Tam 7 gün boyunca Manisa’nın hangi caddesine, hangi sokağına, hangi tarihi eserine baksanız başka bir ülkeden, başka bir milletten insan göreceksiniz.
Nijer, Moritanya, Türkmenistan, Ahıska, Azerbaycan, Afganistan, Arnavutluk, Makedonya, Zambiya, Somali, Uganda, Kenya, Kırgızistan temsilcileri Manisa’da.
Tam 15 yabancı ülke, 120 akademisyen…
- Yunusemre’yi en iyi anlayan ve anlatan, Yunusemre Uzmanı olarak bilinen; Mustafa Tatçı, Leyla İpekçi ve Sadık Yalsızuçanlar Manisa’da.
- Ünlü İlahiyat Profesörü Nihat Hatipoğlu’da Manisa’da.
- Esat Kabaklı, Dursun Ali Erzincanlı, Ünlü Radyocular Afrikalı Ali, Hop Dedik Ayhan ve Erhan Koç, Ses Sanatçısı Orhan Çakmak’ta Manisa’da.
Peki neden ?
Bu kadar ilim ve bilim adamı, Tarihçiler, sanatçılar neden Manisa’ya toplandı?
Çünkü Manisa’nın Büyükşehir statüsüne alınmasıyla merkezde kurulun Yunusemre İlçesi’nin Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi; 10-16 Ekim tarihleri arasında 2. Uluslar Arası Yunus Emre Günleri’ni düzenliyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Ege Bölgesi’ndeki ilim ve bilim adamları Manisa’ya aktı.
Sempozyumlar, Konferanslar, Etkinlikler, Tiyatrolar, Canlandırmalar, Konserler, Aşure İkramları…
10-16 Ekim tarihleri arasında Manisa’da iğne atsan yere düşmüyor. Her bir tarihi mekanda, bir sahne kuruldu ve Programlar yapılıyor. Bu Programların Organizasyonunu da ETV Organizasyon üstlendi.
Tema; ‘işi kolay kılalım’
Bu etkinlik ve faaliyetlerin tek bir amacı var. Yunus Emre’yi anlayabilmek ve anlatabilmek. O’nun İslam, yaşam ve insanoğluna bakış açısı-Felsefesini gelecek nesillere aktarabilmek. Yunus gibi düşünüp, Yunus gibi yaşayabilme öğretilerini günümüz toplumuna öğretebilmek.
* * *
Kısaca Yunus Emre Günleri Programına bakalım…- Manisa Kültür Sitesi Fuaye Salonunda hafta boyunca, ‘Türk İslam Sanatları Sergisi’nde 57 adet hat sanatı eseri sergileniyor.
- Manisa’nın köklü tarihine sahip Ayn-ı Ali türbesi ve camisi önünde bir sahne kuruldu. Osmanlı Devleti’nde çocuklar okula başlarken yapılan "Amin Alayı" geleneği burada yaşatıldı. Amin Alayı'nın tarihte önemli bir yeri bulunuyor.Yunusemre Belediyesi de; Uluslararası Yunus Emre Günleri etkinliklerinebu yıl dahil ettiği ‘Amin Alayı’ iletarihsel kültüre sahip çıkarak, unutulmuş bir değeri gelecek nesillere aktarmak adına çok önemli bir adım attı. Amin Alayı’nı kısaca anlatacak olursam… Osmanlı Devleti'nde 4-7 yaş arasındaki çocuklara 'Elif-ba' ve ahlak bilgilerinin öğretildiği ilk mektebe başlatılırken yapılanbir merasim. Bu merasim Manisa’da canlandırıldı. Yeni okullu olan çocuklar Yunus Emre'nin ilahileri ve "Amin" nidaları eşliğinde Aynı Ali Parkı'nın etrafında yürüdü.
- Forum Magnesia AVM’deki ‘Yunus Emre’ konulu resim sergisi hafta boyunca meraklılarını bekliyor.
- 11 Ekim Salı'dan itibaren üç gün boyunca, saat 20.00-21.30 arasında Yunus Emre sahneleri var. Aynı Ali, Şeyh Fenari ve Kubbeli Han'da çeşitli gruplar tarafından halk müziği ve tasavvuf musikisi sunuluyor.
- Aktif Felsefe Derneği'nce Düzenlenen Yunus Emre Gösterisi, Manisa Cemevi'nin iştirakiyle, Manisa Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından‘Yunus Emre Aşkıyla Cem Olduk’ ve Albayrak kardeşler konseri Kültür Sitesi Lale Salonu’nda.
