Ayşe  Yıldız
Köşe Yazarı
Ayşe Yıldız
 

ANLA BENİ!

"Anla beni derken, anlamayı da bilmeli insan!" Olgunluk, belli bir yaşa gelmek değil, kendinizi daha fazla aldatmak istemediğiniz kişisel gelişim aşamasına gelmek demektir. Kendi iç dengenizi sağlamak için savaşmaya başladığınızda, kelimelerinizi izleyin, duyduğunuza saygı gösterin ve sessiz kalmayı seçtiğiniz her şeye dikkat edin! Bunu yaptığınız zaman çabanızı hak eden şeyin ve kendinizi uzak tutmanız gereken şeyin ne olduğunun farkına varırsınız. Tartışmalar, her an hayatımızın her yerindeler. Duymayı öğrenmek doğal bir şeydir, ancak dinlemeyi öğrenmek hayati önem taşımaktadır. "Tartışma, insanların farklı yanlarını ortaya çıkarma sanatıdır." Bunu anlamak ise ince bir bilgeliğe sahip olmayı gerektirir... Tartışmaya değer argümanlar, dengeli ve mutlu sonuca ulaştırır. Değmeyecek hiçbir şey için ve sadece kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen insanlarla tartışmaya girmeyin ve de enerjinizi boşuna harcamayın! Çünkü tartışmanın kalitesi de her zaman önem taşır. Tartıştığınız konunun önemli olduğu kadar, tartıştığınız kişinin bilinç seviyesi de bir o kadar önemlidir. Tabii ki "Tartışmak"tan kastımız; münakaşa değil, münazaradır. AKILLI İNSANLARIN FARKI Akıllı insan diyalekttik (tartışma sanatı) yöntem ile sorunları çözer. Bilirler ki sığ bir tartışmanın sonu hiçbir yere varmayacaktır. Biraz da toplumsal bozulmanın etkilerinden olmalı ki; her sorunu münakaşa yolu ile çözmeye çalışan bir forma büründük. Bir sorun karşısında, tartışmaya geçerek, kendimizden başkasını duymaksızın konuşarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu karmaşıklık içinde de anlaşılmayı bekliyoruz. ANLAŞILMAK ODAK NOKTASI OLMUŞ! Anlaşılmak odaklı bir yaşam tarzı yarattık sanki! Anlamadan anlaşılmak isteyen, "Ben" odaklı, bencil dürtülerin sürüklediği bir açmazın içinde, her geçen gün biraz daha anlamsızlaşıyoruz ve hayatı da bir o kadar anlamsızlaştırıyoruz... neyin anlamı kaldı ki, bencil egoların dışında? Anlaşılmakta güçlük çeken benlik mi, yoksa ego mu? Tartışmaların da büyük çoğunluğu anlaşılamamak değil mi zaten? Peki, anlaşılmak için ne yapıyoruz? Anlaşılmanın yolu tartışmak mı, dinleyerek anlamaya çalışmak mı? İstek ve beklentilerini ön plana almış insanlar, karşısındakini ne kadar anlayabilir ne kadar anlaşılabilir? HARCAMAYIN! "Harcamayın!" Derken; sadece paradan bahsetmiyorum. Mesela hak etmeyen insanlara emek, vakit ve enerji harcamayın... Anlatılanları anlayan, anladıklarını anlamlandırarak aktaran bir bilince uyanmak dileği ile...
Ekleme Tarihi: 29 Nisan 2022 - Cuma
Ayşe  Yıldız

ANLA BENİ!

"Anla beni derken, anlamayı da bilmeli insan!"

Olgunluk, belli bir yaşa gelmek değil, kendinizi daha fazla aldatmak istemediğiniz kişisel gelişim aşamasına gelmek demektir. Kendi iç dengenizi sağlamak için savaşmaya başladığınızda, kelimelerinizi izleyin, duyduğunuza saygı gösterin ve sessiz kalmayı seçtiğiniz her şeye dikkat edin! Bunu yaptığınız zaman çabanızı hak eden şeyin ve kendinizi uzak tutmanız gereken şeyin ne olduğunun farkına varırsınız.

Tartışmalar, her an hayatımızın her yerindeler.

Duymayı öğrenmek doğal bir şeydir, ancak dinlemeyi öğrenmek hayati önem taşımaktadır.

"Tartışma, insanların farklı yanlarını ortaya çıkarma sanatıdır."

Bunu anlamak ise ince bir bilgeliğe sahip olmayı gerektirir...

Tartışmaya değer argümanlar, dengeli ve mutlu sonuca ulaştırır.

Değmeyecek hiçbir şey için ve sadece kendisinden başka hiç kimseyi düşünmeyen insanlarla tartışmaya girmeyin ve de enerjinizi boşuna harcamayın! Çünkü tartışmanın kalitesi de her zaman önem taşır.

Tartıştığınız konunun önemli olduğu kadar, tartıştığınız kişinin bilinç seviyesi de bir o kadar önemlidir. Tabii ki "Tartışmak"tan kastımız; münakaşa değil, münazaradır.

AKILLI İNSANLARIN FARKI

Akıllı insan diyalekttik (tartışma sanatı) yöntem ile sorunları çözer. Bilirler ki sığ bir tartışmanın sonu hiçbir yere varmayacaktır.

Biraz da toplumsal bozulmanın etkilerinden olmalı ki; her sorunu münakaşa yolu ile çözmeye çalışan bir forma büründük. Bir sorun karşısında, tartışmaya geçerek, kendimizden başkasını duymaksızın konuşarak sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu karmaşıklık içinde de anlaşılmayı bekliyoruz.

ANLAŞILMAK ODAK NOKTASI OLMUŞ!

Anlaşılmak odaklı bir yaşam tarzı yarattık sanki! Anlamadan anlaşılmak isteyen, "Ben" odaklı, bencil dürtülerin sürüklediği bir açmazın içinde, her geçen gün biraz daha anlamsızlaşıyoruz ve hayatı da bir o kadar anlamsızlaştırıyoruz... neyin anlamı kaldı ki, bencil egoların dışında?

Anlaşılmakta güçlük çeken benlik mi, yoksa ego mu?

Tartışmaların da büyük çoğunluğu anlaşılamamak değil mi zaten? Peki, anlaşılmak için ne yapıyoruz? Anlaşılmanın yolu tartışmak mı, dinleyerek anlamaya çalışmak mı?

İstek ve beklentilerini ön plana almış insanlar, karşısındakini ne kadar anlayabilir ne kadar anlaşılabilir?

HARCAMAYIN!

"Harcamayın!" Derken; sadece paradan bahsetmiyorum.

Mesela hak etmeyen insanlara emek, vakit ve enerji harcamayın...

Anlatılanları anlayan, anladıklarını anlamlandırarak aktaran bir bilince uyanmak dileği ile...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.