Engelli bir bireye sahip olan aileler yaşamın en zorlu ve beklenmedik deneyimini yaşarlar. Engeli bir çocuğa sahip olunduğunda aileler ilk olarak hayal kırıklığı yaşar ve buna öfke, üzüntü gibi duygular eşlik eder. En büyük endişeleri çocuklarına ne olduğu ve ileride ne yaşayacaklarını bilmemeleridir. Engelli bir çocuğa sahip ailede yaşanan birincil güçlük çocuğun kabullenilmesi ve engelin anlaşılmasıdır.
**
Zihinsel engellilik durumu da ailece uyum sağlanması gereken bir durumdur. Kabullenilmesi ve uyum sağlanması zor olan bu durumu yaşayan ailelere yönelik önerilerde bulunacağım bu yazımda aslında engelli bireylerimizin en büyük engellerinin bazen biz olduğumuzun farkındalığını kazanmak için kendimizi de bu konuda hesaba çekerek bir içsel muhasebe yapmamızın çok büyük değişimlere yol açabileceğini anlatacağım. Öncelikle bu durumu kabul etmek gerekiyor. Bu çocuklarımıza ilgi ve şefkat göstermek gelişimleri için çok önemli. Çocuğumuzun sosyalleşmesini ve iletişimi desteklemek, sokağa çıkarak arkadaşlık kurmasına, oyun oynamasına izin vermek gerekiyor.
**
Hijyen konusunda titiz bir şekilde davranmak, sağlıkları noktasında dikkatli hareket etmek gerekmekte özellikle de içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde azami noktada duyarlı şekilde davranmak gerekmektedir. Çocuğumuza karşı aşırı korumacı bir tutum sergilemeyin, çocuğumuzun kardeşleri ve diğer çocuklarla bir arada olmasına izin verin. Özgüven kazandırmak için çocuklarımızın cinsiyetlerine göre uygun sorumluluklar verin ve yerine getirdiklerine onları takdir edin. Sizler ebeveynleri olarak sürekli yanlarında olamayabilirsiniz. Çocuklarımızın fiziksel ihtiyaçları dışında duygusal ihtiyaçları da vardır bu sadece engelli bireyler için değil tüm çocuklar için geçerlidir bu açıdan sevgi konusunda cömert davranın. Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın.
**
Normal çocuklarımızı yetiştirirken yapılan uygulama ve davranışları özel gereksinimi olan engelli çocuklarımızda uzun süreli, sabırla ve sebatle uygulamak durumundayız. Bu çocuklarımıza eğitim verirken küçük adımlarla parça parça bir şekilde eğitim verilmeli aşılan adımlar ödüllendirilerek verilen eğitimin verimi arttırılmalıdır. Zihinsel engeli olan bireylerimizde öğrenilenlerin kolayca unutulması çok sık görülen bir durumdur bu yüzden ailelerimizin sabırlı bir şekilde tekrarlayabilmeleri gerekmektedir. Engelli çocuklara sahip olmak stresi de bazen beraberinde getirebiliyor. Ailelerin bu zor süreçte stres kaynaklı kas gerilmeleri için sportif faaliyetlere yönelmeleri, yaşanılan zorluğun getirdiği stres üzerine diğer engelli ailelerinden destek almaları veyahut çevresiyle iletişim halinde olması onlarla paylaşım içerisinde olması, güne enerjik şekilde başlamak için gece uykusu uyumayı ihmal etmemesi, olumlu güzel şeylere odaklanarak duygularını ve hislerini olumlu şekilde düzenlemeleri, kendilerini yorgun, çökkün ve olumsuz duygularla baş edemedikleri dönemlerde biz uzmanlardan destek almaları stresle baş edebilme noktasında önem arz etmektedir.
**
Engelli bireyleri topluma kazandırmak onları sosyal bir ortamın içerisinde barındırtmak onlar için çok önemli ve kıymetlidir. Bu çocuklarımızla ilgili Manisa ilimizde çok güzel bir projeyi sizlere aktarmak istiyorum. Fikir öncüsü ve projenin başlatılmasında ilk adımları atmış olan özel eğitim uzmanı Cemalettin AYIK hocamız şu an aktif olan Zeki Yaşam Merkezi adındaki atölyelerden oluşan ve her fabrikanın ayrı atölyelerde zihinsel engeli olan bireylere iş imkanı sunduğu, engelli bireylerimizin maaşlı bir şekilde basit işlerde çalıştığı bir merkezin açılmasını sağlayarak büyük bir projeyi gerçekleştirmiş ve bu proje ödül almıştır. Engelli çocuklarımızı hayata kazandıran, onları bu şekilde farklılıklarıyla kabullenerek engelsiz bir yaşam sağlamaya çalışan tüm farkındalıklı bireylere teşekkür ediyorum.