Mehmet ÇELİKEL
Köşe Yazarı
Mehmet ÇELİKEL
 

PETROLDE NELER OLUYOR…

  Brent petrolün varili 114 dolar. 60 dolardan bu seviyelere geldi. O zaman benzin 7 TL idi. Şimdi 114 dolar ama benzin 25 TL den fazla. Kaç katı olduğunu siz hesaplayın. Neden yüzde yüz artan bir petrol fiyatına oranla benzin ve mazot yüzde 200 artıyor. Acaba akaryakıtı akaryakıtla taşındığı için mi? Nakliye katsayısı benzinin veya mazotun fiyatı kadar olur mu? Olmaz. Ama yerden göğe her şeyi etkiliyor ve enflasyonu olağanüstü tetikliyor.   *******   Artık biyolojik yakıtların yerini geri kazanımlı enerji tipleri alacak. Yenilenebilir enerji. Ne bunlar? Güneş enerjisi, elektrik enerjisi, helyum3 enerjisi, hidrojen pilleri, rüzgar pervaneleri ve akarsular.. Yani karbon salınımı artışına fren gelecek. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bu konuda çalışmalar yapıyor ve ilk meyveleri gelmeye başladı. Elektrikli taşıtlar, güneş enerjisi panelleri gibi. Tabi geçiş dönemi aniden olmayacak ama petroldeki bu fiyat artışları bunu hızlandıracak gibi. Petrolle çalışan araçlar için Avrupa bir süre verdi. 2040. Sonra 10 yıl geri çekti. 2030. Bundan sonra satılmayacak. Ayrıca Çin, Hindistan, Güney Kore de. Bizde de bu şekilde bir çalışma başlatılmalı. Çünkü her şeyin nakli akaryakıta bağlı ve fiyatları çok etkiliyor.   ******   Mesele bunun hızlandırılması ama bazı engeller var tabii. Birincisi araçlarda şarj süreleri ve menzil. Bu gün 700-800 KM giden lüks araçlar var ama bunu hepsine uygulamak ve çok hızlı şarj sistemi kurmak. 10 dakikada benzin alırsınız ama yarım saat şarj belli sıkışmalar yaşatabilir. Ayrıca bu teknolojilerin tüm lojistik araçlara da uyarlanması gerek. Gemi ve uçaklar gibi. Elektrik için güneş enerjisi kullanımı zaten başladı ve tüm hızla devam ediyor. Ve bunların devlet tarafından desteklenmesi gerek. Çünkü biz enerjiyi ithal ediyoruz.   *******   Petrol bitiyor mu? Daha değil ama bir gün bitecek. Dünyada daha çok rezerv var ama çıkarması zor ve maliyetli. Kaya petrolü. Çok zor ve maliyetli bir işlem. Petrol üreten ülkelerin bunu gerçekleştirmek  için bu fiyatları yükseğe çektiği düşünülebilir. Ayrıca Rusya savaşıda etken olsa da geleceği şekillendirmek için böyle bir yol seçilmiş olabilir. Kimse karından vazgeçmez. Hele dünya yavaş yavaş yenilenebilir enerjiye geçerken bir patırtı kopması muhtemel. Yani petrol ile yenilenebilir enerji çekişmesi.   *******   Daha iyi bir doğa hepimizin dileği. Atmosfere yüz yıldan fazla petrolden kaynaklı karbon salıyoruz ki demografik büyümeye bakılırsa bu çok tehlikeli bir hal almak üzere. Tehlike eşiğine yaklaşıyoruz. İklim konferansları bunun için yapılıyor. Amaç dünyayı hasta etmeden normal bir hale getirmek. Sizlere bu konu ile ilgili birkaç kitap önerebilirim. Frank Schatzing Sürü ve Limit. Jose Rodriguez dos Santos yedinci mühür. Azra Kohen Aaden. Olayların ne boyuta gelebileceğini anlatıyorlar. Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 30 Mayıs 2022 - Pazartesi
Mehmet ÇELİKEL

