Bebeğinizin sağlıklı şekilde büyüyüp gelişmesi için en uygun yöntem; emzirmedir. Emzirme; anne ve bebeğin sağlığı üzerinde fiziksel ve psikolojik olarak büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri gerekmektedir.
***
Anne sütü; ilk 6 ay boyunca bebeğin her türlü gereksinimini karşılar. Bebeği alerjilere ve astıma karşı korur. İçerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca emzirme; anne ile bebek arasında güvenli bağın oluşmasına da yardımcı olur. Yapılan çalışmalar anne sütünün bebeğin zekâ gelişimine de katkıda bulunduğunu göstermektedir.
***
Emziren annelerin hem kendi vücudundaki besin depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, vitamin ve mineral ögelerini sağlamak için dengeli ve yeterli beslenmesi önemlidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcarlar. Bu da annenin sağlığının bozulmasına ve yeterli süt salgılanamadığından bebeğin sağlığının da olumsuz etkilenmesine sebep olur. Eğer annenin besin ihtiyacı karşılanmazsa vücut direnci düşebilir ya da kemiklerinde yumuşama ya da dişlerinde çürüme meydana gelebilir.
***
Sütü ile bebeğinin ihtiyacını tam olarak karşılayan bir anne; günde ortalama 700-800 ml süt salgılar. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin ögeleri ihtiyacı; emziklilik boyunca normal gereksinmeye ek olarak mutlaka karşılanmalıdır. Yeterli miktarda sütün salgılanması için en önemli noktalardan biri ise, annenin yeterli miktarda sıvı tüketimidir. Sevgili anneler; her emzirmeyle birlikte 1 bardak su içebilirsiniz. Emziren annelerin ortalama olarak 8-12 bardak su içmesi gerekir. Daha fazla sıvı tüketimi için ihtiyaç hissettikçe ev yapımı şekersiz komposto, bitki çayı, ayran ya da şekersiz meyve suları da tüketilebilirsiniz.
***
Annelerin protein gereksinimi artacağından dolayı et, tavuk, balık, yumurta tüketimlerine de özen göstermeleri gerekir. Ayrıca bu besinlerde bulunan B12 vitamini de süt verimliliğini arttırmaktadır. Annenin yedikleri sütünü ve dolayısıyla da bebeğini etkiler. Bebeğiniz sizin aldığınız gıdalara hassasiyet gösteriyor ve emzirme sonrası huzursuz oluyorsa bir süre o gıdadan uzak kalmayı deneyebilirsiniz. Soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar ya da baharatlar sütün tadını değiştirebileceğinden bebeğinizde huzursuzluğa sebep olabilir. Bu besinlerin dikkatli tüketiminde fayda vardır. Ayrıca kuru baklagiller gaz yapıcı özelliklerinden dolayı bebeğinizi rahatsız edebilir.
***
Folik asit gebelikte olduğu gibi; emziklilik döneminde de vücudunuz için önemli bir bileşendir. Dolayısıyla yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen göstermelisiniz. Bu sebzelerin tüketimi ayrıca sindiriminizi de kolaylaştıracaktır.
***
Emziklilik döneminde anne; sigara ve alkol tüketiminden kesinlikle uzak durmalıdır. Araştırmalar nikotinin süt verimliliğini azalttığını göstermektedir. Bunun yanında kafein de anne sütünden bebeğe geçerek uykusuzluk ve huzursuzluğa sebep olabileceğinden; annenin günlük çay ve kahve tüketimini de sınırlandırması gerekir.
Gelelim en çok merak edilen konuya; emziklilik döneminde kilo verilir mi, diyet yapılır mı?
Emzirme sürecinde anneler; sağlıklı beslendiği sürece zaten kilo verecektir. Fakat özellikle ilk 4 ay çok katı diyetlerle kilo vermeye çalışmamalıdır.