Sigara, uyuşturucu madde kullanımı ve kumar gibi bağımlılıkların nörobiyolojik zararları ile aynı etkiye sahiptir dijital(tablet, telefon vb.) bağımlılık. Çok sinsi bir şekilde gelişmesinin sebebi şuan dijital dünyadan ibaret olduğumuz her cepte bir telefonun olması ve kolay ulaşılabilirlik. Kontrolsüz dijital eşya kullanımı gelecekteki bağımlılıklara bir tohum görevi görebilir.
ÇOCUKLAR DİJİTAL DÜNYAYI GERÇEK ZANNEDER
Çocuklar soyut kavramları anlamlandıramaz, somut kavramları anlamlandırabilir. Bu 12-13 yaşlarına kadar sürer. Bu nedenle çocuklar dijital dünyayı gerçek zanneder. Savaş oyunlarında ölenleri gerçek ölüm zannedebilirler. Bu da tekrarlayınca çocuklarda nevrotik problemler cereyan edebilir.
***
Son zamanlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarının, otizm rahatsızlıklarının artmasının sebepleri arasından biri olarak dijital ortama yoğun maruziyetin de sebep olduğu düşünülmektedir. Çocuklarımızın elinde tablet ve telefon ile sürekli ekrana maruz kalmasına müsaade etmemeliyiz ancak çocuğun elinden bir şey almak istiyorsak, başka bir şeyler vermek zorundayız. Bruce Alexander’ın dediği gibi “Bağımlılığa sebep olan şey bir madde değil, başka bir şeylerin eksikliğidir.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALAYACAK OLURSAK;
1-aile içinde huzursuzluk varsa çocuk o huzuru tablette telefonda arayacaktır: evlerimizde sıcak bir aile iklimi oluşturmalıyız.
2-rahat ebeveyn tipinde olmamamız gerekiyor çocuklarımıza sınır koymayı bilmeli ve bunu uygulamalıyız.
3-Çocuğa sorarak çocuğun fikri alınarak bir etkinlik listesi hazırlanabilir ve çocukla beraber oturup anlatmalıyız. Çocuğa aktif katılımcı rolü verirsek işimiz kolaylaşır ve ikincil kazanç olarak çocuk özsaygı kazanır, aidiyet duygusu geliştirir.
4-Çocuklar dijital eşyaları ortak alanda kullanmalıdır. Odalarında tek başlarına kullanmalarına asla izin vermemeliyiz.
5-Çocuklar öz saygılarını aile içerisinde kazanamazsa bunu oyunlarda arama eğilimine girebiliyor. Oyunda başarılı olan çocuk sahte bir özsaygı kazanıyor. Oyunda başarısız olunca özgüven problemleri yaşama ihtimali artıyor. Çocuklarımıza muhakkak birey olarak saygı duymalı ve onların ailenin bir parçası olduklarını hissettirmeliyiz.