Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

ÇOCUKLARA SORUMLULUK KAZANDIRMA

Çocuklarımızın neler yapıp yapamayacağını bilmek ve onlara görev verirken gelişim dönemlerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Çocuklarımızın zarar görebileceği düşüncesiyle hareket edip onları engellemek özgüvenini zedeler ve başarma isteğini kaybetmesine neden olur. Çocuklara görevler vermek, görevlerini yaparken onlara destek olmak istek ve özgüvenlerini arttıracaktır.   ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİNE ZARAR VEREBİLMEKTE   Sorumluluk kazandırabilmenin şartlarından biri şimdiki ana odaklanmaktır. Baskı ve stresten uzak olmak başarıyı da beraberinde getirecektir. Sonuç odaklı olmak ve sonucu belirleme yükünü sırtlanmak kaygıyı arttırırken olumsuz sonuçla karşılaşma ihtimalimizi artırır ve bu da çocuğun ruhsal gelişimine zarar verebilmektedir. Şimdiki anda yaşamayı öğrenen çocuklar yetiştirin.   5 YAŞINA GELDİĞİNDE FİZİKSEL BECERİLER GELİŞMİŞTİR   Yaşına uygun sorumluluk verebilmek ve bu dengeyi kurabilmek zordur. Deneyimlemek her zaman için bizi doğru adımları atmaya götürecektir. Bazı sorumluluklar vererek çocuğun baş etme becerilerini gözlemlemek gerekmektedir. Desteğe ihtiyacı olduğunda çocuğumuzu fark ederek ona yardımcı olmamız daha iyi hissettirecektir. 4 yaşına kadar hareketli çocuklar normaldir. 5 yaşına geldiğinde fiziksel beceriler gelişmiştir bu sebeple kendi odasını toplama ve okul çantasını hazırlama gibi sorumlulukları üstlenebilir.    ANNE VE BABA ÇOCUK İÇİN BİR ROL MODELDİR   Çocuklarımızda olumlu özellikler istiyorsak öncelikle bu özelliğinde bizde olması gerekiyor çünkü bizler çocuğun öğrenim gördüğü birer tahtayız ve bizi okuyarak öğrenir birebir olmasa da o temelde hareket ederler. Anne ve baba çocuk için bir rol modeldir ve ebeveynlerin tutarlı olmaları, olumlu davranışlarını gösteriş için değil gerçekten yapmaları ve istikrar sağlamaları çok önemlidir.   ***   Çocuklardan yapmasını istediğimiz şeyi onlara açıklar ve nedenlerini sunarsak isteyerek ve önemseyerek yapmasını sağlamış oluruz. Sorumluluğu olan bir davranışın önceden neden sorumluluğu olmadığını da bilmek hakkıdır ve bunu çocuğa açıklamak gerekir. Çocuğa ayrıntılı şekilde açıklamak çocuğun sorumluluğu yerine getirmek için neden bulmasını sağlar. Neden bulduklarında sorumluluk kazanmaya başlamıştır diyebiliriz.   OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI GÖRMEMEYE ÇALIŞIN   Herkes tarafından zikredilen cesaretlendirme, teşvik etme, ödülle pekiştirme haricinde şunu belirtmek isterim ki olumsuz davranışlarını görmemeye çalışın fakat bu olumsuzlukların sürmesine neden olacak bir şey değildir. Ne kadar olumsuzu görmezden geldikçe o kadar olumlu şeyler içinde teşvik edin ve olumlu davranışlarını ödüllendirin. Bunu yaptığınızda olumsuz davranışları desteklenmediği için azalırken olumlu davranışlar artış gösterecektir.        
Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2023 - Cuma
Harun Ülger

ÇOCUKLARA SORUMLULUK KAZANDIRMA

Çocuklarımızın neler yapıp yapamayacağını bilmek ve onlara görev verirken gelişim dönemlerini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Çocuklarımızın zarar görebileceği düşüncesiyle hareket edip onları engellemek özgüvenini zedeler ve başarma isteğini kaybetmesine neden olur. Çocuklara görevler vermek, görevlerini yaparken onlara destek olmak istek ve özgüvenlerini arttıracaktır.

 

ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİNE ZARAR VEREBİLMEKTE

 

Sorumluluk kazandırabilmenin şartlarından biri şimdiki ana odaklanmaktır. Baskı ve stresten uzak olmak başarıyı da beraberinde getirecektir. Sonuç odaklı olmak ve sonucu belirleme yükünü sırtlanmak kaygıyı arttırırken olumsuz sonuçla karşılaşma ihtimalimizi artırır ve bu da çocuğun ruhsal gelişimine zarar verebilmektedir. Şimdiki anda yaşamayı öğrenen çocuklar yetiştirin.

 

5 YAŞINA GELDİĞİNDE FİZİKSEL BECERİLER GELİŞMİŞTİR

 

Yaşına uygun sorumluluk verebilmek ve bu dengeyi kurabilmek zordur. Deneyimlemek her zaman için bizi doğru adımları atmaya götürecektir. Bazı sorumluluklar vererek çocuğun baş etme becerilerini gözlemlemek gerekmektedir. Desteğe ihtiyacı olduğunda çocuğumuzu fark ederek ona yardımcı olmamız daha iyi hissettirecektir. 4 yaşına kadar hareketli çocuklar normaldir. 5 yaşına geldiğinde fiziksel beceriler gelişmiştir bu sebeple kendi odasını toplama ve okul çantasını hazırlama gibi sorumlulukları üstlenebilir. 

 

ANNE VE BABA ÇOCUK İÇİN BİR ROL MODELDİR

 

Çocuklarımızda olumlu özellikler istiyorsak öncelikle bu özelliğinde bizde olması gerekiyor çünkü bizler çocuğun öğrenim gördüğü birer tahtayız ve bizi okuyarak öğrenir birebir olmasa da o temelde hareket ederler. Anne ve baba çocuk için bir rol modeldir ve ebeveynlerin tutarlı olmaları, olumlu davranışlarını gösteriş için değil gerçekten yapmaları ve istikrar sağlamaları çok önemlidir.

 

***

 

Çocuklardan yapmasını istediğimiz şeyi onlara açıklar ve nedenlerini sunarsak isteyerek ve önemseyerek yapmasını sağlamış oluruz. Sorumluluğu olan bir davranışın önceden neden sorumluluğu olmadığını da bilmek hakkıdır ve bunu çocuğa açıklamak gerekir. Çocuğa ayrıntılı şekilde açıklamak çocuğun sorumluluğu yerine getirmek için neden bulmasını sağlar. Neden bulduklarında sorumluluk kazanmaya başlamıştır diyebiliriz.

 

OLUMSUZ DAVRANIŞLARINI GÖRMEMEYE ÇALIŞIN

 

Herkes tarafından zikredilen cesaretlendirme, teşvik etme, ödülle pekiştirme haricinde şunu belirtmek isterim ki olumsuz davranışlarını görmemeye çalışın fakat bu olumsuzlukların sürmesine neden olacak bir şey değildir. Ne kadar olumsuzu görmezden geldikçe o kadar olumlu şeyler içinde teşvik edin ve olumlu davranışlarını ödüllendirin. Bunu yaptığınızda olumsuz davranışları desteklenmediği için azalırken olumlu davranışlar artış gösterecektir.

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.