Merve Aydın
Köşe Yazarı
Merve Aydın
 

HİPERTANSİYON HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kan dolaşımı için gerekli olan basıncın, normalden fazla olması durumuna hipertansiyon denir. Yüksek tansiyon ne yazık ki;  dünyada  ve ülkemizde önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Yetişkin bireylerde hipertansiyon görülme sıklığı %30-35 iken; bu rakamın 2025 yılında %15-20 artacağı tahmin edilmektedir. Kan basıncımız belirli besin ögelerinin alımıyla etkilenir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile beden kitle indeksiniz normal aralıklarda tutulduğunda; kan basıncında düzelme görülebilir. İlk Hedef: Yaşam Tarzı Değişikliği Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek hipertansiyon oluşumunu önleyebilir veya geciktirebilir. Birinci derece hipertansiyon hastalarında yaşam tarzı değişiklikleri ile ilaç tedavisi ihtiyacı geciktirilebilir veya ortadan kaldırılabilir. Yüksek kan basıncı seviyelerini düşürmek için önerilen yaşam tarzı değişiklikleri arasında tuz ve alkol tüketiminin sınırlandırılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, ideal vücut ağırlığının korunması ve düzenli fiziksel aktivite yer alır. Diyetle Tuz Alımının Kısıtlanması Yüksek miktarda sodyum tüketimi yüksek kan basıncıyla ilişkilendirildiğinden; yemeklere tuz eklenmemeli ve içeriğinde fazlaca sodyum bulunan işlenmiş ve paketli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Alkol Tüketiminin Sınırlandırılması Alkol; yüksek kan basıncı, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğundan tüketilmemeli veya sınırlandırılmalıdır. ** Bunların yanında hipertansiyon hastalarının beslenmesinde olması gereken besinler;  taze meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, düşük yağlı süt ve ürünleri, tam tahıllı ürünler, yağsız et ve balıktır. Margarin, tereyağı, iç yağı gibi doymuş yağlardan mutlaka uzak durulmalıdır. Yemeklerde potasyumdan zengin nane, kekik ,maydanoz,dere otu, soğan ve limon suyu gibi lezzet arttırıcı besinleri kullanabilirsiniz. Jambon, salam gibi işlenmiş şarküteri ürünlerinden, salamura besinlerden(turşu, zeytin vb.) ve hazır soslardan uzak durmalısınız. Son olarak söylemeliyim ki; nasılsa ilaç içiyorum diye rahatlıkla  yemeklerinize tuz ilave etmekten kesinlikle kaçınmalısınız ve önerilere mutlaka dikkat etmelisiniz.
Ekleme Tarihi: 22 Eylül 2022 - Perşembe
Merve Aydın

HİPERTANSİYON HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kan dolaşımı için gerekli olan basıncın, normalden fazla olması durumuna hipertansiyon denir. Yüksek tansiyon ne yazık ki;  dünyada  ve ülkemizde önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Yetişkin bireylerde hipertansiyon görülme sıklığı %30-35 iken; bu rakamın 2025 yılında %15-20 artacağı tahmin edilmektedir.

Kan basıncımız belirli besin ögelerinin alımıyla etkilenir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır. Dengeli bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite ile beden kitle indeksiniz normal aralıklarda tutulduğunda; kan basıncında düzelme görülebilir.

İlk Hedef: Yaşam Tarzı Değişikliği

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek hipertansiyon oluşumunu önleyebilir veya geciktirebilir. Birinci derece hipertansiyon hastalarında yaşam tarzı değişiklikleri ile ilaç tedavisi ihtiyacı geciktirilebilir veya ortadan kaldırılabilir. Yüksek kan basıncı seviyelerini düşürmek için önerilen yaşam tarzı değişiklikleri arasında tuz ve alkol tüketiminin sınırlandırılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, ideal vücut ağırlığının korunması ve düzenli fiziksel aktivite yer alır.

Diyetle Tuz Alımının Kısıtlanması

Yüksek miktarda sodyum tüketimi yüksek kan basıncıyla ilişkilendirildiğinden; yemeklere tuz eklenmemeli ve içeriğinde fazlaca sodyum bulunan işlenmiş ve paketli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.

Alkol Tüketiminin Sınırlandırılması

Alkol; yüksek kan basıncı, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğundan tüketilmemeli veya sınırlandırılmalıdır.

**

Bunların yanında hipertansiyon hastalarının beslenmesinde olması gereken besinler;  taze meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, düşük yağlı süt ve ürünleri, tam tahıllı ürünler, yağsız et ve balıktır.

Margarin, tereyağı, iç yağı gibi doymuş yağlardan mutlaka uzak durulmalıdır.

Yemeklerde potasyumdan zengin nane, kekik ,maydanoz,dere otu, soğan ve limon suyu gibi lezzet arttırıcı besinleri kullanabilirsiniz.

Jambon, salam gibi işlenmiş şarküteri ürünlerinden, salamura besinlerden(turşu, zeytin vb.) ve hazır soslardan uzak durmalısınız.

Son olarak söylemeliyim ki; nasılsa ilaç içiyorum diye rahatlıkla  yemeklerinize tuz ilave etmekten kesinlikle kaçınmalısınız ve önerilere mutlaka dikkat etmelisiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.