PETROLDE NELER OLUYOR…

  Brent petrolün varili 114 dolar. 60 dolardan bu seviyelere geldi. O zaman benzin 7 TL idi. Şimdi 114 dolar ama benzin 25 TL den fazla. Kaç katı olduğunu siz hesaplayın. Neden yüzde yüz artan bir petrol fiyatına oranla benzin ve mazot yüzde 200 artıyor. Acaba akaryakıtı akaryakıtla taşındığı için mi? Nakliye katsayısı benzinin veya mazotun fiyatı kadar olur mu? Olmaz. Ama yerden göğe her şeyi etkiliyor ve enflasyonu olağanüstü tetikliyor.

  *******

  Artık biyolojik yakıtların yerini geri kazanımlı enerji tipleri alacak. Yenilenebilir enerji. Ne bunlar? Güneş enerjisi, elektrik enerjisi, helyum3 enerjisi, hidrojen pilleri, rüzgar pervaneleri ve akarsular.. Yani karbon salınımı artışına fren gelecek. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bu konuda çalışmalar yapıyor ve ilk meyveleri gelmeye başladı. Elektrikli taşıtlar, güneş enerjisi panelleri gibi. Tabi geçiş dönemi aniden olmayacak ama petroldeki bu fiyat artışları bunu hızlandıracak gibi. Petrolle çalışan araçlar için Avrupa bir süre verdi. 2040. Sonra 10 yıl geri çekti. 2030. Bundan sonra satılmayacak. Ayrıca Çin, Hindistan, Güney Kore de. Bizde de bu şekilde bir çalışma başlatılmalı. Çünkü her şeyin nakli akaryakıta bağlı ve fiyatları çok etkiliyor.

  ******

  Mesele bunun hızlandırılması ama bazı engeller var tabii. Birincisi araçlarda şarj süreleri ve menzil. Bu gün 700-800 KM giden lüks araçlar var ama bunu hepsine uygulamak ve çok hızlı şarj sistemi kurmak. 10 dakikada benzin alırsınız ama yarım saat şarj belli sıkışmalar yaşatabilir. Ayrıca bu teknolojilerin tüm lojistik araçlara da uyarlanması gerek. Gemi ve uçaklar gibi. Elektrik için güneş enerjisi kullanımı zaten başladı ve tüm hızla devam ediyor. Ve bunların devlet tarafından desteklenmesi gerek. Çünkü biz enerjiyi ithal ediyoruz.

  *******

  Petrol bitiyor mu? Daha değil ama bir gün bitecek. Dünyada daha çok rezerv var ama çıkarması zor ve maliyetli. Kaya petrolü. Çok zor ve maliyetli bir işlem. Petrol üreten ülkelerin bunu gerçekleştirmek  için bu fiyatları yükseğe çektiği düşünülebilir. Ayrıca Rusya savaşıda etken olsa da geleceği şekillendirmek için böyle bir yol seçilmiş olabilir. Kimse karından vazgeçmez. Hele dünya yavaş yavaş yenilenebilir enerjiye geçerken bir patırtı kopması muhtemel. Yani petrol ile yenilenebilir enerji çekişmesi.

  *******

  Daha iyi bir doğa hepimizin dileği. Atmosfere yüz yıldan fazla petrolden kaynaklı karbon salıyoruz ki demografik büyümeye bakılırsa bu çok tehlikeli bir hal almak üzere. Tehlike eşiğine yaklaşıyoruz. İklim konferansları bunun için yapılıyor. Amaç dünyayı hasta etmeden normal bir hale getirmek. Sizlere bu konu ile ilgili birkaç kitap önerebilirim. Frank Schatzing Sürü ve Limit. Jose Rodriguez dos Santos yedinci mühür. Azra Kohen Aaden. Olayların ne boyuta gelebileceğini anlatıyorlar. Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.