Avrupa Yeşil Mutabakata Uyum Projesi desteği 23.2.2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
***
Avrupa Birliği 2019 yılının aralık ayında, sanayi ve tarımsal üretimde daha çevreci şartları içeren kararlar aldı. Bu kararların amacı küresel ısınmayı yavaşlatmak ve durdurmak için her çeşit sanayi ve tarımsal üretimde karbon salınımını yavaşlatmak. Ekolojik dengeyi korumak için hammadde kullanımını azaltmak. Bunun için de geri dönüşümü destekleyerek atık madde miktarını en düşük seviyeye indirmek. Bütün bu uygulamaların sonucunda, ekolojik dengeyi koruyan, çevreyi kirletmeyen, küresel ısınmayı yavaşlatan yeni bir yaşam tarzını hayata geçirmek.
***
“Avrupa Yeşil Mutabakatı” olarak adlandırılan bu kararlar, üretimden tüketime bir dizi değişiklikler içeriyor. Geleneksel üretim biçimini ve tüketici alışkanlıklarını değiştiriyor. Bu kararlardan en önemlisi, “Sınırda karbon vergisi” “uygulaması. Avrupa Birliği kendi sanayicisi ve üreticisini korumak için bu kararları alıyor. Karbon salınımını azaltmak için daha temiz olan yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor. Üretimde, geri dönüştürülmüş hammadde kullanımını teşvik ediyor. Böylece “Döngüsel Ekonomiyi” uygulamaya geçiriyor. Bu uygulamalar üretimde ek maliyet getiriyor. Avrupa dışından gelen mallarda kendi üreticisi dezavantajlı duruma düşüyor. Bunun için sınırda karbon vergisi uygulamasına geçiyor.
SEKTÖRÜN DESTEKLENMESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, enerji ve tekstil sektörleri yeşil dönüşüm sürecinden en fazla etkilenecek sektörler. Aynı zamanda bu sektörler, AB’ye gerçekleştirilen toplam ihracatın %34’ünü oluşturuyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği mutabakatı uyum sürecinden olumsuz etkilenmemesi için tedbir alması gerekiyor. Ayrıca bu pazarları kaybetme riski ile karşı karşıya. Bu geçiş sürecinde sektörün desteklenmesi hayati önem taşıyor.
TÜRKİYE’NİN GENİŞ BİR POTANSİYELİ VAR
Diğer bir konuda enerji üretiminde yenilenebilir kaynaklara geçiş yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin bu alanda geniş bir potansiyeli var. Güneş ve rüzgâr yeterli enerji üretimi için önemli fırsatlar sunuyor. Avrupa Birliği ülkeleri 2030 yılına kadar fosil kaynaklara dayalı enerji üretiminden yenilenebilir enerji üretimine geçişi % 50’nin üzerine çıkarmayı planlıyor. 2050 yılında ise fosil yakıtlara dayalı enerji üretiminden tamamen çıkmayı hedefliyor.
***
Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, şirketlerce alınan danışmanlık hizmeti giderleri, 5 yıl süresince, %50 oranında ve toplamda 10 milyon liraya kadar Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenecek.