Hangi yaşta olursanız olun, fikirde yenilikçi iseniz asla yaşlanmazsınız. Yaşlılık, fikirlerin köhneleşmesinden ibaret değil mi sizce?
"Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."
Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade eden, O'nun bu anlamlı sözü hatırlatmak istedim.
SAMSUN'A YOLCULUK
Atatürk, 16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra "Bandırma" adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılması ile başlamıştır "Kurtuluş" serüveni.
Atatürk, İstanbul'dan başlayan ve Samsun'da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi. Samsun'a çıkışında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Atatürk bugün müze haline getirilen Hıntıka Palas'ta kaldıkları süre içinde hep bu sorunları düşünüyordu. Yolculukta geçirdiği uykusuz geceler sona ermemişti; şimdi de burada uykusuz geceler başlıyordu. Ama, O'nda ve O'nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi elbette.
Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'da Anadolu topraklarına ayak bastı ve 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeni ile de; 19 Mayıs'ı Türk gençliğine armağan etti. O'na göre gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktaydı.
Atatürk "Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum" derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.
BİLİM VE SANAT YOLUNDA BİR LİDER
Yüzyılın filozofu, lideri Ulu Önder Atatürk, gençlere her daim önem veren entelektüel bir muktedirdi.
Daha Cumhuriyet'in ilk yıllarında Cumhuriyet çocuklarını, gençlerini kendilerini yetişmeleri için yurtdışına yollamaya gayret etmiştir.
Sadece tıp ve mühendislik alanında yurtdışına gençlerimizin gittiğini biliyoruz ancak; bir tek bu alanlarda değil, tarih, erkeoloji, filoloji için ve elbette güzel sanat ve musiki dallarında da eğitim bursları vererek, gençlerin batıya açılmasını, yeni medeniyetlerle tanışmasını sağlamış gerçek bir entelektüel liderdir.
Ülke olarak modernleşmeye Tanzimat Dönemi'nde adım atsak bile; gerçek reformu Cumhuriyet Dönemi'nde, Ulu Önder Atatürk'ün yenilikçi ve aydın fikirleri sayesinde gerçekleştirmiş asil bir milletiz.
Umut ediyorum ki; Cumhuriyet'in çocukları olarak bizler, yüzyılın asil liderinin ışığında, muasır medeniyetler (sosyal, ekonomik ve bilimsel açıdan diğer ülkelerden daha önde olan ülke) seviyesine yükseleceğiz.
Türkiye'nin ilk mareşali olan ve milletin geleneğini arkasında taşıyan genç komutan Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışı ile kurtuluşun 103. yılı kutlu olsun...