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Çerçi’nin İlçenin sosyal ve kültürel hayatına kattığı yeni projeler, Manisalının takdirini topluyor. Bu projelerden biri de Uluslararası Yunusemre Günleri. Geçen yıl ilki yapılmış ve çok beğenilmişti. Geleneksel hale getirildi. Bu yıl ikincisi yapılıyor.
- Organizasyon kapsamında ünlü İlahiyat Profesörü Nihat Hatipoğlu; 14 Ekim 2016 Cuma akşamı Atatürk Spor Salonu’nda Yunus Emre ve İslam Felsefesinikatılımcılara aktaracak.
- 15 Ekim Cumartesi akşamı Atatürk Spor Salonu’nda Esat Kabaklı, Dursun Ali Erzincanlı, Ünlü Radyocular Afrikalı Ali, Hop Dedik Ayhan ve Erhan Koç, Ses Sanatçısı Orhan Çakmak’ın konuk olacağı gecede, bu ülke için canını sakınmadan feda eden şehitlerimiz anılacak.
- Bu yıl açılan Yunus Emre İlahileri Beste Yarışması'na kısa sürede 69 eser katıldı. Beste yarışmasında 69 Bestekarın, 69 eseri kısaya yarışıyor. Bugün saat 20.00'da Lale Salonu'nda beste yarışmasının finali icra edilecek.
Uzun lafın kısası… Manisa’da 10-16 Ekim tarihleri arasında, tarih anlatılacak. Ünlü Türk İslam düşünürü Yunus Emre anlatılacak. Yunus Emre Felsefesi ve düşünce tarzı öğretilecek. Sayın Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi Uluslararası Yunusemre Günleri ile çok kutsal bir amaca hizmet ediyor. Yunus Emre’yi bilmek, anlamak ve onun gibi düşünüp yaşayabilmek her babayiğidin harcı değil. Ama bilgi hazinedir. Bilmek, öğrenmek, anlamak gerekir. Bunun içinde Tüm Egelileri ve okuyucularımızı; Manisa’da bir hafta boyunca gerçekleştirilen Uluslararası Yunus Emre Günleri’ne davet ediyorum.
“Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım”
Yunus Emre
TURGUTLU & KASABA
Turgutlu, Manisa’nın en büyük İlçelerinden birisidir. Adı Kasaba olarak anılsa da, elit bir halkı vardır. Sıradan yaşamayı sevmezler, nezaketli ve saygılı olmak olmazsa olmazlarıdır.Geçen ayki Turgutlu seyahatimde yanımda bulunan sevgili dostum Ahmet Karakaş’ta bana Turgutlu halkını çok sevdiğini söyleyince, içimden ‘aynen’ diye geçirdim . Üç gün önce gittiğim Turgutlu da gördüklerim ve yaşadıklarımdan sonra, bu köşemden Turgutlu’ya ve dostlarıma selam göndermeye kendimi mecbur hissettim.
Her gidişimde en az altı, yedi dostumla görüşme imkanım oluyor. Görüşemediklerimizle de, muhakkak telefonlaşıp hal hatır soruyoruz. Özel günlerimizde de mutlaka birbirimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz.
* * *
Dedim ya çok kibar ve centilmendir Kasabalılar. Misafir ağırlamayı çok ama çok severler. Lezzet dolu restoranlarına gittiğinizde muhakkak hesabınız bir başka masadaki dostunuz tarafından ödenmiş oluyor ve mahcubiyet içinde ayrılıyorsunuz lokantadan.Aynı şeyler benimde başıma çok sık geliyor. Sertaç Aktuğ kardeşim ve daha sonra Yavuz Semizler dostum beni de böyle tatlı bir mahcubiyet içine soktular.
* * *
Manisa’nın özelliğidir misafir ağırlamak ve konuk etmek. Tekrar ediyorum Turgutlu yani ‘KASABA’ bu konuda bir tık ileridedir.İnanın bu misafirperverliğin maddi değil ama manevi yönü çok büyük.
İşte Turgutlu böyle bir şirin ilçemiz. Tüm dostlarıma sevgilerimi yolluyor ve
yazımı Babamın bir sözü ile noktalamak istiyorum ;
‘NEZAKET VE KİBARLIĞIN SERMAYESİ YOKTUR …’