Geçtiğimiz günlerde çekimini yaptığımız "Hadi Gezelim" programımızda Yunusemre ilçemizin Düzlen Köyü'nü tanıttık. Aliağa'nın Güzel Hisar Barajı manzarası eşliğinde bir cennet köşesi olan bu, güzel köyün yöresel kültürü, bizleri eski özlediğimiz çocukluk yıllarımıza götürdü. Her gezi programımızda farklı kültürleri tanıyoruz ve yöresel lezzetleri öğreniyoruz. Tadı damağımızda kalan Düzlen Köyü'nün muhteşem lezzeti "Kesme Çorbası ve Saray Tatlısı"nın tarifini yörenin kadınlarından dinlerken aynı zamanda keyifli sohbetlere de ortak olduk.
KENDİNİZİ FARKLI BİR ATMOSFERDE HİSSEDİYORSUNUZ
Mahalle Muhtarı Mustafa Satıcı'nın misafirperverliğinde köyün tarihini, kültürel özelliklerini, yaşam tarzını yine bölgede yaşayan büyüklerimizden dinledik. Eski bir yerleşim yeri olan bu köyün sokaklarında dolaşırken, antik çağlara yolculuk yapıyor insan. Antik çağlardaki o, eski yapı taş evler hala duruyor bölgede. Eski medeniyetlerin izleri hala sinilmediği için farklı bir atmosferde hissediyorsunuz kendinizi. Tarih ve kültür mozaiği ile Manisa, adım adım gezilmeye ve görülmeye değer bir şehir olduğu hiç şüphesiz tabii.
HERKES HALİNDEN MEMNUN
Köy sakinleri ile sohbet programın vazgeçilmezi elbette. Köy kahvesinde, köyün beyefendileri ile sohbet ederken; köyün şairi olarak tanınan Mehmet Amca ile tanıştık. Şiir yazan bey amcamızdan yazmış olduğu "Düzlen" şiirini dinledik. Daha sonra köyün muhtarı Mustafa Muhtar öncülüğünde tüm köyü gezerek tanıttık.
MİSAFİRPERVERLİK HAFIZALARIMIZA KAZINDI
Çok eski bir yerleşim merkezi olan ve dağ köyü olarak bilinen, adını "Düzenli olmak"tan alan Düzlen'de; geçmiş yıllara nazaran azalsa bile halen hayvancılık yapılıyor. Hayvansal gıda ihtiyacını köy sakinleri bu şekilde gideriyor. Köyde yaşayanlar köyünden oldukça memnun. E, nasıl memnun olunmasın? Bir cennet parçası olan Düzlen yaşanılası bir yer... Bu güzel köyden ayrılırken yine hayran kaldığımız misafirperverlik hafızalarımıza kazındı. "Sohbetlerin, samimiyetlerin, birlik ve beraberliğin, misafir ağırlama kültürünün geçmişten bugüne değin devam ettiği köylerimiz gezilip görülmeye değer" diyerek noktalıyorum bu yazımı. Kültürlerimizin bozulmaması ve unutulmaması dileğiyle.