Deprem felaketinin yaşandığı bölgeye, konteynerler, bazıları bildiğimiz dikdörtgen, Kırgızistan’dan gelen bazıları yuvarlak, irili ufaklı, korunaklı korunaksız çadırlar hızla kurulmaya başlandı. Kurulanların tümü uzun süre yaşanacak türden değiller. Depremzedelerin ihtiyacı daha uzun süreli kullanabilecekleri, kışın soğuktan donmayacakları, yazın sıcaktan yanmayacakları, yangın çıkma korkusunun yaşanmayacağı, yıkanabilecekleri yemeklerini yapabilecekleri, donatıları olan evler olmalı. Bu konaklama evlerinde, evleri yapılıncaya kadar bir-iki yıl hatta daha uzun süreli kalabilmeliler.
***
Deprem bölgelerinde uzun süreli kalınabilen evler yapılabilir. Bunun güzel örneklerinin Japonya’da seri olarak üretilip yıllarca kullanıldığını ömürlerinin 300 yıl olduğunu biliyoruz.
Uzun bir süredir, 5-6 yıldır Japonların Dome House dediği, benim Topakev olarak adlandırdığım bu evler üzeninde çalışıyorum. Hatta bir örneğini üretip İzmir Fuarı’nda sergilemiştik.
TOPAKEVLER KONUSUNDA SANAYİCİLERLE GÖRÜŞMELERİM OLDU
Güneydoğu’da yaşanan büyük felaketin ardından, çalışmalarımı hızlandırdım ve daha geniş kesimlerle paylaşmaya başladım. Geçtiğimiz Salı günü, bir günlüğüne Ankara’ya gidip geldim. Ankara’daki dostlarımla Topakev üretimi konusunu görüştüm. Görüştüklerim arasında dostlarım, Sayın Murat Karayalçın, Sayın Yunus Murat Güztoklusu, Sayın Taner Topçu, Sayın Adnan Dinçer’i sayabilirim. Görüştüklerimin tümü yeni kentlerin kurulmasında deneyimli dostlarımdı. Topakev konusunun ilgilerini çekmesi ve söyledikleri benim umutlarımı güçlendirdi. 28 Şubat 2023 Salı günü, konuyu Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısında da paylaşmak istiyorum. Topakevlerin Manisa’da üretilip üretilemeyeceği konusunda da sanayicilerle görüşmelerim oldu. Topakevleri Manisa’da üretebilecek teknoloji, bilgi birikimi ve altyapının olduğunu gördüm.
***
TOPAKEVLER KOLAY VE HIZLI KURULUR. YAZIN SERİN, KIŞIN SICAK OLUR. DEPREMDEN KESİNLİKLE KORUR.
BİNLERCE YILDIR ATALARIMIZ ORTA ASYADA KULLANDIKLARI AHŞAP VE KEÇEDEN OLUŞAN YURTTLARIN MİMARİSİNİ AYNEN KULLANARAK YENİ TEKNOLOJİ VE YENİ MALZEMELERLE HIZLA ÜRETEREK DEPREM BÖLGESİNDE KULLANABİLİRİZ.
MANİSA’DA 15 BİN KONUTLUK BİR YERLEŞİMİN, YUNTDAĞINDA ORTA ASYA’DA KULLANILAN YURTLARDAN OLUŞAN BİR KIRSAL KONAKLAMA TESİSİNİN KURULUŞUNA ÖNCÜLÜK EDEN BİR KİŞİ OLARAK ÖNERDİĞİMİZ YÖNTEMLE ÇOK KISA BİR SÜREDE YENİ YERLEŞİMLERİN KURULABİLECEĞİNDEN HİÇ KUŞKUM YOK.
SERTLEŞTİRİLMİŞ POLİSTRİNDEN ÜRETİLECEK OLAN TOPAKEVLER NASIL KURULUR?
16 Nisan 2016’da Japon kentlerinden Kumamoto’da gerçekleşen 7.0 büyüklüğündeki depremde 49 kişi hayatını kaybetti. Kentteki birçok yapı yıkıldı. Bu yüzden 44.000 kişi evinden oldu ve başka yerlere tahliye edilmek zorunda kaldı. Ancak Aso Çiftlik Arazisi adı verilen 480 evden oluşan bir sitedeki hiçbir ev, depremden zarar görmedi. Ben biliyorum ki, Yuntdağı’nda yaptığımız Kırsal Konaklama tesisi de hiç zarar görmeyecektir. Bu 480 evi depremden koruyan kubbe şeklindeki mimarisi ve sertleştirilmiş köpükten yapılmış olmasıydı.
