Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

ELEKTRON DÜŞÜNÜR YA SİZ DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ...

Elektron düşünüyor. Bunun nasıl olduğu yıllar süren çalışmalardan sonra fizikçiler tarafından belirlendi. Kuantum yasalarına göre bir elektron karar verme yetisine sahip. Şöyle ki ünlü bir kuantum fizikçisi bir deney yapar. Bir yarıktan içeri bir elektron yollar. Elektron yarıktan geçip arkadaki perdeye çarpacaktır. Bu sefer iki tane yarığa bir elektron yollar ve dedektörle takibe başlar. İzlemeye başladığında elektron parçacık halinden dalga boyu haline dönüşür. Yani sanki izlendiğini fark eder. Şaşırır. Tek bir ışık yerine bir girişim modeli perdeye yansır. Yani sanki elektron her iki yarıktan da geçmektedir ve izlendiğini fark eder. Sonunda elektronunda bir karar verme yetisi olduğunu anlar. Yani düşünüyor gibidir. Kuantum fiziğine ilgim ve merakımdan dolayı okuduğum kitaplarda bu olayı defa kere irdeledim ve vardığım sonuç elektronun düşündüğü idi. Zaten kuantum fiğine göre olayın başlangıcı ve sonunu görebilirsiniz. Olay anı olasılıkla ölçülür.   Evrenin oluşumunda iki elektron vardı. Bugün tüm iletişimde, elektrikte kısacası oluşumda elektron vardır. Beynimizde bile elektron akar. Sinapslarla nöronlar arasında. Düşünen elektronlar bizim içimizde. İstediği yere istediği gibi kendini kopyalar. Evrenin öteki ucuna bile. Bizlerin bilincimizin ve bilinçaltımızın içindedirler. Her türlü akımı yaratırlar ama düşünerek. Peki bizi oluşturan bu parçacıklar düşünürken bizlerde düşünüyor muyuz yoksa aptallarımı oynuyoruz. Yani düşünmeyen aklını kullanmayanlardan mıyız.   Ciddi bir soru değil mi? Allah akıl vermiş derler. Ama kullanıyor muyuz? Düşünüyor muyuz? Efendim çok düşününce kafayı üşütürsün derler. Ne alakası var. kastedilen düşünce hayatınız ve işiniz ilgili bir karar alma. Elektron böyle yapıyor. Bakıyor gözleniyor hemen parçacıktan dalga boyuna geçiyor. Gerekirse o yarıktan değil öteki yarıktan geçiyor. Veya nasıl oluyorsa aynı anda iki yarıktan da geçip ışık yerine girişim modeli denilen şekiller oluşturuyor. Yani gideceği yolun kararını kendi belirliyor. Düşünüyor. Sanırım biraz daha açıklama oldu. Kaderini kendi çizmiyor. Gideceği yola karar veriyor. E peki bu  neyle olur?  Akılla.   Bizler onlardan yani parçacıklardan oluşuyoruz. Yani atomlardan ve bu parçacıklar çok farklı hareket edebiliyorlar. Gerekirse titreşimlerini de arttırabiliyorlar. Kendilerini olaya göre programlıyorlar. Demek ki düşünüyorlar. Onlardan oluşan bizler düşünebiliyor muyuz acaba? Aklımızı kullanabiliyor muyuz? Sorun bu soruyu kendinize.   İnsanoğlu düşünmek için beynini geliştirmesi gerekir. Peki nasıl? Okuyarak araştırarak. Eğer bunları yaparsa beyni açılır ve düşünmeye başlar. Aklını kullanır ve zaten de istenilen odur. Aklını kullanmak ve düşünmek. Çevreme bakıyorum da bir elektron kadar olamayan birçok kişi var. akıl yok, düşünmek yok, karar almak hiç yok. Düşüncesiz ve kararsızlar ordusu. Saygılarımla...  
Ekleme Tarihi: 01 Kasım 2016 - Salı
Mehmet ÇELİKEL

ELEKTRON DÜŞÜNÜR YA SİZ DÜŞÜNÜR MÜSÜNÜZ...

