Herkesin işinin ehli olması mümkün değil, faktör olarak farklılıklar olabilir. Bedensel, zihinsel, fiziksel, fizonomi olarak ancak bir işin ehlini bularak yapmak, yaptırmak gerektiğini düşünüyorum.
***
Bir gün Kanuni Sultan Süleyman sefere çıkacak, sadrazamları toplar ve "Bu devleti batırmak için ne yanlış yapılırsa imparatorluk biter?" sorar. Sadrazamların hepsi değişik şeyler söylerler, en son baş sadrazam "eğer ehline bırakmazsanız devletim” der ve padişahın hoşuna gider.
IRKÇILIK, MEZHEPÇİLİK ORTAYA ÇIKAR
Mahallemizin muhtarı, şehrin meclis üyeleri, şehrin Belediye Başkanı, şehrin milletvekilleri, İl Genel Meclis üyeleri, velhasıl seçebildiğimiz tüm seçilenler işin ehli olmasa düşünün bakalım ne kadar kötü yönetiliriz. Karmaşa doğar, insan kayırmak, ırkçılık, mezhepçilik, doğuculuk, batıcılık ortaya çıkar. Dolayısıyla iyi yönetilemeyiz ve neler olur neler… Ancak, Manisa'ya bakıyorum yöneticilerin işinin ehli olanların çokluğu göze çarpıyor. Hatalarıyla beraber, onlarda bürokratik engeller yüzünden olabilir. Mesela Manisa'nın otopark sorunu bir türlü çözülemiyor, kişisel menfaatleri korumaktan... Manisa Merkez'in otopark sorununu çözecek olan yönetici Manisalılar tarafından unutulmayacak iş yapmış olur, ehli olduğunu gösterir.
EĞİTİLMİŞ İNSANIN KALİTESİ ARTAR
Ehil olmak meziyettir. Ehil olmak için cesur olmak lazım geldiğini düşünüyorum. Özel sektör adama iş değil, işe adam alıyor, ehlini araştırıyor ve başarı kendiliğinden geliyor, Özel sektör gibi devlette işe adam arayıp ehlini bulup çalıştırırsa, kendiliğinden ülkemizde refah seviyesi yükselir, kalite artar, üretim çoğalır, eğitilmiş insanın kalitesi artar.
***
Eğitim ülkemizin en önemli sorunu, her sahada her gün eğitime ihtiyacımız var. Hz. Peygamberimizde "Bana bir şey veya bir harf öğretenin kölesi olurum" demiş. Eğitimde eğer ehillerinin elinde değil isek, daha ilköğretim okullarından itibaren ehil yetişmiyoruz demektir. Cenab-ı Allah bizleri ehli olanların yönetmesi nasip etsin, ehli olmayanlardan korusun.