Çocukluğunu yaşasın diyerek sınır koymadan ileride nasıl olsa her şeyi kendisi yapacak diyen ebeveynler çocuklarına sorumluluk bilinci kazandırma konusunda başarısız olmaya mahkumdur. Bazı ebeveynler de çocuğuna sorumluluk verirken kaygı ve korku yaşarlar hatta yaşına uygun olup olmadığı ile ilgili tereddütler yaşarlar. Yaşından büyük sorumlulukları yerine getirmesi bir hayaldir ancak desteklendiklerinde yaşlarına uygun olanları başaracaklardır. Sorumluluk verirken onun yapacağına inandığımızı ve bir sorun çıktığında yanında olacağımızı hissettirmeliyiz. Çocuğa verilen güven duygusu sorumluluk kazanabilmesi ve kendini yeterli hissetmesini sağlayacaktır.
SORUMLULUK BİLİNCİ OLUMLU YÖNDE GELİŞİM SAĞLAR
Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk kazandırılmaya başlanır. Sorumluluk bilincinin oluşumu gelişim dönemlerinin de olumlu yönde gelişmesini sağlar. Günlük yaşam içerisinde, okul yaşamında ve bir çok alanda uyum problemlerinin oluşumunun önlenmesinde sorumluluk duygusu ve bilinci etken faktördür. Çocuğa sorumluluk vererek onu bir yandan desteklemek kendine olan öz güven duygularını güçlendirecek ve kendisinin bir şeyler için adım atmasında etkili olacaktır.
ÇOCUKLARINIZI ANALİZ EDİN
Çocuklarınızı tanımaya çalışın ve neler yapıp yapamayacaklarını analiz edin. İmkan ölçüsünde çocuk için yapılabilirliği mümkün olan küçük sorumluluklarla başlamakta yarar vardır. En ufak bir şey dahi çocuk tarafından gerçekleştirildiğinde ve sonrasında ödüllendirildiğinde sorumluluk bilinci ve duygusu için yeterlidir. Yaşlarına uygun şekilde verilecek sorumluluklar içinde bulundukları gelişim dönemi içinde olumlu bir ilerleme sağlayacaktır.
ÇOCUKLAR ÇOK İYİ GÖZLEMCİLERDİR
Çocuklarınıza model olarak onların da bu olumlu özellikleri kazanmasına yardımcı olabiliriz. Çocuklar çok iyi gözlemcilerdir ve onların sizi sürekli takip ettiklerini ve izlediklerini unutmayarak kendi davranışlarımızla model olalım ve nasıl olmalarını istiyor isek o şekilde davranışlar sergileyelim.
ÇOCUKLARINIZIN OLUMLU TARAFLARINA ODAKLANIN
En önemli hususlardan biri de şudur ki çocuklarınızın olumsuzluklarına değil olumlu taraflarına odaklanın ve destekleyin. İstendik davranışları pekiştirin yani ödüllendirerek artmasını sağlayın.