Türkiye’nin ilk iklim Şurası 21-25 Şubat tarihlerinde Konya’da yapıldı. Yayınlanan tavsiye kararları beklentileri karşılamadı. Şurada 7 farklı komisyon çalışma yaptı. Komisyonlardan çıkan kararlara sonradan eklemeler yapılması ve kömür, doğalgaz ile nükleere devam kararı çıkması sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.
***
Kömürden çıkış ve termik santrallerin dönüşümü ile ilgili beklentiler vardı. Yetkililerin bu konuya ait beyanları beklentileri yükseltti. Komisyonda kömürden çıkışı konu edinen madde oybirliği ile kabul edildi. Ancak, Şura'nın son tavsiye kararlarında farklı bir madde yer aldı. Aynı şekilde, ilgili komisyon çalışmasında nükleer ve doğalgaz kaynaklarının elektrik üretimdeki payının artırılmasına yönelik teklifler, oylama sonucunda çoğunluğun oyu ile çıkarıldı, ama açıklanan tavsiye kararlarında yer aldı.
***
Geniş kapsamlı olacağı söylenen “İklim Şurası”na, Meteoroloji Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odasının çağrılmaması, TBMM Çevre Komisyonu ile İklim Araştırma Komisyonu üyelerinin de davet edilmemesi eksik yönlerindendi.
***
Enerjide dönüşüm, yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve ulaştırma sektörlerine ait tavsiye kararlarının “2053 Net Sıfır Emisyon” hedefinin gerçekleştirilmesi için yeterli değildir. 2053 yılı, Ülkemizin iklim politikası hedeflerinde önemli bir dönemeç. Bu yılda sera gazı emisyonlarının “net sıfır” olacağı beyan ediliyor. Oluşturulan politikanın ve alınan kararların bu hedefe uyumlu olması gerekiyor. Enerji, ulaştırma ve sanayi sektörleri, “2053 Net Sıfır Emisyon” hedefinin gerçekleşmesi için öncelikli sektörler. Çünkü sera gazı en çok bu alanlarda üretiliyor.
***
Şura’da ilerisi için ümit vaat eden olumlu kararlar da alındı. Suyun verimli kullanılması, iklim dostu akıllı tarım teknolojilerinin geliştirilmesi, karbon ticaret sistemini oluşturulması, akıllı ulaşım sistemleriyle ülkemizde temiz ulaşım ağını yaygınlaştırılması, doğal alanların korunması, bozulmuş ekosistemlerin iyileştirilmesi vb. gibi geleceğimizi ilgilendiren kararlar. Bu kararların sadece tavsiyede kalmaması, uygulamaya geçilmesi için adım atılması en büyük beklentimiz.