Denge Gazetesinin değerli okurları selamlar. Bugünden itibaren her hafta küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevre sorunlarının bölgemizdeki ve dünyadaki etkilerini konu edineceğiz. Küresel ısınmanın insanlar üzerindeki etkileri gittikçe fazla hissediliyor.Kuraklık, orman yangınları, seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanusların asitlenmesi, ekosistemin bozulması ve canlı türlerin soyunun tükenmesi gibi olaylar artıyor.
Marmara Gölü (Göl Marmara) kuraklıktan ve yanlış su yönetiminden dolayı kurudu...
Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan Marmara Gölü tarihinde ilk defa kurudu. Gördes Çayı üzerine yapılan barajdan sonra göl için hayati olan suyun kesilmesi kuraklığı artırdı. Kış aylarını Marmara Gölü’nde geçiren yaklaşık 60 bin su kuşunun yaşamı tehdit altındadır. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve sulak bir ekosistem özelliği gösteren göle acilen can suyu verilmesi gerekmektedir.
Demirköprü Barajı en düşük seviyede…
Azalan yağışlar ve etkili olan kuraklıktan dolayı Demirköprü Barajı’ndaki su, tarihindeki en düşük seviyesine düştü. Son 2 yıl içerisinde Gediz havzasındaki yağış miktarlarındaki en fazla düşüş doğu ve kuzey kesiminde oldu. Havzanın barajlarının önemli bir kısmı bu bölümde yer aldığı için tarımsal sulamada büyük sıkıntılar yaşandı.
Yer altı su seviyeleri düştü…
Tarımsal sulama için barajdan yeterli su verilmediği için yer altı kuyularından aşırı su kullanımı oldu. Son yıllarda yeterli beslenemeyen yer altı su seviyelerinde ciddi düşüşler görüldü. Bu da başka bir tehlikenin yaklaşmakta olduğunun habercisi oldu. Kurak geçen yıllarda tarımda su kullanımına daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Yer altı suyu çiftçinin kara gün için yedek akçesidir ve sigortasıdır. Ekonomik kullanılmalıdır. Çekilen su, salma sulama şeklinde verildiğinde suyun çoğu boşa gitmektedir. Hava sıcak olduğu için buharlaşmakta ve bitki hastalıklarını tetiklemektedir.
2020 Mayıs ayında sıcaklık 40 °C’yi geçti.2021 Şubat ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorları kırıldı.
Son 10 yılda sıcaklık değerleri artış gösterdi ve en sıcak 10 yıl oldu. Geçen yıl mayıs ayında günlük en yüksek sıcaklık değerleri 40 derecenin üzerine çıktı. Sıcak hava dalgası bir hafta etkili oldu. Üzüm bağlarında yüksek sıcaklıktan dolayı güneş yanıkları oluştu.2021 Ağustos ayında yeni ekstrem (maksimum) sıcaklık değerleri ölçüldü. Ağustos ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık değeri 44.5 °C iken 3 Ağustos 2021 tarihinde sıcaklık 44.8°C olarak ölçüldü.
53 ilde 270 orman yangını çıktı
28 temmuz-11 ağustos tarihlerinde 53 ilde 270 orman yangını çıktı.Sıcak hava dalgasının uzun süre etkili oldu ve yangınlar geniş bir alanda etkili oldu.
Batı Karadeniz sel felaketi yaşandı..
11 Ağustos 2021'de Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini etkileyen sellerde toplam 82 kişi hayatını kaybetti, Kastamonu Bozkurt ilçesinde EZİNE ÇAYI, Sinop’ta AYANCIK ÇAYI taştı.