Anne karnından çıkıp dünyaya geldiğimiz andan itibaren duygusal regülasyonu öğrenmeye başlarız. Çünkü dış dünya yenidoğan için zor ve anlaşılmazdır. Anne karnından bilinmezliğe çıkan bebeğin ilk tepkisi ağlamaktır. Bebeğin güven duygusuna olan ihtiyacının karşılanması için anne kucağına verilerek annesinin kalp atışını ve sıcaklığını hissetmesi sağlanır. Bebeklikle anne kollarında başlayan serüven yavaş yavaş yetişkinliğe doğru duygusal regülasyonun gelişmesiyle devam eder. Artık her stres durumunda anne kollarına gidemeyiz ve kalp atışını dinleyemeyiz. Yeni stratejiler ve baş etme yöntemleri geliştiririz. Bunların sağlıklı şekilde oluşması adına fark etmemiz gereken şeylere odaklanalım şimdi.
Duygularımızı tanıyor muyuz?
Öncelikle duygularımızı tanımak ve fark etmek için gün içerisinde o an nasıl hissediyorsanız hemen bir kenara not edin. O an aklınızdaki düşünceleri ve hissettiğiniz duyguları not edin. Zamanla duygularımızın ve otomatik oluşan düşüncelerimizin farkına vararak daha farkındalıklı bir duygu durum yaşayacağız.
Başkaları ne hissediyor?
Karşımızdaki bireyin ne hissettiğini anlayabilirsek tepkilerimizi ona göre ayarlar ve daha verimli bir ilişki yaşarız. Bazen karşınızdakinin ne hissettiğinden emin olmadığımız durumlarda doğrudan ne hisettiğini sorabiliriz. Böylece zamanla mimiklerden, davranışlardan ve ses tonundan karşımızdaki kişiyi daha iyi anlar ve olaylar sonucu buna göre tepkiler veririz.
Kaygınıza rağmen ilerleyebiliyor musunuz?
Kaygınızı kontrollü şekilde yaşıyorsanız yeni şeyler denemeye daha açık hale gelirsiniz. Başarısız olsanız dahi tekrar deneme ithimali daha yüksek olur. Eğer çabuk pes ediyorsak bu ilerlemek istediğimiz şeyin cazipliği veya çevrenin engelleri ile değil bizle ilgilidir.
Kendinizi sakinleştirebiliyor musunuz?
Bir hata yaptığınızda bunun sonucunda dönüşü olmayan bir girdaba mı girersiniz yoksa kendinizi sakinleştirmek için yapmayı sevdiğiniz bir şeye mi yönelirsiniz. Bizi zorlayan duygularımızla kendi kendimize nasıl baş ettiğimiz ego kapasitesi denilen çocukluktan itibaren geliştirdiğimiz yapıdır.
Sabırlı mısınız?
İstediğimiz bir şeyin gerçekleşmesini beklerken duyduğumuz endişeyi başka bir alana yönelip dikkati dağıtmak duygusal regülasyonu ve irade kontrolünü sağlar.
Olumlu duygularımızı yaşamımıza yansıtıyor muyuz?
Bizlere mutluluk veren şeylerin ne kadar farkında olduğumuzu tespit etmek için kendinize bir liste yapın ve neler sizi mutlu eder somut şekilde görün. Yeni aktiviteler deneyin ve gerçekten nelerin sizi iyi hissettirdiğini keşfedin. Bir erkek danışanımın örgü yaparak mutlu hissetmesi tahmin edilemez bir durumken keşfedildi ve bir duygu regülasyonun parçası oldu.