda geliştirmiş, aydın bir formda olup, oportünizmini gütmeksizin hem kendine hem etrafına hem de topluma faydalı olabilmektir.

BURJUVA SINIFI BİR TOPLUM MU OLMAYA BAŞLADIK?

Karıştırdığımız bir başka kavram ise; elit sınıfı ve burjuva sınıfının aynı olduğunu sanmamız.

Ülke olarak ne yazık ki burjuva sınıfına dönüştük. Kasaba kültüründen şehirlere geçiş ne yazık ki toplumda bir dejenerasyona da sebep oldu. Şehirli olunca kendini sosyete zanneden bir çoğunluk, şehir hayatına ayak uydurayım derken kendi öz kültürünü de kaybetti.

Tabii; bu toplumsal sorunun temelinde yönetimsel sorunlar çok ağırlıklı. Kasabada yaşayan insana, kasabada yaşaması için her türlü imkan sunulursa ve olduğu yerde mutlu yaşaması için desteklenirse toplumsal değerlerin erozyona uğramasının önüne geçilir diye düşünüyorum.

En kötüsü de ülkenin elit sınıfının ülkeyi terk ederek başka ülkelere göç etmesi.

Elitlik, beynelmilel özelliklere sahip olmaktır. İste bu özelliklere sahip olan insanlarımıza da optimum bir yaşam sunulursa, onlar da yaşamından mutlu olarak, ülkesine faydalı olacak şekilde, ülkesinde kalacak.

GERÇEK ELİTLERİ KAYBETTİÇKE SAHTELERİNE KALAN ÜLKEM

Sonuç olarak; zengin görünümlü elitislik imajı, kişinin sadece kendi yalan dünyasını süsleyen basit argümanlarıdır. Nicelik yanıltır, nitelik ise asla tartışılmaz...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.