Bilinçli farkındalık dediğimiz aslında anda olabilmektir. Zihnin gelecek veya geçmişten sıyrılıp şu anda ve burada olabilmesidir. Birçok keşkeler ve endişelerle dolu düşüncelerle vakit akıp giderken ve sonucunda birçok olumsuz sonuca maruz kalırken aynı şekilde yediklerimizin farkında varıp varmadığımızı şöyle bir değerlendirelim.
***
Bütün günün yorgunluğu ve can sıkıntıları ile evinize geldiğinizde yemekle uğraşmak bir külfet gibi düşüncesi bile yoruyor ve kendinizi koltuğa atıp telefonla uğraşıyorsunuz, maksadımız zihnimiz uzaklaşsın. Hemen en hızlı şekilde ulaştığınız cips veya hazırda duran abur cuburlar siz o televizyon veya telefonla uğraşırken bitmiş oluyor. Sonra gelen suçlulukla akşam yemeği yememeye karar veriyoruz.
NE İSTEDİĞİMİZİ FARK EDELİM
Andan uzaklaşmayı tercih ettiğimizde yediğimizin şeyin farkında olmadan, düşünmeden, bilinçli bir tercih olmaksızın yediğimiz abur cubur tarzı yiyecekler zihnimiz başka yerlere gitmişken yenildiğinde yediğimizin tadını alamayız ve doyduğumuzu fark edemeyiz. Bu tarz atıştırma alışkanlıkları olan insanların sağlık problemleri yaşama ihtimali ne yazık ki oldukça yüksektir. Farklı bir şey denemenin zamanı gelmiş olabilir artık. İçimize dönelim ve ne istediğimizi fark edelim.
DİLİNİZDEKİ HİSSE ODAKLANIN
Şimdi kendinize istediğiniz öğünü hazırlayın, malzemelere dokunun ve dokularının birbirlerinden farklı olduğunu hissedin. Renkleri başka, kokuları başka ve kesilirken ki başka başka seslerini dinleyin. Bu tür bir deneyim, yemek yapmayı da keyifli hale getirebilir. Yemeği hazırladıktan sonra televizyonun önüne geçmeyin ya da telefonu bir yandan elinizde tutarak onunla uğraşmayın. Çatalınıza aldığınız lokmayı inceleyin ve hızlıca yutmak yerine ağzınızda bir süre bekletin ve dilinizdeki hisse odaklanın. Aromasını fark edin ve sizde bıraktığı hissi değerlendirin.
YEMEK YEMEYE ZAMAN AYIRMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ
Elbette günlük hayatta sürekli böyle bir deneyim için vaktimiz olmayacak ama yine de her zamanki yemek yeme kalıplarımızı kırmak ve ilerisi için adım atmada önemli bir deneyim bu. Bundan sonrası için anlattığım kadar detaylı olmasa dahi durup yavaşlamayı kendinize hatırlatabilirsiniz. En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan yemek yemeye dilediğimiz kadar zaman ayırmak en doğal hakkımız.
UZMANDAN DESTEK ALMAK İYİ GELECEK
Yaşadığımız stresi düşünmek, kaynağını bulmaya çalışmak genellikle bir hayli zordur. Zor duygular yüzleşmekten kaçınmaya, unutmaya ve geçiştirmeye çalıştıklarımız oluyor. Oysa bu şekilde bir yaklaşımın zararı çoktur ve yüzleşmekten kaçındıklarımız git gide büyüyerek bizle beraber yaşam sürer. Andan kopmak ve belki de duygusal dürtülerle hızlıca tüketim yapmamız sağlık sorunlarına ve duygularla yanlış baş etme stratejilerine dönüşmeye başlıyor. Duygusal açlıkla ilgili daha önce bahsettiğim gibi duygularla itildiğimiz yemek yeme davranışını kontrol etmek yerine duygusal sağaltımı gerçekleştirebilmek ve daha iyi baş edebilmek için bir uzmandan destek almak iyi gelecektir.