Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

AYRILMA VE BİREYSELLEŞME

Ayrılık hayatın her evresinde ve farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Doğumla birlikte ilk ayrılık gerçekleşmiş olur. Hamilelikte anne ve bebek bir bütündür. Doğumla birlikte bebek anneden ayrılır ve bebek gelişmeye başladıkça kendisi ve başkaları arasındaki ayrım da belirginleşmeye başlar. Anneden ayrılma ve kendini keşfetmek bireyselleşmenin başlangıç noktasıdır. Yetişkinliğe doğru gidecek yolun ilk adımları atılır. İLK 3 AY ANNE İLE BEBEK BÜTÜNLÜĞÜ  İnsanın biyolojik doğumuyla birlikte başlayan psikolojik bir doğum sürecidir aynı zamanda ayrılma ve bireyleşme. Doğumdan sonraki ilk 3 ay anneden kendisini ayrıştıramayan ve annesini kendinden bir parça gibi görerek bir bütün olarak algılayan bebek, 3. Aydan itibaren anne ve kendisinin bedenlerinin farklı olduğunu anlamaya başlar. Dış dünyayı fark etmeye ve annesini farklı bir birey olarak algılamaya başlarken aynı zamanda ona da bağlanır.  ANNE VE BABAMI GÖRMESEM DE ORADALAR Bebek, anne odadan çıktığında ağlar ve ihtiyaçlarına mümkün olduğu kadar kısa sürede cevap verilmesini bekler. Bu güvenli bağlanmanın temellerinin atılmaya başlamasıdır. Çocuğun yürümeye başladığı dönem de bir ayrılma sürecinin başlangıcıdır. Çocuk yavaş yavaş bağımsızlaşmaya ve çevreyi keşfetmeye başlar. Bir sonraki ayrışma dönemi anaokuluna başladığı süreçtir. Güvenli bir bağlanma oluşmuş ise çocuk ebeveynlerini zihninde simgeleştirir. ‘Anne ve babamı görmesem de oradalar ve ben tek başıma da başarabilirim’ bilinci gelişir.  AYRILIĞA KARŞI TOLERANS GELİŞTİRMEK Ayrılmada bir diğer önemli nokta çocuğun yalnız kalma kapasitesidir ki bunu sağlayacak olan temel şey yeterince iyi bir annedir. Emekleyerek ilk keşiflerine başlayan bebeğe özerklik tanıyan ve ona her zaman ulaşılabilir bir mesafede duran ve bebeğini bekleyen anne ayrılma kapasitesini arttırır. Çocuğundan ayrılmaya hazır hissetmeyen ve hiçbir ayrılık sürecine izin vermeyen ebeveynler çocuğun ayrılıklara karşı toleransını engeller. Anne çocuğuna kendini geliştireceği, kararlarını kendi alabileceği ve kendini ifade edebileceği alanlar yaratmalıdır.    
Ekleme Tarihi: 26 Mayıs 2023 - Cuma
Harun Ülger

AYRILMA VE BİREYSELLEŞME

Ayrılık hayatın her evresinde ve farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Doğumla birlikte ilk ayrılık gerçekleşmiş olur. Hamilelikte anne ve bebek bir bütündür. Doğumla birlikte bebek anneden ayrılır ve bebek gelişmeye başladıkça kendisi ve başkaları arasındaki ayrım da belirginleşmeye başlar. Anneden ayrılma ve kendini keşfetmek bireyselleşmenin başlangıç noktasıdır. Yetişkinliğe doğru gidecek yolun ilk adımları atılır.

İLK 3 AY ANNE İLE BEBEK BÜTÜNLÜĞÜ

 İnsanın biyolojik doğumuyla birlikte başlayan psikolojik bir doğum sürecidir aynı zamanda ayrılma ve bireyleşme. Doğumdan sonraki ilk 3 ay anneden kendisini ayrıştıramayan ve annesini kendinden bir parça gibi görerek bir bütün olarak algılayan bebek, 3. Aydan itibaren anne ve kendisinin bedenlerinin farklı olduğunu anlamaya başlar. Dış dünyayı fark etmeye ve annesini farklı bir birey olarak algılamaya başlarken aynı zamanda ona da bağlanır. 

ANNE VE BABAMI GÖRMESEM DE ORADALAR

Bebek, anne odadan çıktığında ağlar ve ihtiyaçlarına mümkün olduğu kadar kısa sürede cevap verilmesini bekler. Bu güvenli bağlanmanın temellerinin atılmaya başlamasıdır. Çocuğun yürümeye başladığı dönem de bir ayrılma sürecinin başlangıcıdır. Çocuk yavaş yavaş bağımsızlaşmaya ve çevreyi keşfetmeye başlar. Bir sonraki ayrışma dönemi anaokuluna başladığı süreçtir. Güvenli bir bağlanma oluşmuş ise çocuk ebeveynlerini zihninde simgeleştirir. ‘Anne ve babamı görmesem de oradalar ve ben tek başıma da başarabilirim’ bilinci gelişir. 

AYRILIĞA KARŞI TOLERANS GELİŞTİRMEK

Ayrılmada bir diğer önemli nokta çocuğun yalnız kalma kapasitesidir ki bunu sağlayacak olan temel şey yeterince iyi bir annedir. Emekleyerek ilk keşiflerine başlayan bebeğe özerklik tanıyan ve ona her zaman ulaşılabilir bir mesafede duran ve bebeğini bekleyen anne ayrılma kapasitesini arttırır. Çocuğundan ayrılmaya hazır hissetmeyen ve hiçbir ayrılık sürecine izin vermeyen ebeveynler çocuğun ayrılıklara karşı toleransını engeller. Anne çocuğuna kendini geliştireceği, kararlarını kendi alabileceği ve kendini ifade edebileceği alanlar yaratmalıdır.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.