Bayramlar çocuğun kişilik inşasında çok önemlidir. Nasıl ki çocuğun bedensel gelişiminde yapı taşları arasında yer alan kemik vb. yapıların gelişimi için aileler çocuklarının beslenmelerine dikkat ediyorlarsa aynı şekilde kişilikte gelişim gösterir ve bir inşadır aynı zamanda. İlk çocukluk dönemi ve 0-6 yaş aralığı bu kişilik gelişiminde en kritik dönemler olarak ele alınırken okul çağının gelmesiyle birlikte çocuklarda sosyalleşme önem kazanır ve bayramlarda bu sosyalleşmenin ve duygusal paylaşımların en yoğun olduğu dönemlerdir.
***
Kişilik inşa ederken kişiliğin 3 önemli dayanağı vardır bunlar; düşünceler, duygular ve davranışlardır. Bu 3d olarak psikolojide ele aldığımız kavramlar 4’e yükseldi ve bunlar arasına değerler de eklendi. Çocuğun zihin haritasında kendisi için en önemli olan, en çok sevdiği, öncelikleri, önem verdikleri şeylerdir değerler olarak kastettiğimiz kavram ve çocuğun düşünce, duygu ve davranışları bunlara odaklanır. Bunları hayata geçirirken de yetiştiği kültürün büyük oranda etkisi vardır. Değerler genetik olarak gelmiyor, sosyal öğrenmelerle kazanım elde ediyoruz.
BAYRAMLAR HEP AYNI KALDI
Her bayram sıkça duyarız nerde o eski bayramlar dendiğini. Aslında duyulan özlem bir çocuk olarak orada hissedilen duygulara karşıdır. Bayramlar hep aynı kaldı fakat bizler büyüdük ve bir çocuğun yoğun şekilde yaşadığı duyguları hissedemiyoruz. Çocuğun bayramlarda ayrı bir ilgi görmesi ve özellikle de aidiyet duygusunu hissetmesi oldukça önemlidir. İnsan ilişkisel bir varlıktır, tek başına yaşamaya göre yaratılmamıştır o sebeple sosyal bir varlık olan insanı besleyecek olan bayramlar oldukça önemlidir.
BUNLAR BİZİM İNANCIMIZ, GELENEĞİMİZ, KÜLTÜRÜMÜZ
Kurban bayramını çocuklara anlatırken en önemli hususlardan biri çocukların korkacağını düşünerek onları uzak tutmaktır ve bu yanlış bir tutumdur. Bunlar bizim inancımız, geleneğimiz, kültürümüz ve iyi amellerimizdir. Bizim normal olarak bir ritüel gibi çocuğa kurban kesilmesini yansıtırsak hiçbir problem olmayacaktır. Çocuklarınıza et yiyemeyen gariban insanlardan bahsedin ve bu kurbanın onlara dağıtılması üzerine kesildiğini belirtin. Çocukta merhamet ve aidiyet duygularını geliştirin. Sonra çocuk istemiyorsa izlemeyebilir fakat kurban kesimini izlemek mucizevi bir şekilde insanda merhamet duygularını artırırken saldırganlık dürtülerini azaltıyor ve bu çok şaşırtıcıdır.
HEM ALLAH’A HEM DE BİRBİRİNİZE YAKINLAŞIN
Çocuklara bu merhamet ve yardımlaşma bilincini anlatacağız ve çok normal bir ritüel gibi kurban kesiminde çocukta soyut kavram gelişmediği için bizim gözümüzün içine baktığında ve mutluluğumuzu fark ettiğinde o da bu sevinci yaşayacaktır. Kurban kurbiyet kelimesinden gelir ve yakınlaşmayı ifade eder. Hem Allah’a hem de birbirinize yakınlaşın, yakınlaştırın. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum şimdiden.