Her gün birbirimize nasıl olduğumuzu sorarken cevaplarımız hep standartlaşmış şekildedir ve iyiyim der geçeriz. Peki gerçekten iyi misin? Asıl hissettiklerimizden kaçıyor olabilir misin? Farkında bile olmadığın duygular yaşıyor olabilir misin? İyi olmak zorunda mısın hatta? Hepimizde kanıksanmış olan sürekli iyi olma zorundalığı maalesef farklı duyguları yaşıyor olsak da, kötü bir dönemden geçsek de, ailemiz veya arkadaş çevremizle problemler yaşıyor olsak da asıl gerçekliği örten bir maske gibi gerçek duygularımıza bir duvar oluyor. Fakat neden iyi olmak, dışarıya iyi görünmek zorunda hissediyoruz? Saklama gereğimiz ne ve paylaşmaktan neden korkuyoruz?
DUYGULAR BİRER LEVHA GİBİDİR
Duygularımız birer gösterge ve farklı durumlarda tepkilerimizi ölçmede, belirlemede ve motive olma konusunda önemlidir. Duygular aynı zamanda birer levha gibidir ve yolunu bulmanda sana yardımcı olan işaretlerdir. Duygusal farkındalık duygusal deneyimleri tanımlama ve hissettiklerimizin farkında olma halidir. Kişi duygusal farkındalığa eriştiğinde içinde bulunduğu durum hakkında önemli bilgiler edinir ve sonrası için oluşacak seçenekleri netleştirmede ve hatta istenirse duyguyu değiştirebilmek için farklı seçeneklere erişebilir.
***
Bizler her zaman duygularımızı gizleme gereği duyuyoruz fakat bilinçli veya bilinçsiz yaptığımız bu şey ruhsal ve fiziksel anlamda bizlere ağır faturalar çıkarıyor. Duygunun bastırılması belki hemen olmasa da ortaya çıkmak için kendine farklı kanallar bulur bazen bu yoğun bir öfke bazense ansızın gelen ağlama istekleri olarak gözlemlenir fakat bu bastırılmış duyguların bu şekilde ara ara yaşanan boşalımlarla son bulması pek mümkün olmamaktadır ve bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.