Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

FARKINDALIKLI İLİŞKİLER

Neden ve nasıl sevdiğimizi keşfetme sonucunda ilişkisel farkındalık oluşur. Her başarılı ilişki bu temele dayanır. Burada en önemli nokta şudur ki bir başkasını gerçekten sevebilmek için önce kendimizi anlamalıyız. Kendinden uzak bir birey gerçekten sağlıklı olarak bir başkasına yakın olamaz duygusal anlamda. *** Her ilişki bir işbirliğidir ve bir anlaşmadır. İnsanlar benzersizdirler ve her insan orijinal olduğu için değer görmeye ve sevilmeye layıktır. İlişkiler bireylerin birbirleri ile bir akit imzalamaları ve yapılan anlaşmanın sınırlarına uyarak yaşama devam etmeleridir. Bu anlaşmanın oluşturulması ve onaylanması süreci bireyin kendini ve isteklerini tanımasını gerekli kılmaktadır. *** Çocukluktan bu yana öğrenimlerimizle yaşam sürer hatta doğduğumuz ev içinde 3 durumu izler ve bunlardan aldığımız verilerle gelecek yaşamda nasıl hareket edeceğimiz belirlenir. Çocuk anneyi, babayı ve ebeveynlerinin kendi aralarındaki ilişkiyi inceler. Burada anne ve baba arasındaki ilişki bizim ilişki oluşturma biçimimize direkt olarak etki eder. Çünkü alıştığımız ve doğrumuz olarak çocukluktan bu yana yer edinmiş bu ilişki biçimine uymayacak bir ilişki bizi huzursuz eder ve problemli ilişkilerin temelinde bu öğrenmelerimiz yatar. *** Öncelikle çocukken analiz edebilme ve değerlendirme becerilerimizin olmayışından dolayı doğru bilgi olarak aldığımız bu ilişki biçimini değerlendirmek ve kendi doğrumuzu oluşturarak işlevsel hale getirmek gerekiyor. Ebeveynlerin yine aynı şekilde bireysel olarak bizlerle kurdukları bağ sağlıklı olmadığında ve ilgisiz, ihmalkar bir ebeveyn olduklarında bizim de ilgiden yoksun bir ilişki kurmamıza veya tam tersi telafi edebilme çabasına girerek aşırı ilgi bekleyen bir partner olmamıza sebep oluyor. *** Bir sorunun çözümünün birincil ve en temel basamağı sorunu fark etmektir. Fark etmek de yetmez sonra üzerine düşünmek belki de geçmişe gidip irdelemek ve son olarak eyleme geçmektir. Şimdi hep beraber önce yaşadığımız şuan ki ilişkiyi veya en son ilişkimizi ele alalım. Yaşanan problemler neler ve bunları nerden öğrendik? Ne zamandan beridir var? *** Soruların cevabını buldun ve düşünmeye başlayarak öğrenimini sorgula, değerlendirme yap ve nelerin eksik olduğunu sonra da bunu öğrendiğin yerde neler hissettiğini duyumsamaya çalış. Evet şimdi yavaş yavaş dinamiklerimizi görmeye başladık peki sıra neye geldi? Bunların şimdiki bize nasıl etkide bulundukları ve bizi iten, bize etki eden bu dinamiklerin hangi alanlarımızı etkilediğini ele alarak düşünceleri, duyguları ve davranışlarımızı gözlemlemek. *** Eğer öğrendiklerimizi ve bu dinamiklerin yaşamımıza yansımalarını fark edebilirsek git gide değişimlerin de beraberinde geldiğini göreceğiz. Şimdi soruyorum sana yaşadığın ilişki senden mi? İçinden mi? Yoksa öğrendiklerinden gelenler mi? Ne kadar özgünsün ve biricik bir ilişkidesin?
Ekleme Tarihi: 17 Aralık 2022 - Cumartesi
Harun Ülger

FARKINDALIKLI İLİŞKİLER

Neden ve nasıl sevdiğimizi keşfetme sonucunda ilişkisel farkındalık oluşur. Her başarılı ilişki bu temele dayanır. Burada en önemli nokta şudur ki bir başkasını gerçekten sevebilmek için önce kendimizi anlamalıyız. Kendinden uzak bir birey gerçekten sağlıklı olarak bir başkasına yakın olamaz duygusal anlamda.

***

Her ilişki bir işbirliğidir ve bir anlaşmadır. İnsanlar benzersizdirler ve her insan orijinal olduğu için değer görmeye ve sevilmeye layıktır. İlişkiler bireylerin birbirleri ile bir akit imzalamaları ve yapılan anlaşmanın sınırlarına uyarak yaşama devam etmeleridir. Bu anlaşmanın oluşturulması ve onaylanması süreci bireyin kendini ve isteklerini tanımasını gerekli kılmaktadır.

***

Çocukluktan bu yana öğrenimlerimizle yaşam sürer hatta doğduğumuz ev içinde 3 durumu izler ve bunlardan aldığımız verilerle gelecek yaşamda nasıl hareket edeceğimiz belirlenir. Çocuk anneyi, babayı ve ebeveynlerinin kendi aralarındaki ilişkiyi inceler. Burada anne ve baba arasındaki ilişki bizim ilişki oluşturma biçimimize direkt olarak etki eder. Çünkü alıştığımız ve doğrumuz olarak çocukluktan bu yana yer edinmiş bu ilişki biçimine uymayacak bir ilişki bizi huzursuz eder ve problemli ilişkilerin temelinde bu öğrenmelerimiz yatar.

***

Öncelikle çocukken analiz edebilme ve değerlendirme becerilerimizin olmayışından dolayı doğru bilgi olarak aldığımız bu ilişki biçimini değerlendirmek ve kendi doğrumuzu oluşturarak işlevsel hale getirmek gerekiyor. Ebeveynlerin yine aynı şekilde bireysel olarak bizlerle kurdukları bağ sağlıklı olmadığında ve ilgisiz, ihmalkar bir ebeveyn olduklarında bizim de ilgiden yoksun bir ilişki kurmamıza veya tam tersi telafi edebilme çabasına girerek aşırı ilgi bekleyen bir partner olmamıza sebep oluyor.

***

Bir sorunun çözümünün birincil ve en temel basamağı sorunu fark etmektir. Fark etmek de yetmez sonra üzerine düşünmek belki de geçmişe gidip irdelemek ve son olarak eyleme geçmektir. Şimdi hep beraber önce yaşadığımız şuan ki ilişkiyi veya en son ilişkimizi ele alalım. Yaşanan problemler neler ve bunları nerden öğrendik? Ne zamandan beridir var?

***

Soruların cevabını buldun ve düşünmeye başlayarak öğrenimini sorgula, değerlendirme yap ve nelerin eksik olduğunu sonra da bunu öğrendiğin yerde neler hissettiğini duyumsamaya çalış. Evet şimdi yavaş yavaş dinamiklerimizi görmeye başladık peki sıra neye geldi? Bunların şimdiki bize nasıl etkide bulundukları ve bizi iten, bize etki eden bu dinamiklerin hangi alanlarımızı etkilediğini ele alarak düşünceleri, duyguları ve davranışlarımızı gözlemlemek.

***

Eğer öğrendiklerimizi ve bu dinamiklerin yaşamımıza yansımalarını fark edebilirsek git gide değişimlerin de beraberinde geldiğini göreceğiz. Şimdi soruyorum sana yaşadığın ilişki senden mi? İçinden mi? Yoksa öğrendiklerinden gelenler mi? Ne kadar özgünsün ve biricik bir ilişkidesin?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.