Elektron düşünüyor. Bunun nasıl olduğu yıllar süren çalışmalardan sonra fizikçiler tarafından belirlendi. Kuantum yasalarına göre bir elektron karar verme yetisine sahip. Şöyle ki ünlü bir kuantum fizikçisi bir deney yapar. Bir yarıktan içeri bir elektron yollar. Elektron yarıktan geçip arkadaki perdeye çarpacaktır. Bu sefer iki tane yarığa bir elektron yollar ve dedektörle takibe başlar. İzlemeye başladığında elektron parçacık halinden dalga boyu haline dönüşür. Yani sanki izlendiğini fark eder. Şaşırır. Tek bir ışık yerine bir girişim modeli perdeye yansır. Yani sanki elektron her iki yarıktan da geçmektedir ve izlendiğini fark eder. Sonunda elektronunda bir karar verme yetisi olduğunu anlar. Yani düşünüyor gibidir. Kuantum fiziğine ilgim ve merakımdan dolayı okuduğum kitaplarda bu olayı defa kere irdeledim ve vardığım sonuç elektronun düşündüğü idi. Zaten kuantum fiğine göre olayın başlangıcı ve sonunu görebilirsiniz. Olay anı olasılıkla ölçülür.
 
Evrenin oluşumunda iki elektron vardı. Bugün tüm iletişimde, elektrikte kısacası oluşumda elektron vardır. Beynimizde bile elektron akar. Sinapslarla nöronlar arasında. Düşünen elektronlar bizim içimizde. İstediği yere istediği gibi kendini kopyalar. Evrenin öteki ucuna bile. Bizlerin bilincimizin ve bilinçaltımızın içindedirler. Her türlü akımı yaratırlar ama düşünerek. Peki bizi oluşturan bu parçacıklar düşünürken bizlerde düşünüyor muyuz yoksa aptallarımı oynuyoruz. Yani düşünmeyen aklını kullanmayanlardan mıyız.
 
Ciddi bir soru değil mi? Allah akıl vermiş derler. Ama kullanıyor muyuz? Düşünüyor muyuz? Efendim çok düşününce kafayı üşütürsün derler. Ne alakası var. kastedilen düşünce hayatınız ve işiniz ilgili bir karar alma. Elektron böyle yapıyor. Bakıyor gözleniyor hemen parçacıktan dalga boyuna geçiyor. Gerekirse o yarıktan değil öteki yarıktan geçiyor. Veya nasıl oluyorsa aynı anda iki yarıktan da geçip ışık yerine girişim modeli denilen şekiller oluşturuyor. Yani gideceği yolun kararını kendi belirliyor. Düşünüyor. Sanırım biraz daha açıklama oldu. Kaderini kendi çizmiyor. Gideceği yola karar veriyor. E peki bu  neyle olur?  Akılla.
 
Bizler onlardan yani parçacıklardan oluşuyoruz. Yani atomlardan ve bu parçacıklar çok farklı hareket edebiliyorlar. Gerekirse titreşimlerini de arttırabiliyorlar. Kendilerini olaya göre programlıyorlar. Demek ki düşünüyorlar. Onlardan oluşan bizler düşünebiliyor muyuz acaba? Aklımızı kullanabiliyor muyuz? Sorun bu soruyu kendinize.
 
İnsanoğlu düşünmek için beynini geliştirmesi gerekir. Peki nasıl? Okuyarak araştırarak. Eğer bunları yaparsa beyni açılır ve düşünmeye başlar. Aklını kullanır ve zaten de istenilen odur. Aklını kullanmak ve düşünmek. Çevreme bakıyorum da bir elektron kadar olamayan birçok kişi var. akıl yok, düşünmek yok, karar almak hiç yok. Düşüncesiz ve kararsızlar ordusu.
Saygılarımla...
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.