Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Ekim 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesine göre, Ege Bölgesi ekim ayı yağışları uzun yıllar ortalamasının altında gerçekleşti. Ekim ayı yağışları Ege Bölgesi’nin tamamına yakınında, %80’den fazla azalma gösterdi.
***
En fazla azalma Ege Bölgesinde olmuştur. Marmara ve Ege bölgeleri ekim ayı yağışları son 5 yıldır normallerinin altında gerçekleşmiştir.
***
Türkiye geneli yağışlı gün sayısı ortalama 7.5 gün olarak gerçekleşmiştir. Yağışlı gün sayıları Manisa, Aydın kıyı kesimleri ile İzmir’de 1 güne kadar düştüğü gözlenmiştir.
***
Raporun devamında, “Gediz Havzası’nda son 38 yılın, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında son 21 yılın en düşük ekim ayı yağışları gerçekleştiği” belirtilmiştir.
SUYUMUZ TÜKENİYOR, YAKINDA SU FAKİRİ OLACAĞIZ
Türkiye’nin yıllık su potansiyeli DSİ verilerine göre 112 milyar m³. Su tüketimimiz sürekli artıyor. Nüfus artışı ve sanayi üretimindeki artışın da payı yüksek. 1990 yılında yıllık olarak toplam 30,5 milyar m³ su tüketirken, 2016 yılında % 100 artışla 60,4 milyar m³ su tükettik. Aynı şekilde su tüketim artışı devam ederse bu rakam 2023 yılında 112 milyar m³ olacak. Yani toplam su potansiyelimizin tamamını yıl içerisinde kullanacağız. 2023 yılından sonra ise mevcut suyumuz ihtiyacımızı karşılamayacak. Bu hesaplamalar suyun tüm bölgelerde eşit dağıldığı varsayılarak yapıldı.
SU DAĞILIMINDA HAVZALAR ARASINDA FARKLILIKLAR VAR
Bazı havzalarda ihtiyaç fazlası su olduğu halde bazı havzalarda su potansiyeli çok düşük. Dicle-Fırat Havzası 37,48 milyar m³/yıl ile en fazla su potansiyeline sahip. Ülkemizde en az kullanılabilir su potansiyeli Ege Bölgesindeki havzalara ait. Bu miktarlar sırası ile Küçük Menderes 0,46 milyar m³/yıl, Büyük Menderes 1,7 milyar m³/yıl, Kuzey Ege 0,88 milyar m³/yıl ve Gediz Havzası 0,79 milyar m³/yıl.
***
Gediz Havzası su potansiyeli 0,79 milyar m³/yıl. Havzanın 2015 yılı nüfusu 1.588.561. Kişi başı su potansiyeli 497.31 m³/kişi/yıl. Falkenmark Göstergesine göre “Kesin Kıtlık” olarak sınıflandırılıyor. 2020 yılı havzanın nüfusu 1.686.877 kişi olduğu göz önüne alındığında kişi başı su potansiyeli 468,32 m³ olarak azalmaya devam ediyor. Bu hesaplamada havzanın su potansiyelinin de düştüğü dikkate alınırsa karşı karşıya kaldığımız manzara bizleri ürkütüyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNAH KEÇİSİ YAPILIYOR
Kuraklık, yıkıcı etkileri bakımından en tehlikeli afetlerin başında geliyor. Toplumun tamamını ve tüm sektörleri etkiliyor. Afetleri öngöremezseniz ve hazırlıklı değilseniz felaketin boyutu büyük oluyor. İklim değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalar yeni değil. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları ve geleceğe yönelik iklim projeksiyonlarına göre, Akdeniz kuşağında ve bulunduğumuz bölgede küresel ısınmanın sonucu "yağışlarda azalma", "kuraklığın şiddetinde ve süresinde artış" yaşanacağı beklenmektedir.
***
İklim değişikliğinin gelecekte bölgemizdeki olası etkilerini de göz önüne alarak başta su tasarrufu olmak üzere su politikalarımızı gözden geçirmeliyiz.