KÖPÜKTEN TOPAKEVLER JAPONYA’DA, ÇİN’DE VE ABD’DE ÜRETİLİP HEM DENİZ KENARLARINDA HEM KAYAK MERKEZLERİNDE HER TÜRLÜ KOŞULLAR ALTINDA KULLANILIYOR.
Üreticisi Japan Dome House firması olarak 4. nesil yapı malzemesi olarak tanımlanan genleşmiş polistirenden yapılan evler, özellikle bu depremden sonra Japonya’da oldukça rağbet görmeye başladı. Bu topak evleri diğer yapılardan sağlam ve kullanışlı yapan özellikleri söyle sıralayabiliriz;
- Genleşmiş polistiren malzemesi çok iyi bir yalıtkan olduğu için binalarımızın mantolanmasında da kullanılıyor. Topak evlerde, kubbe yapısı sayesinde içerde ısıyla genleşen havanın ev içinde dolaşımı kolaylaşıyor ve keskin kenarlı evlerin aksine hava köşelerde sıkışıp kalmıyor. Topak ev mimarisini Obasya’da kullanarak, yazın serin kışın sıcak mekânlar oluşturulmasını sağladık.
- Köpük evler demir malzemeler kullanılan evler gibi paslanmıyor, keresteden yapılan evler gibi çürüme ya da termitlerin saldırısına uğramıyor. Bu da onlara uzun süreli dayanıklılık sağlıyor.
- Kubbe yapısı sayesinde şiddetli rüzgarlar evin üstünden kolaylıkla dağılıyor ve eve zarar vermesi engelleniyor.
- Şekli ve yapısı sayesinde zaten dayanıklıyken bir de malzemesi sayesinde oldukça hafif olan bu evler, depremlerden zarar görmüyor.
- Topak evler hızla üretilip, hızla kurulabiliyor.
- İnşası için herhangi bir ağaç kesimine gerek yok. Sadece karbon ve hidrojenden oluştuğu için de oldukça çevre dostu.
ÖNERDİĞİMİZ TOPAKEV SİSTEMİYLE FARKLI BÜYÜKLÜKLERDE MEKÂNLAR YARATILABİLİYOR. GEREKLİ DESTEK SAĞLANIRSA, ÖZELLİKLE BELİRTİYORUM BÜROKRATİK ENGELLER ÇIKARILMAZSA, İZİNLERİN ALINMASI HIZLANDIRILIRSA DEPREMZEDELER UZUN SÜRE YA DA SÜREKLİ OLARAK YAŞAYABİLECEKLERİ SICAK MEKÂNLARA KAVUŞTURULABİLİR.
Evler elbette sadece kubbe şeklinde değil. Birbirine bağlanan parçalardan oluştuğu için istenilen şekilde kişiselleştirilebiliyor ve genişletilebiliyor. Bu evler sadece konaklama için değil ayrıca ofis, toplantı odası şeklinde de kullanılabiliyor. Japonya’da, çocuk kliniği, hayvan bakım merkezi, otel gibi farklı kullanım alanları bulunuyor. Polistiren ya da diğer bilinen adıyla strafor günümüzde zaten oldukça çok kullanılan bir malzeme. 16 yıldır bu evleri üreten Japan Dome House firması evlerinin, Japon Kara ve Ulaşım Bakanlığı tarafından onaylanmış ve denenmiş olması nedeniyle güvenli biçimde kullanılıyor.
BU YAPILARLA TURİSTİK TESİSLER KURULABİLİR
Bu kubbe evler deprem bölgelerinde geçici ve kalıcı olarak kullanılabilir. Ayrıca hızlıca inşa edilebildiklerinden afet koordinasyonunda kolaylık sağlanacaktır. Farklı şekillerdeki bu evler birbiriyle bağlantılı hale getirilerek daha büyük metrekarelere ulaşabiliyor. Böylece plaza ve şehir hayatından sıkılan çalışanlar için doğanın içinde yaşam alanları oluşturulabilir. Bu yapılarla turistik tesisler bile kurulabilir.