Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

TUVALET EĞİTİMİ

Çocuklarımızın fizyolojik ve psikolojik gelişiminde etkili olan tuvalet eğitimi bezden kopma sürecini kapsar. Tuvalet eğitimi için çocuğun hazır bulunuşluğu çocuktan çocuğa değişkenlik gösterse de 18-24 ay arası dönemde başlanması uygundur. Benlik saygısının kazanılması ve özgüven üzerinde etkili olan tuvalet eğitimi, bireyselleşmenin de en önemli basamaklarındandır. ARTIK TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğumuzu iyi gözlemlemek gerekir ve tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı kontrol edilir. Tuvalet eğitimi için çocuktan beklediklerimiz arasında tek kelimeli komutları alabilmesi, tuvaletini yaptıktan sonra huzursuzluk duyması, çıkarmaya çalışması veya bize gelip göstermesi, 3 saatten fazla bezinin kuru kalıyor olması gibi işaretler çocuğumuzun artık tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir.  ÖDÜLLER GERÇEKTEN ETKİLİ OLUYOR Çocuğumuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu fark ettiğimizde öncelikle tuvaleti çocuğumuza tanıtarak başlamalıyız. Çocuğumuzu zorlayıcı veya baskıcı bir tavırla değil istemediği durumlarda dilediği zaman tekrar deneyebileceğimiz mesajını verip güven oluşturarak hazır hissettiği anı beklemeliyiz. Çocuğumuzun tuvaletle tanışması çok önemlidir çünkü bağımsızlığının adımlarından biri olduğundan dolayı dikkatli olmak gerekir. Kullanabileceğimiz lazımlık gibi araç gereçleri, oyuncakları çocuğumuzun kendi oyuncakları arasında koyarak onları tanıyıp benimsemesini sağlayabiliriz. Lazımlık tuvalet eğitiminde şart değildir fakat kolaylaştırıcı ve eğitim sürecini hızlandıracak bir faktördür. Çocuğumuzun bezini çıkararak artık lazımlığa veya tuvalete yönlendirmeye başlayabiliriz. Burada ödüller gerçekten etkili oluyor en başta fakat çocuk bazen bu ödül işini abartarak uzun süre ödül beklentisi içerisine girebiliyor. Yıldız tablosu şeklinde bir pano hazırlayabiliriz yani çocuğumuz tuvaletini yaptıkça çok sevdiği bir şeye ulaşmasına az kaldığı düşüncesiyle tuvalete hızlıca adapte olabilir. SABIRLI VE İSTİKRARLI DEVAM ETMELİYİZ Tuvalet eğitiminde asla baskıcı olmamalı, sabırlı olmalıyız. Yerler pislenebilir fakat bu süreçte bunlara karşı sabırlı ve istikrarlı devam etmeliyiz. Geceleri çocuk uyandığında tuvalete götürebiliriz ilk zamanlar fakat çocuğun uyandığından emin olarak bunu yapmalıyız uyuklayarak tuvaletine giden, neler olduğunu fark edemediği durumlar mesane kontrolüne fayda sağlamaz. Çocuk neler yaptığının farkında olacak şekilde gece tuvaletine çıkılmalıdır. *** Tuvalet eğitimi çok hassas ve önemli bir konudur. Problem yaşadığınızda, alta kaçırmaların sıklaşması veya tuvalete karşı aşırı hassas ve tedirgin olma durumlarında kesinlikle en hızlı şekilde bir uzmandan destek almalısınız.
Ekleme Tarihi: 13 Ekim 2023 - Cuma
Harun Ülger

TUVALET EĞİTİMİ

Çocuklarımızın fizyolojik ve psikolojik gelişiminde etkili olan tuvalet eğitimi bezden kopma sürecini kapsar. Tuvalet eğitimi için çocuğun hazır bulunuşluğu çocuktan çocuğa değişkenlik gösterse de 18-24 ay arası dönemde başlanması uygundur. Benlik saygısının kazanılması ve özgüven üzerinde etkili olan tuvalet eğitimi, bireyselleşmenin de en önemli basamaklarındandır.

ARTIK TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR

Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğumuzu iyi gözlemlemek gerekir ve tuvalet eğitimine hazır olup olmadığı kontrol edilir. Tuvalet eğitimi için çocuktan beklediklerimiz arasında tek kelimeli komutları alabilmesi, tuvaletini yaptıktan sonra huzursuzluk duyması, çıkarmaya çalışması veya bize gelip göstermesi, 3 saatten fazla bezinin kuru kalıyor olması gibi işaretler çocuğumuzun artık tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir. 

ÖDÜLLER GERÇEKTEN ETKİLİ OLUYOR

Çocuğumuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu fark ettiğimizde öncelikle tuvaleti çocuğumuza tanıtarak başlamalıyız. Çocuğumuzu zorlayıcı veya baskıcı bir tavırla değil istemediği durumlarda dilediği zaman tekrar deneyebileceğimiz mesajını verip güven oluşturarak hazır hissettiği anı beklemeliyiz. Çocuğumuzun tuvaletle tanışması çok önemlidir çünkü bağımsızlığının adımlarından biri olduğundan dolayı dikkatli olmak gerekir. Kullanabileceğimiz lazımlık gibi araç gereçleri, oyuncakları çocuğumuzun kendi oyuncakları arasında koyarak onları tanıyıp benimsemesini sağlayabiliriz. Lazımlık tuvalet eğitiminde şart değildir fakat kolaylaştırıcı ve eğitim sürecini hızlandıracak bir faktördür. Çocuğumuzun bezini çıkararak artık lazımlığa veya tuvalete yönlendirmeye başlayabiliriz. Burada ödüller gerçekten etkili oluyor en başta fakat çocuk bazen bu ödül işini abartarak uzun süre ödül beklentisi içerisine girebiliyor. Yıldız tablosu şeklinde bir pano hazırlayabiliriz yani çocuğumuz tuvaletini yaptıkça çok sevdiği bir şeye ulaşmasına az kaldığı düşüncesiyle tuvalete hızlıca adapte olabilir.

SABIRLI VE İSTİKRARLI DEVAM ETMELİYİZ

Tuvalet eğitiminde asla baskıcı olmamalı, sabırlı olmalıyız. Yerler pislenebilir fakat bu süreçte bunlara karşı sabırlı ve istikrarlı devam etmeliyiz. Geceleri çocuk uyandığında tuvalete götürebiliriz ilk zamanlar fakat çocuğun uyandığından emin olarak bunu yapmalıyız uyuklayarak tuvaletine giden, neler olduğunu fark edemediği durumlar mesane kontrolüne fayda sağlamaz. Çocuk neler yaptığının farkında olacak şekilde gece tuvaletine çıkılmalıdır.

***

Tuvalet eğitimi çok hassas ve önemli bir konudur. Problem yaşadığınızda, alta kaçırmaların sıklaşması veya tuvalete karşı aşırı hassas ve tedirgin olma durumlarında kesinlikle en hızlı şekilde bir uzmandan destek almalısınız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.