Narsist insanları diğer insanlardan ayırt etmek esasında o kadar da zor değildir. Narsist bizim dilimizdeki karşılığıyla kibirli insandır. Bir insanın kibirli olduğuna şu özelliklerine bakarak kanaat getiririz: gururludur, burnu düşse eğilip yerden almaz, büyüklenmecidir, küçük dağları o yaratmıştır, hatasını kabule yanaşmaz, sizi küçümser, empati kurmaz ve sizi görmezler. Biz narsistler için tribünlerdeki kalabalığız, anonimiz ve tek görevimiz var onları alkışlamak. Narsist birini değiştirmek mümkündür fakat atomu parçalamak kadar zordur. Dilerseniz bunun için mücadele edebilirsiniz fakat bu çok uzun bir zaman alacaktır.
Narsist bireyin olduğun bir aileye bakılırsa bu evlilikten doğan çocukların bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Narsist bir birey varsa karşılığı olarak beraberinde bağımlı bir birey olduğuna işarettir. Eğer sizin eşiniz narsist ise siz bağımlı bir bireysiniz. Çocuklar dünyaya geldiğinde varoluşun iki formunu görüyorlar bu tür ailelerde. Bir taraf ezen diğeri ise ezilen taraf. İşte bu aşamada çocuk ya ezen taraf olacak ya da ezilen taraf olacak işte bu noktada bir seçim yapıyorlar. Diyelim ki baba narsist anne bağımlı böyle bir durumda hangi tarafla özdeşim kurmuşsa çocuk onun kaderini de alıyor. Tabiri caizse ya bağımlı(ezilen) ya da ezen(narsist) tarafı alıyor.
Narsist bireyler egosantrik bireylerdir yani her şeyin merkezinde onlar vardır. Egosantrik olmak esasında çocuklara özgü bir durumdur. 2 yaşından itibaren çocuk dünyanın merkezinde kendini görür. Başka insanların varlığının farkında değildir, var olan her şey onun için var edilmiştir, ona hizmet için vardır çünkü iş ailede bu şekilde cereyan etmektedir. Ama belli bir yaştan itibaren özellikle soyut düşünme geliştiği andan itibaren çocuk dünyada başkalarının da olduğunu fark etmeye başlar ve hayatı onlarla paylaşması gerçeğini kavrar. Ama narsistler 6-7 yaşlarına saplanmışlardır dolayısıyla dünyada başka insanların olduğunun ve başka insanlarla hayatı paylaşmak zorunda olduğunun gerçeğine varmışlardır.
Narsistlerin fiziksel şiddet eğilimine bakacak olursak beceri yoksunu narsistler fiziksel şiddet eğilimine sahiptir. Narsistler, psikolojik şiddet konusunda uzmanlaşmışlardır. Onlar el yaresi değil dil yaresi açma konusunda çok iyilerdir. Ama tecrübesiz bir narsist fiziksel şiddete başvurur. Fiziksel şiddete başvuran narsistler daha ziyade psikopatlar ya da borderline olarak ele aldığımız sınırda kişilerdir. Erkeklerin narsizmi biraz daha açıktır kadınlara göre kıyaslanacak olursa. Narsizmin çeşitleri şunlardır; teşhirci(kendini gittiği her yerde över anlatır, dikkatleri üzerine çeker ve sonucunda takdir edilmeyi bekler), gizli narsistler( en tehlikeli gruptur ve inceden inceye eşik altı çalışırlar. Karşı tarafın iyiliğini istiyor gibi sakın yanlış anlama cümleleriyle başlayıp uyanmasını bir nevi farkındalık sağlamasını inhibe ederek gizliden gizliye narsistliğini yansıtma konusunda oldukça sinsi davranırlar.)
Evliliklerde görülen bu narsizmin oluşması iki kişilik bir oyunun gereğidir. Eğer narsist bir eş varsa karşısındaki bireyde bağımlı olan taraftır. Bağımlı birey mi narsisti kendine çeker yoksa narsist olan mı bağımlı bireyi çeker bunun ayrımı yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan çıkar paradoksu ile benzerdir o yüzden bunun ayrımını yapmak zordur fakat bu bir oyundur ve oyun bozulursa ne narsist kalır ne de bağımlılık kalır. İşte biz terapilerde ve danışmanlıklarda bu oyunu bozmaya ve evliliğe bir gerçekçilik oluşturmaya çalışıyoruz.