Her yıl düzenlenen iklim toplantılarının 26.sı bu yıl İskoçya’nın Glaskow kentinde yapıldı. “Taraflar Toplantısı” (COP) olarak adlandırılan zirvenin çalışmaları uzun müzakerelerden sonra 14.11.2021 Pazar günü sabah saatlerinde sona erdi. Toplantı anlaşma ile sonuçlandı. Fosil yakıtların neden olduğu küresel sıcaklık artışının 1,5 C ile sınırlandırılması için görüş birliğine varıldı. Bugüne kadarki imzalanan iklim anlaşmalarında ilk defa kömürden bahsedilmekte ve kademeli olarak azaltılması gerektiği belirtilmektedir. Bu hedefe nasıl varılacağı ve ülkeler için nasıl yükümlülük getireceği konusunda belirsizlik sürüyor.
Tarafların imzaladığı anlaşmada ülkelerin emisyon azaltma hedeflerini yenilemeleri ve yükseltmeleri için tanınan süre 2025 yılından 2022'ye çekildi. Buna göre Türkiye’nin yeni bir emisyon azatlım hedefi belirlemesi gerekiyor.
Zirvede en büyük tartışma kömür kullanımının sona ermesi konusunda yaşandı. Hindistan’ın, “kömür kullanımı sonlandırılmalıdır” ifadesini “kömür kullanımı kademeli olarak azaltılmalıdır” olarak değiştirilmesi teklifi kabul edildi. Teklife Çin destek verdi.
Zirveden çıkan kararlar Türkiye için bağlayıcı nitelikte. Özellikle kömür kullanımının kademeli olarak azaltılması, bu alandaki yatırımların tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Ülkemizde enerji alanında ve ısınmada kömürün payı yüksek.
İklim Zirvesi kararları kömürün geleceğini ve Manisa’yı etkileyecek!
Glasgow’da sona eren İklim Zirvesinden çıkan anlaşmanın en önemli maddesi kömürün azaltılması ile ilgili alınan karar. Bu kararı imzalayan ve destekleyen Türkiye, kömürden çıkış için çalışacağını taahhüt etmiş oluyor. Bu da ülkemizin kömür üretiminde önemli bir yere sahip olan Soma’daki termik santrallerin geleceğini ve kömür üretimini yakından ilgilendiriyor.
Soma’daki iki büyük termik santralin toplam kurulu gücü 1500 MW’ın üzerinde. Türkiye elektrik üretiminin yaklaşık % 3 ünü karşılıyor. Bu santrallerde yıllık 12 milyon ton civarında yerli kömür kullanılıyor. Ayrıca Soma’da ısınma amaçlı çıkarılan kömür miktarı da önemli bir paya sahip.
Binlerce aile geçimini kömürden sağlıyor. Dönüşüm projelerine istihdam ve sosyal politikalar dahil edilmelidir.
Bölgedeki binlerce aile geçimini kömürden sağlıyor. Kısacası kömür, Soma ve Manisa ekonomisi için önemli bir yere sahip. İstihdamın ve sosyal politikaların eksik olduğu bir dönüşüm projesinde bölge halkı olumsuz etkilenecektir. Bölgenin sosyo-ekonomik özellikleri göz önünde bulundurularak, başta tarım olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım teşvik edilmelidir. Bunun için alınan kararların nasıl uygulanacağının bilinmesi gerekiyor. Dönüşüm için bir nasıl yol haritasının hazırlanacağı bölge için hayati önem taşıyor.